A csalánkiütés gyermekkorban

A csalánkiütés gyermekkorban

A csalánkiütésről:

A csalánkiütés, az egyik leggyakoribb bőrelváltozás gyermekkorban. Kialakulásának hátterében sokszor allergiás eredet áll, melynek hatására hisztamin szabadul fel, ezért a bőrben és a bőr alatti kötőszövetben a kis erek átjárhatósága nő, így oedema, urtica és bőrpír jelentkezik. Az allergiás eredetű csalánkiütés oka rengeteg minden lehet: többek között az ételekben található tartósítószerek, színező és adalékanyagok, ételallergia, kozmetikai szerek összetevői, mosópor, öblítő, házi por, pollenek, állati szőr, por, vegyszerek, gyógyszerek    stb… is kiválthatja.

Kórokozók miatt is előfordulhat kísérőjelenségként a csalánkiütés, ilyenkor a kórokozóra adott immunválasz a felelős a hisztamin felszabadulásért. Vírusok, gombák, baktériumok vagy bélférgesség miatt is kialakulhat. Az allergiás eredeten kívül,  a magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztása is okozhatja a csalánkiütés kialakulását, illetve egyes ételek immunreakció nélkül is képesek hisztamin felszabadulást okozni, (pl. sajtok, halak, eper stb…)  így lehetnek a csalánkiütés okozói allergia nélkül is. Fizikai, vagy hőhatás is járhat hisztamin felszabadulással, így a nyomásnak, dörzsölésnek kitett bőrfelületen, apróbb sérülések miatt, nagy melegben, napfény hatására, vagy a téli hideg levegő hatására is megjelenhet a csalánkiütés.

A csalánkiütés tünetei:

A csalánkiütés igen változatos formában jelenhet meg. Általában minden előzmény nélkül, percek vagy órák alatt alakul ki a test bármely felületén. Leginkább kanyaróhoz, skarláthoz, vagy rózsahimlőhöz hasonló, méretüket és alakjukat változtató foltok jelenhetnek meg, melyek órák alatt eltűnnek, majd újak alakulnak ki. Ha a mélyebb rétegek is érintettek, akkor a bőr felszínéből kiemelkedő urtica is megjelenik, mely leginkább a szúnyogcsípésre hasonlít, csak a közepén nem látszik csípésnyom.

Az elváltozások nagyon viszketnek, fájdalmasak és égnek. A betegség hullámzó lefolyású, a bőrelváltozások vándorolnak, eltűnnek, majd újra megjelennek máshol, néha több néha kevesebb a kiinduló állapotnál. Az urticaria napokig sőt hetekig is elhúzódhat. A bőr alatti kötőszövet vizenyője, talp, a tenyér, ajak, nyelv és szemhéj duzzanattal járhat, melyhez csatlakozhat a nyálkahártyák duzzanata. Az arcon megjelenő csalánkiütés illetve duzzanat neve a quincke-oedema, mely felveti annak az esélyét, hogy a garat és a gége duzzanata miatt (gégevizenyő) akut légzészavar alakul ki. A végtagi duzzanatok, komoly fájdalmat és feszülésérzést okozhatnak.

(Forrás: gyermekapolas.hu)

 

Comments for this post are closed.

Moxa vagy köpölyözés?

A moxaterápia és a köpölyözés a hagyományos kínai orvoslás (TCM) két ősi terápiája. Mindkettő a test energiaáramlását, …

Hasi és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …

Szívultrahang Teljes Kardiológiával

A kardiológiai szűrés rendkívül fontos mindkét nem esetén, mert segít azonosítani az esetleges szívproblémákat, …

Prosztata – amikor számít a méret

A prosztata méretének megváltozásából eredő panaszokkal a kór előrehaladtával egyre több férfi küzd. Sajnos …

Mesterséges intelligencia a jó alvásért

Az életmódhoz kapcsolódó mesterséges intelligencia alkalmazások egyre szélesebb körben...

Duzzanat, fájdalom, ülési nehézség? Van megoldás!

Azoknak, akik aranyérrel vagy más végbél- és végbél körüli problémákkal küzdenek, vagy egészségmegőrzés és …