12 dolog, amit kerülni kell – és nem támad az ekcéma!

12 dolog, amit kerülni kell – és nem támad az ekcéma!

Melyek az ekcémás fellángolások gyakori kiváltó okai? Ha igyekszünk távol tartani magunkat tőlük, kisebb eséllyel jelent majd fokozott problémát ez a bőrbetegség.  Sajnos, okozói egyszerűen a levegőben is lehetnek.

Az ekcéma sokak életét megkeserítő, látványos bőrbetegség, mely bőrpírral, apró, de kiemelkedő göbökkel járhat, valamint jellemzőek rá a növekvő, aztán szétpukkanó hólyagocskák, a duzzanat, nedvedzés és pörkképződés, de a viszketés és hámlás is.

Sajnos, környezetünkben számos dolog akad, amely az ekcémát kiválthatja és súlyosbíthatja. Lássuk, mik ezek és hogyan védekezhetünk ellenük!

1.Vegyszerek, tisztítószerek és füst

Kerüljük a vegyi anyagokat, melyek viszketést okozhatnak és tartsuk bőrünket egészségesen. Viseljünk pamuttal bélelt kesztyűt, amikor takarítunk. Ne használjunk légfrissítőt vagy parfümöt. Tartsuk távol magunkat a füsttől – ha dohányzunk, itt az ideje leszokni!

2.Óvatosan a forró vízzel

Forró helyett inkább kézmeleg vizet használjunk, így a bőr lágyabb marad kézmosás, zuhanyzás után. Ne dörzsöljük a törölközővel a bőrt, inkább csak itassuk fel róla a vizet. Ezután mindig alkalmazzunk sűrű testápolót a nedvesség megtartására. Ha allergiásak vagyunk a gyapjúra, alaposan nézzük meg a krém címkéjét, tájékozódjunk az összetevőkről. A lanolin irritálhatja a bőrt. Azoknak, akiknek nincs gyapjú allergiájuk, a lanolin segít.

3.Nap, verejték és fényvédő

Lehetünk természetesen kinn a napon, ám a bőrünk nem fogja szeretni a meleget és az izzadtságot. Amennyiben ez a helyzet, keressünk árnyékot és fogyasszunk elég vizet. Mindig kenjük be magunkat fényvédővel. A napégés hatására valósággal „lángra kap” a bőr, ez pedig az ekcéma fellángolásához vezet. Ha a napvédő krémekre érzékenyek vagyunk, zárjuk ki a káros napsugarakat ásványi változatokkal, mint amilyen a cink-oxid vagy a titán-dioxid. Az arcra készült fényvédők szintén gyengéden óvják a bőrt.

4.Ruházat: ha karcol, szintetikus, új vagy tisztíttatott

A laza és lélegző pamut ruhák a legjobbak a számunkra. A gyapjú és a moher szúrós lehet. Az olyan szintetikus anyagok, mint a poliészter, nejlon, műselyem, izzadást okozhatnak. Mindig mossuk ki a ruhákat, mielőtt hordjuk őket, hogy megszabaduljunk a festéktől vagy a vegyi anyagoktól, melyeket annak érdekében használnak, hogy a ruhát gyűrődésmentesen tartsák a boltban. Ha mosodába visszük a ruhát, levegőztessük a ruhahordozó műanyag zacskókat 24 órát, hogy a vegyi anyagok ne zavarjanak bennünket.

5.Mosószerek, szappanok, samponok

Akár a testünket, akár a ruhánkat mossuk, legyünk gyengédek: olyan mosószert használjunk, ami babáknak vagy érzékeny bőrre készül, mint például az illatmentes változatok. Csak annyit alkalmazzunk, amennyi kell. Szükség esetén kétszer is öblítsük le magunkat. A textillágyítókat kerüljük. Zuhanyzáshoz használjunk szappanmentes tisztítót, amely enyhe és illatmentes. Samponok szintén elérhetők tiszta, semleges pH-értékű, illatmentes változatokban.

6.Stressz

Ha az ekcéma fellángol, annak oka lehet a stressz is. Próbáljunk ki relaxációs technikákat: jógát, meditációt, a mély légzést vagy a biofeedback-et. A szorongás és a stressz súlyosbítja az olyan bőrproblémákat, mint az ekcéma, ugyanis amikor szorongunk, a test stresszhormonjai gyulladást produkálnak, mely irritálja a bőrt. Még a fizikai stressz is – amikor például harcolunk a megfázás ellen – gondot jelenthet. Vagyis, gondoskodjunk magunkról, aludjunk eleget és tanuljunk meg lazítani.

7.Allergiák

Amennyiben allergiásak vagyunk a pollenre, az állati szőrre, a poratkára és penészre – igyekezzünk ezeket elkerülni. Otthonunkban töröljünk port és porszívózzunk gyakran, az ágyneműt mossuk ki hetente forró vízben. Ha lehetséges, szabaduljunk meg a nehéz drapériáktól és szőnyegpadlótól. Bizonyos házimunkák irritálhatják a bőrünket – ilyen esetben akár segítséget is kérhetünk, végezze el más ezt helyettünk. Ha még mindig gyötör az allergia, konzultáljunk orvosunkkal egyéb megoldási lehetőségekről.

8.Ételallergia

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy az ételallergia súlyosbítja az ekcémát, különösen gyerekeknél és babáknál. A mogyoró, a tej, a szója, a búza, a hal és a tojás a leggyakoribb bűnös. Mivel a csemetéknek kiegyensúlyozott étrendre van szükségük, ne hagyjuk abba olyan ételek kínálását nekik, melyekről azt gondoljuk, hogy az ekcéma fellángolását okozhatja. Először beszéljünk a gyermekorvossal és a bőrgyógyásszal – aki majd elvégez egy ételallergia-tesztet.

9.Száraz levegő

Rosszabb állapotba kerül a bőrünk télen? A fűtés hatására nem fázunk, de „kiszívhatja” a levegőből a nedvességet. A száraz levegő miatt fontos, hogy gyakran hidratáljuk bőrünket. Amennyiben száraz levegőjű helyen élünk, meg kell fontolnunk egy párásító használatát. Mindig tisztítsuk az előírásnak megfelelően, legalább egyszer hetente. Meggyűlhet benne a penész és ez egyes ekcémások állapotát csak rosszabbá teszi.

10.Testmozgás és izzadás

A testmozgás nagyon előnyös és a stresszt is csökkenti. Ugyanakkor a mozgásból eredő izzadás súlyosbíthatja a bőrproblémát. Ez azonban ne gátoljon meg abban, hogy mozogjunk: hogy mindig legyen időnk lehűlni, tartsunk szüneteket edzés közben, ne vigyük túlzásba és igyunk vizet, ha melegünk van. Próbáljunk beltérben edzeni, szabad levegőn csak a hűvösebb napszakokban. Mindig gyengéden itassuk fel bőrünkről az izzadtságot. Az úszás szintén hűsen tart, de utána mindig alaposan tisztálkodjunk meg és hidratáljuk bőrünket, mert a klór irritálhatja.

 

11.Nyáladzás és nyál

A kisbabánk arcán, állán, nyakán és szája körül megelőzhetjük az ekcémás foltokat azzal, ha alvás és evés előtt egy réteg hidratáló kenőccsel bekenjünk a kérdéses részeket.

12.Bőrfertőzések

Úgy érezzük, jobban viszketünk a normálisnál? Több piros folt van rajtunk? Konzultáljunk egy bőrgyógyásszal. Ennek ugyanis oka lehet bakteriális vagy gombás fertőzés – staphylococcus vagy candida – a bőrön, mely az ekcéma fellángolását eredményezheti. Az orvos felírhat antibiotikumot a bakteriális fertőzések ellen, valamint gombaellenes szereket a panaszok enyhítésére. Így a fellángolásokat vissza lehet szorítani és jobb lesz a közérzetünk.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Comments for this post are closed.

A cellulit masszázs 4 előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

Mely esetekben indokolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) számos esetben indokolt lehet, különösen akkor, ha meddőségi problémák …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

MD orvosi kollagén terápia

Az MD orvosi kollagén terápia egy olyan prémium injekciós kúra, mely a gyulladás során fellépő mozgásszervi fájdalmat …