A legjellemzőbb gyermekkori ortopédiai problémák

A legjellemzőbb gyermekkori ortopédiai problémák

A szülők gyakran felfigyelhetnek a gyermekük ortopédiai problémáira, hiszen az úgynevezett lúdtalp, a hanyagtartás nevű rendellenesség, és a súlyosabb gerincferdülés nem ritka jelenség. A gyermekortopédiai problémák gyógyítása más szakértelmet, más hozzáállást kíván, mint a felnőtteké. Ne felejtsük el, hogy a gyermek nem kis felnőtt!

A legjellemzőbb problémák

  • Hanyag vagy rossz tartás

A hanyagtartás egy komplex elváltozás, amely együtt jár a vállak előreesésével, laposabb mellkassal, esetleg mellkas-deformitásokkal és fokozott deréktáji lordosissal. Ez az általános ízületi lazaság részjelensége szokott lenni, ahogyan a lúdtalp is, ezek a funkcionális eltérések gyakran együtt fordulnak elő. A háti fájdalmak leggyakoribb oka ez a tartási rendellenesség. Rossz testtartás a természetes gerincgörbületek fokozódása vagy elsimulása a gyenge hát és hasizmok miatt alakulhat ki. Ha a korai kezelést elmulasztják, ez rövidesen degeneratív gerincbetegséghez vezethet. Legáltalánosabb tünetek: előreesett vállak, domború hát, beszűkült mellizmok, gyenge has-hát-és farizmok. Az izmok megfelelő kezelésével a tünetek eltüntethetőek.

Fiataloknál leggyakrabban az iskolában és a számítógép előtti ülés, a lehajtott fejjel történő sok órás telefonnyomkodás alakítja ki ezt a jellegzetes tartáshibát. Az állandóan görnyedt tartás korrigálása  elsősorban gyógytornával vagy gerinctréninggel  különösen fontos, enélkül ugyanis funkcionális gerincferdülés, esetleg súlyos strukturális deformitások jöhetnek létre.

A gerinc kisízületi blokkjait kezelni kell műfogással, nagyon jó az azonnali hatás, szinte megnyúlik a kezelt személy, megkönnyebbültnek érzi magát!Ne felejtsük a gyenge hát esetén hiába történik meg a blokkok oldása, ha a tartási hibák és izomzat erőegyensúlyi eltérései nincsenek kezelve, a blokkok visszatérnek, a hatás nem lesz tartós. Leegyszerűsítve azt lehet mondani a háti gerincre vonatkozóan a csigolya nem marad a helyén, ha az izomzat nem tartja meg, megoldás a folyamatos egyéni gyógytorna

  • Gerincferdülés

A gerincferdülés (scoliosis) egy térbeli, 3D-s elváltozás, amit úgy lehet elképzelni, mint egy csigalépcsőt. Az ortopédiai vizsgálatnál elsősorban a frontális síkon fedezhető fel az elváltozás, de az esetek jelentős részében látható a rotáció, vagyis a csavarodás is. Mindez okozhat a háti szakaszon bordapúpot, deréktájon pedig a deréktáji izomzat előemelkedését.
Gyakorlati szempontból a gerincferdülésnél megkülönböztethető a funkcionális és a strukturális típus. Functionális gerincferdülés lehet primer vagy secunder. Strukturális gerincferdülés lehet idiopathiás (kisgyermekkori, gyermekkori, és serdülőkori) és ismert etiológiájú (okú), ami lehet veleszületett, paralitikus és egyéb okú.

  • Lúdtalp

A lúdtalp nem veleszületett rendellenesség. A talpboltozat csak a járás során, gyerekkorban alakul ki, de felnőttkorban is lesüllyedhet a korábban egészséges boltozat. Vagyis a talp szalag és izomrendszere nem erősödik meg kellőképpen, nem tudja megtartani a növekvő testsúlyt és a talp boltozata lesüllyedhet.  Fel kell keresni az ortopéd orvost, ha a gyereknek befelé fordulnak a bokái, vagy ha talp és lábfájdalomról panaszkodik. Érdemes minél többet természetes talajon mezítláb járni, talp-lábtornát végezni és szakember iránymutatásával megfelelő cipőt választani. Az elhanyagolt lúdtalp következménye lehet az ízületi kopás, sőt akár a térdpanaszok is.

Hogyan előzhetjük meg a lúdtalp kialakulását?

  • Ahol tehetjük, járjunk mezítláb egyenlőtlen talajon.
  • Sportoláshoz, álló munka esetén különösen fontos a lábfejnek jó tartást biztosító cipő.
  • Felnőtt korban folytassuk a gyerekkorban elsajátított mindennapos lábtornát.

Veleszületett laza, gyenge szalagrendszer esetén különösen ügyeljünk a túlsúly megelőzésére, az izmok erősítésére. Ennek érdekében a szülők tehetnek a gyerekük egészségéért, ha tudnak saját lúdtalpukról.

Lúdtalp kezelése

A megfelelő talpbetét, ha szükséges és lúdtalpat, ill. a bokabedőlést korrigáló cipő kiválasztása az ortopéd orvos feladata, amit kiegészít a napi rendszerességgel végzett gyógytorna. Évszaknak megfelelően mezítláb, természetes talajon való járás. Súlyosabb elváltozáskor ortopéd cipő viselését is javasolni fogja az ortopédus, vagy akár a műtét is szóba kerülhet. Ne várja meg ezt, hanem időben forduljon szakemberhez.

Gyerekeknél a talpbetét megtámasztása helyett a lábfej boltozatát kialakító izmok megerősítésére érdemes törekedni megfelelő tornagyakorlatok rendszeres végzésével. Gyermeke a rendszeres tornával meg tudja előzni a talpbetét rendszeres viselését.

Felnőtt korban a lúdtalp jól korrigálható a lábhoz jól illeszkedő lúdtalpbetét viselésével. A talpbetét hordása mellett még hasznos a lábfej izmait erősítő gyógytorna is. Kifejezetten hasznos a külső lábélen való járás. Ezeknek a gyakorlatoknak a rendszeres végzése javítja lába teherbíró képességét, és erősíti a lábfej izomzatát. Segíti a terhelés okozta fájdalom mérséklését.

A gyermekortopédia abban különleges,  hogy a fejlődésben lévő tartó- és mozgatórendszer elváltozásai  különösen a problémák korai felismerése és kezelése esetén  sokkal eredményesebben kezelhetők, mint a felnőttkori ortopédiai betegségek.

Szánjon időt gyermeke egészségére!


Online bejelentkezés felnőtteknek


Comments for this post are closed.

Has és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …

Kivételes év végi nőgyógyászati szűrőcsomag

Az év végi nőgyógyászati szűrőcsomag kiemelt fontosságú a nők egészségének megőrzése szempontjából, mivel …

Aranyér gyűrűzés 90 százalékos hatékonysággal

Az aranyeres panaszok magyarországon is rengeteg embert érintenek, szinte népbetegségről beszélünk...

Egészségmegőrzés és korai betegség felismerés ultrahang segítségével

Az ultrahangvizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes...

Kardiovaszkuláris betegségek korai felismerése

A szűrés amely segít az időben történő beavatkozásban, a megfelelő kezelések elindításában és az életmódváltások …

Gyermek és felnőtt ortopédiai szűrés

A gyermek és felnőtt ortopédia szűrés alapvető fontosságú a mozgásszervi problémák megelőzésében és az egészséges …