A mediterrán étrend jótékony hatása

A mediterrán étrend jótékony hatása

A mediterrán étrend vérnyomáscsökkentő hatását magyarázta meg egy brit kutatás: a telítetlen zsírsavak a nitritben gazdag zöldségfélék együtt védenek a magas vérnyomástól. A mediterrán étrendben használt olívaolaj, diófélék és az avokádó telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, a spenót, a zeller és a sárgarépa pedig nitritekben és nitrátokban bővelkedik. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az ilyen étrendnek vérnyomáscsökkentő hatása lehet.

A King’s College London (KLC) egy kutatócsoportja most arról számolt be, hogy ha ezt a két ételcsoportot kombinálják, a telítetlen zsírsavak és a zöldségek nitrogénvegyületei együtt speciális zsírsavakat hoznak létre.

A kutatók egereket használtak a kísérlethez, amelyben azt vizsgálták, hogyan csökkentik a vérnyomást ezek a speciális zsírsavak, vagyis gátolják-e azt az enzimet, amely a vérnyomást szabályozza.

Úgy módosították az egerek egy részének génjeit, hogy ellenálljanak ennek a gátló folyamatnak. Nekik magas maradt a vérnyomásuk, pedig olyan zsírsavakkal etették őket, amilyenek a mediterrán étrend fogyasztásakor alakulnak ki. Az egészséges egerek ugyanilyen táplálékot kaptak, és az ő vérnyomásuk csökkent.

Philip Eaton, a kutatás vezetője szerint munkájuk segít megmagyarázni, miért mutatta ki a korábbi kutatás, hogy az extraszűz olívaolajat és olajos magvakat használó mediterrán étrend csökkenti a szélütés, a szívproblémák és a szívrohamok, illetve más szív- és érrendszeri betegségek előfordulását. (Forrás: index.hu)

Amennyiben Ön csak ritka alkalmakkor fogyaszt mediterrán típusú ételeket, úgy érdemes felkeresni kardiológus szakorvosunkat a kedvezményes áron elérhető teljes, kardiológiai kivizsgálásra!


A teljes kardiológiai kivizsgálás tartalma:

  • Kardiológiai és belgyógyászati szakkonzultáció
  • EKG vizsgálat
  • Vérnyomásmérés;
  • Szívultrahang vizsgálat
  • Alsó végtag artériás doppler vizsgálat
  • Terheléses EKG vizsgálat

 

Szakorvos: Dr. Menyhárt Orsolya, belgyógyász, kardiológus szakorvos


Az ajánlat érvényessége: 2017. november 30.

Comments for this post are closed.