A hat leggyakoribb végbél betegség az aranyéren kívül 1. rész

A hat leggyakoribb végbél betegség az aranyéren kívül 1. rész


A végbél problémái igen gyakoriak: élete folyamán szinte mindenkivel előfordul, hogy viszketést, fájdalmat vagy vérzést tapasztal a végbél tájékon. A kényelmes, üldögélő életmód, a nagy adag ételek fogyasztása, a stressz előbb-utóbb bosszút áll az alvégeken és betegségeket okoz.

A következőkben kifejezetten a végbélnyíláshoz kapcsolódó problémákat vesszük sorra.

Végbélberepedés

A végbél betegségek között az egyik leggyakribb. Végbélberepedésről akkor beszélünk, ha a végbélnyílásnál lévő nyálkahártya sérül. Rendszerint a túl kemény széklet erőltetett kiürítése okozza a gondot. Általában erős fájdalommal és vérzéssel jár. A fájdalom akár órákon át is tarthat, ami akár az ülésben is akadályozhat. A  tünetek azonali enyhülését segíti a langyos ülőfürdő, ami ráadásul a vérkeringés fokozásával gyorsítja a gyógyulást. Végbélberepedés esetén rendkívül fontos a sérült terület tisztántartása és fertőtlenítése, illetve a proktológai rendelés felkeresése, ahol az orvos meghatározza a hatásos kezelés eszközeit. 

A tünet újbóli felbukanása megakadályozható akkor, ha  a széklet normál vagy puha állagú marad. Ez rostdús étrend és  megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása segíti, de ha az nem vezet – vagy nem elég gyorsan vezet – eredményre, akkor székletlágyítók alkalmazása, esetleg síkosító kúpok használata is indokolt lehet.

Végbélsipoly

Kialakulásának oka a bélfal izomrétegei között elhelyezkedő mirigyek gyulladása, amelyből a genny a rendszerint a végbélnyílás melletti területre vezet, de a hüvelybe is torkollhat. A sipoly lehet veleszületett vagy szerzett. A mirigyek körülírt gyulladása tályogot hoz létre lázzal, komoly fájdalommal. Kezelése orvosi feladat, és legtöbbször sebészi beavatkozást igényel. A vizsgálat során egy szondával megállapítják a járat mélységét, irányát és hosszát. Amint ezeket feltérképezték, műtéti úton sor kerül a sipoly kiirtására. 


 

Végbélgyulladás
A végbél betegségek között szintén gyakran fordul elő. A végbélgyulladásnak számos oka lehet a gyulladásnak: okozhatja Chron-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, de akár szexuális úton terjedő betegségek, mint például a gonorrhea vagy a vérbaj. Kiváltó ok lehet a Chlamydia trachomatis vagy herpesz szimplex is.
A végbélgyulladás típusos esetben véres, nyákos székletürítéssel jár és nincs fájdalom. Amennyiben azonban a gyulladást gonorrhea vagy herpesz okozza, akkor a végbélnyílás és végbél területe érzékeny és az ürítés nagy fájdalommal járhat.
A kezelés a kiváltó ok függvényében változik. Ha baktérium okozza, akkor az antibiotikumos kezelésen van a hangsúly, ha vírus, vagy más egyéb az ok, akkor a vezető betegség mellett alkalmazható gyógymódok jöhetnek szóba.

…folytatjuk


Bejelentkezés

Milyen tünetek tapasztalásakor érdemes orvoshoz fordulni?

A véres széklet, végbélvérzés jelentkezése, a székletürítést követő “nem megfelelő kiürülés” érzése, kismedencei fájdalom, a székelési szokások megváltozása, a végbélből történő váladékozás, széklettartási nehezítettség, székelés során érzett fájdalom, valamint a végbél körüli bőr fájdalma, viszketése mind-mind  utalhat a végbél- és a végbélnyílás betegségeire. A vizsgálat során ez orvos a végbélnyílás és a végbél megtekintésével könnyen diagnosztizálni tudja a végbél betegségeket. A diagnózis után pedig megkezdődhet a célzott kezelés.

 


 

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Nemi betegség?!

A szó jelentéséről Az STD egy angol betűszó, ami a “Sexually Transmitted Diseases”, vagyis “szexuális úton …

Laborvizsgálat – Kinek?Miért?Hogyan?

A beteg számára a “legegyszerűbb” vizsgálatok közé tartoznak a laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban …

Mire jó az ultrahang?

Az ultrahangos vizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes, és azonnal …

Szívprobléma?

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a halálesetek több mint felét. A megelőzés, és az időbeni …

Vitaminhiány?!

Mire jók a vitaminok? Elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy miért van szükség vitaminok fogyasztására. Nos azért, …

Ingyenszemüveg az éles látásért – segítség mélyszegénységben élő gyerekeknek

„Andriska biztosan meggyógyul majd!” – mondta boldogan Zólyomi Tímea gyermekszemész orvos, amikor a próbakeretet …