A legjellemzőbb gyermekkori ortopédiai problémák

A legjellemzőbb gyermekkori ortopédiai problémák

A szülők gyakran felfigyelhetnek a gyermekük ortopédiai problémáira, hiszen az úgynevezett lúdtalp, a hanyagtartás nevű rendellenesség, és a súlyosabb gerincferdülés nem ritka jelenség. A gyermekortopédiai problémák gyógyítása más szakértelmet, más hozzáállást kíván, mint a felnőtteké. Ne felejtsük el, hogy a gyermek nem kis felnőtt!

A legjellemzőbb problémák

  • Hanyag vagy rossz tartás

A hanyagtartás egy komplex elváltozás, amely együtt jár a vállak előreesésével, laposabb mellkassal, esetleg mellkas-deformitásokkal és fokozott deréktáji lordosissal. Ez az általános ízületi lazaság részjelensége szokott lenni, ahogyan a lúdtalp is, ezek a funkcionális eltérések gyakran együtt fordulnak elő. A háti fájdalmak leggyakoribb oka ez a tartási rendellenesség. Rossz testtartás a természetes gerincgörbületek fokozódása vagy elsimulása a gyenge hát és hasizmok miatt alakulhat ki. Ha a korai kezelést elmulasztják, ez rövidesen degeneratív gerincbetegséghez vezethet. Legáltalánosabb tünetek: előreesett vállak, domború hát, beszűkült mellizmok, gyenge has-hát-és farizmok. Az izmok megfelelő kezelésével a tünetek eltüntethetőek.

Fiataloknál leggyakrabban az iskolában és a számítógép előtti ülés, a lehajtott fejjel történő sok órás telefonnyomkodás alakítja ki ezt a jellegzetes tartáshibát. Az állandóan görnyedt tartás korrigálása  elsősorban gyógytornával vagy gerinctréninggel  különösen fontos, enélkül ugyanis funkcionális gerincferdülés, esetleg súlyos strukturális deformitások jöhetnek létre.

A gerinc kisízületi blokkjait kezelni kell műfogással, nagyon jó az azonnali hatás, szinte megnyúlik a kezelt személy, megkönnyebbültnek érzi magát!Ne felejtsük a gyenge hát esetén hiába történik meg a blokkok oldása, ha a tartási hibák és izomzat erőegyensúlyi eltérései nincsenek kezelve, a blokkok visszatérnek, a hatás nem lesz tartós. Leegyszerűsítve azt lehet mondani a háti gerincre vonatkozóan a csigolya nem marad a helyén, ha az izomzat nem tartja meg, megoldás a folyamatos egyéni gyógytorna

  • Gerincferdülés

A gerincferdülés (scoliosis) egy térbeli, 3D-s elváltozás, amit úgy lehet elképzelni, mint egy csigalépcsőt. Az ortopédiai vizsgálatnál elsősorban a frontális síkon fedezhető fel az elváltozás, de az esetek jelentős részében látható a rotáció, vagyis a csavarodás is. Mindez okozhat a háti szakaszon bordapúpot, deréktájon pedig a deréktáji izomzat előemelkedését.
Gyakorlati szempontból a gerincferdülésnél megkülönböztethető a funkcionális és a strukturális típus. Functionális gerincferdülés lehet primer vagy secunder. Strukturális gerincferdülés lehet idiopathiás (kisgyermekkori, gyermekkori, és serdülőkori) és ismert etiológiájú (okú), ami lehet veleszületett, paralitikus és egyéb okú.

  • Lúdtalp

A lúdtalp nem veleszületett rendellenesség. A talpboltozat csak a járás során, gyerekkorban alakul ki, de felnőttkorban is lesüllyedhet a korábban egészséges boltozat. Vagyis a talp szalag és izomrendszere nem erősödik meg kellőképpen, nem tudja megtartani a növekvő testsúlyt és a talp boltozata lesüllyedhet.  Fel kell keresni az ortopéd orvost, ha a gyereknek befelé fordulnak a bokái, vagy ha talp és lábfájdalomról panaszkodik. Érdemes minél többet természetes talajon mezítláb járni, talp-lábtornát végezni és szakember iránymutatásával megfelelő cipőt választani. Az elhanyagolt lúdtalp következménye lehet az ízületi kopás, sőt akár a térdpanaszok is.

Hogyan előzhetjük meg a lúdtalp kialakulását?

  • Ahol tehetjük, járjunk mezítláb egyenlőtlen talajon.
  • Sportoláshoz, álló munka esetén különösen fontos a lábfejnek jó tartást biztosító cipő.
  • Felnőtt korban folytassuk a gyerekkorban elsajátított mindennapos lábtornát.

Veleszületett laza, gyenge szalagrendszer esetén különösen ügyeljünk a túlsúly megelőzésére, az izmok erősítésére. Ennek érdekében a szülők tehetnek a gyerekük egészségéért, ha tudnak saját lúdtalpukról.

Lúdtalp kezelése

A megfelelő talpbetét, ha szükséges és lúdtalpat, ill. a bokabedőlést korrigáló cipő kiválasztása az ortopéd orvos feladata, amit kiegészít a napi rendszerességgel végzett gyógytorna. Évszaknak megfelelően mezítláb, természetes talajon való járás. Súlyosabb elváltozáskor ortopéd cipő viselését is javasolni fogja az ortopédus, vagy akár a műtét is szóba kerülhet. Ne várja meg ezt, hanem időben forduljon szakemberhez.

Gyerekeknél a talpbetét megtámasztása helyett a lábfej boltozatát kialakító izmok megerősítésére érdemes törekedni megfelelő tornagyakorlatok rendszeres végzésével. Gyermeke a rendszeres tornával meg tudja előzni a talpbetét rendszeres viselését.

Felnőtt korban a lúdtalp jól korrigálható a lábhoz jól illeszkedő lúdtalpbetét viselésével. A talpbetét hordása mellett még hasznos a lábfej izmait erősítő gyógytorna is. Kifejezetten hasznos a külső lábélen való járás. Ezeknek a gyakorlatoknak a rendszeres végzése javítja lába teherbíró képességét, és erősíti a lábfej izomzatát. Segíti a terhelés okozta fájdalom mérséklését.

A gyermekortopédia abban különleges,  hogy a fejlődésben lévő tartó- és mozgatórendszer elváltozásai  különösen a problémák korai felismerése és kezelése esetén  sokkal eredményesebben kezelhetők, mint a felnőttkori ortopédiai betegségek.

Szánjon időt gyermeke egészségére!


Online bejelentkezés felnőtteknek


Comments for this post are closed.

A cellulit masszázs 4 előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

Mely esetekben indokolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) számos esetben indokolt lehet, különösen akkor, ha meddőségi problémák …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …