A csalánkiütés gyermekkorban

A csalánkiütés gyermekkorban

A csalánkiütésről:

A csalánkiütés, az egyik leggyakoribb bőrelváltozás gyermekkorban. Kialakulásának hátterében sokszor allergiás eredet áll, melynek hatására hisztamin szabadul fel, ezért a bőrben és a bőr alatti kötőszövetben a kis erek átjárhatósága nő, így oedema, urtica és bőrpír jelentkezik. Az allergiás eredetű csalánkiütés oka rengeteg minden lehet: többek között az ételekben található tartósítószerek, színező és adalékanyagok, ételallergia, kozmetikai szerek összetevői, mosópor, öblítő, házi por, pollenek, állati szőr, por, vegyszerek, gyógyszerek    stb… is kiválthatja.

Kórokozók miatt is előfordulhat kísérőjelenségként a csalánkiütés, ilyenkor a kórokozóra adott immunválasz a felelős a hisztamin felszabadulásért. Vírusok, gombák, baktériumok vagy bélférgesség miatt is kialakulhat. Az allergiás eredeten kívül,  a magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztása is okozhatja a csalánkiütés kialakulását, illetve egyes ételek immunreakció nélkül is képesek hisztamin felszabadulást okozni, (pl. sajtok, halak, eper stb…)  így lehetnek a csalánkiütés okozói allergia nélkül is. Fizikai, vagy hőhatás is járhat hisztamin felszabadulással, így a nyomásnak, dörzsölésnek kitett bőrfelületen, apróbb sérülések miatt, nagy melegben, napfény hatására, vagy a téli hideg levegő hatására is megjelenhet a csalánkiütés.

A csalánkiütés tünetei:

A csalánkiütés igen változatos formában jelenhet meg. Általában minden előzmény nélkül, percek vagy órák alatt alakul ki a test bármely felületén. Leginkább kanyaróhoz, skarláthoz, vagy rózsahimlőhöz hasonló, méretüket és alakjukat változtató foltok jelenhetnek meg, melyek órák alatt eltűnnek, majd újak alakulnak ki. Ha a mélyebb rétegek is érintettek, akkor a bőr felszínéből kiemelkedő urtica is megjelenik, mely leginkább a szúnyogcsípésre hasonlít, csak a közepén nem látszik csípésnyom.

Az elváltozások nagyon viszketnek, fájdalmasak és égnek. A betegség hullámzó lefolyású, a bőrelváltozások vándorolnak, eltűnnek, majd újra megjelennek máshol, néha több néha kevesebb a kiinduló állapotnál. Az urticaria napokig sőt hetekig is elhúzódhat. A bőr alatti kötőszövet vizenyője, talp, a tenyér, ajak, nyelv és szemhéj duzzanattal járhat, melyhez csatlakozhat a nyálkahártyák duzzanata. Az arcon megjelenő csalánkiütés illetve duzzanat neve a quincke-oedema, mely felveti annak az esélyét, hogy a garat és a gége duzzanata miatt (gégevizenyő) akut légzészavar alakul ki. A végtagi duzzanatok, komoly fájdalmat és feszülésérzést okozhatnak.

(Forrás: gyermekapolas.hu)

 

Comments for this post are closed.

A cellulit masszázs 4 előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

Mely esetekben indokolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) számos esetben indokolt lehet, különösen akkor, ha meddőségi problémák …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

MD orvosi kollagén terápia

Az MD orvosi kollagén terápia egy olyan prémium injekciós kúra, mely a gyulladás során fellépő mozgásszervi fájdalmat …