A prosztatagyulladás okai

A prosztatagyulladás okai

A prosztatagyulladásnak több oka lehet:

 • Bakteriális fertőzés
 • Vizeletürítés károsodása
 • Kémiai anyagok
 • Lelki tényezők
 • Immunrendszer gyengesége
 • Több tényező együttes hatása

Business + science = biotech

A bakteriális fertőzés okán keletkezett prosztatagyulladást a baktériumok elszaporodása, túlsúlya okozza. Ezek a baktériumok megtalálhatók a szervezetünkben, állandóan jelen vannak, csak a számuk sokkal kevesebb.

A prosztatagyulladások 5-15 százalékáért a következő baktériumok a felelősek:

 • Klebsiella spp
 • Serratia spp
 • Pseudomonas aeruginosa
 • Eneterobacter aerogenes

A baktériumok okozott (heveny) akut prosztatagyulladás együtt jár egy súlyos alsó húgyúti gyulladással. A baktériumok ebben az esetben a prosztatában és az alsó húgyúti szervekben szaporodnak el nagy mértékben majd a véráramba kerülnek.

Melyek azok az okok amik elősegítik a baktériumok elszaporodását?

 • a prosztata mirigyeik kivezető-csöveiből a visszafelé irányuló áramlás
 • bizonyos vércsoporttal rendelkező férfiak
 • anális szex
 • hólyagkatéterezés és katéter-viselés
 • fitymaszűkület
 • heveny mellékhere-gyulladás
 • alsó húgyúti fertőzések
 • húgycsövön keresztüli műtétek
 • katéter alkalmazása

A prosztata megváltozott működése és váladék elválasztása a gyulladás kialakulását segítheti elő. A prosztata váladéka véd a kórokozók ellen. Alapesetben ezen váladék olyan környezetet biztosít, melyben a baktériumok nem képesek túlszaparodni. Amennyiben a prosztata működése megváltozik és a prosztata váladékának PH szintje megváltozik, abban az esetben a kórokozók képesek elszaporodni.

1015-prosztatagyulladasA vizeletürítés károsodása révén kialakult prosztatagyulladás

Azok a változások, melyek a vizelet elzáródását és magas nyomású vizeletáramlást idéznek elő, szerepet játszhatnak a prosztatagyulladás kialakulásában. A húgycső kezdeti részén és a hólyagban kialakuló magasabb nyomás elősegítheti a vizelet, ill. baktériumok beáramlását a prosztatába.

A vizelet és a baktériumok visszafelé áramlása a prosztata kivezető-csöveiben a bakteriális és nem bakteriális prosztatagyulladás egyik legfontosabbnak tartott okozója. A húgycső felől a prosztatába áramló vizelet és a vizeletben lévő baktériumok gyulladást idéznek elő és tartanak fenn.

Kémiai anyagok által okozott prosztatagyulladás

Számos szakértő szerint a prosztatában kialakuló gyulladás fontos tényezője lehet a vizeletből a prosztatába jutó kémia anyagok által létrehozott károsodás és ez által keletkezett gyulladás. Számos olyan anyagot sikerült kimutatni, melyek feltételezhetően a prosztata gyulladásához vezet.

sadness

Lelki tényezők miatt kialakult prosztatagyulladás

A lelki tényezőknek nagy szerepet tulajdonítanak a prosztatagyulladás kialakulásában. Bizonyos szakértők szerint a prosztatagyulladás pszicho-szomatikus betegség. Egy olyan konfliktushelyzetre utal, amit nem sikerült megoldani és lezárni. A lelki tényezők jelentősen befolyásolják a tüneteket és annak elviselését.

Immunrendszeri tényezők révén létrejött prosztatagyulladás

A prosztata védelmi rendszere a baktériumok által okozott gyulladás során aktiválódik. Heveny prostatitis során az antibiotikumos kezelést követően 3-6 hónappal a helyi immunrendszer alaphelyzetbe áll vissza. A heveny gyulladás során a PSA szint (prosztataspecifikus antigén = prosztatában termelődő fehérje) is enyhén megemelkedik. Az antibiotikus kezelés hatással van a PSA szintre, mely a kezelést követően már 4-6 hét után csökken. Szakértők valószínűsítik, hogy a nem bakteriális prosztata gyulladás esetén az immunrendszer is szerepet játszhat ezen betegség kialakulásában. A pontos részletek még nem ismertek és további kutatások szükségesek.

Több tényező által együttesen kiváltott porsztatagyulladás

A prosztatagyulladás kialakulásának oka több tényező együttes hatásától függ. A fent említett tényezők egymás után bekövetkezése létrehoz egy olyan folyamatot, melynek a következménye a prosztatagyulladás. Valószínűleg a lelki okok, a vizelet visszatartási szokások, a helytelen táplálkozás, a vizelet visszaáramlás, kémiai anyagok, együttesen felelősek a prosztatagyulladás kialakulásáért.

Krónikus prosztatagyulladás tünetei

Ezek sok esetben bizonytalan jellegűek, pontos helyük nehezen meghatározó, sok beteg egyszerűen csak alhasi, keresztcsonti, gáttáji, heretáji diszkomfortról, ide lokalizált fájdalomról számol be.

A hosszú időn keresztül fennálló tünetek a betegek pszichéjére is káros hatást fejtenek ki, zavart teremtve a szexuális életük terén és az emberi kapcsolatokban. A páciens fordulhat orvoshoz még parancsoló, gyakori vizelési inger, farizom és csípőízületi fájdalom miatt. Amennyiben a tünetek hátterében kórokozó nem mutatható ki, kismedencei fájdalom szindrómáról beszélünk. Ez a diagnózis csak akkor jelenthető ki, ha a teljes kivizsgálás megtörtént, és más urológiai, sebészeti, belgyógyászati, neurológiai és egyéb mozgásszervi betegség nincs jelen, mely a panaszokat okozza. Ilyenek például a teljesség igénye nélkül a húgyhólyagdaganat, a vastagbél bizonyos gyulladásos kórképei, aranyeres csomók, porckorongsérv, csípőízületi kopás. Ezért fontos itt is – mint sok esetben – a társszakmák hatékony együttműködése.

Forrás: herbcaps.com, webbeteg

 
Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Óraátállításról, alvásról otthoni karanténban

Március 29-én hajnali 2 órakor 3 órára kell előre állítani az órákat. Az óraátállítás kérdése a korábbi …

Koronavírus – 2020

Tisztelt Pácienseink! A kialakult egészségügyi és járványügyi helyzetre való tekintettel munkatársaink és az Önök …

WSD 2020/és az Alvás éve program Magyarországon

MAGYAR ALVÁS SZÖVETSÉG ÜZENETE Ezúton is megköszönjük mindazok munkáját, akiknek fontos az alvás “ügye” …

Koronavírus

Kórokozó: A 2019 végén Vuhanban kialakult tüdőgyulladás-járvány hátterében álló egy újonnan kialakult, a …

Prosztata probémák

A férfiak húgy-ivarrendszeri problémái között vezető helyet foglalnak el a prosztata betegségei. A leggyakrabban …

Pajzsmirigy problémák okozta meddőség

A meddőség és a pajzsmirigyműködés között szoros kapcsolat áll fent. Sokszor magát a meddőséget pajzsmirigy problémák …