A herezacskó bőrének elváltozásai

A herezacskó bőrének elváltozásai

A herezacskó bőrének elváltozásai jellemzően jóindulatúak, rosszindulatú elváltozás ritkának számít. Ezek az elváltozások lehetnek zsírcsomók (lipomák), különböző ciszták vagy atheromák. Többnyire fájdalmatlanok és elsősorban esztétikai gondot okoznak a páciensnek. Eltávolításuk méretüktől, számuktól és elhelyezkedésüktől függ, de általában helyi érzéstelenítésben ambuláns körülmények között történik. Ahhoz, hogy a megfelelő kezelési módot meg tudjuk választani, mindenképp szükséges egy előzetes konzultáció.

A leggyakoribb elváltozások

  • Atheroma: a szőrtüsző hámjából kialakuló növedék, amely gyakori a fejbőrön, mellkason, herezacskó bőrén. 5 millimétertől 3 centiméterig változik a mérete, felszínre ürülve kásás, avas faggyút tartalmazó váladékot észlelünk. Javasolt teljes sebészeti eltávolítása, mert a visszamaradó cisztafalból ismét kialakulhat.
  • Fibróma: a kötőszövetből kialakuló növedékek, melyek puha, kocsányos növedékként jelentkeznek a bőrfelszínen, általában a nyakon, hónaljakban. Elektromos késsel vagy sebészetileg eltávolíthatók.
  • Lipoma: a bőr alatti zsírszövet területén kialakuló tömött, elmozdítható csomók, melyekből gyakran rövid időn belül több jelenik meg.

 

Amennyiben panaszt okoz, vagy mérete jelentősen nő, sebészeti eltávolítása javasolt. A beavatkozás elvégzése előtt minden esetben szükséges urológiai szakorvosi vizsgálat.


Online bejelentkezés felnőtteknekComments for this post are closed.