A szem a lélek tükre

A szem a lélek tükre

Mikor volt utoljára szemvizsgálaton ?

Az ember hozzászokik a látás fokozatos romlásához. Így fordulhat elő, hogy akár 50%-os látásromlás mellett sem érzi szükségét egy szemészeti kivizsgálásnak vagy egy új szemüvegnek.  Lehet, hogy már az Ön látása sem 100%-os ?

Tudta, hogy a környezetünkből érkező információk csaknem 90 %-át a szemünkön keresztül kapjuk? Ezért a rendszeres, évenkénti szemészeti kontroll vizsgálaton panasz nélkül, tünetmentesség esetén is javasolt résztvenni. Gyakori, hogy a szemészeti problémák hátterében más jellegű tünetek, például szédülés, fejfájás állnak.  A szemészeti elváltozások többsége hatékonyan kezelhető, gyógyítható, szakorvos segítségével pedig a legtöbb esetben a látás romlása is megállítható.

Látásromlás esetén mindenképpen szükséges szemész szakorvos felkeresése, mert a látás romlása negatívan befolyásolja az életminőséget, akadályozhat a mindennapi tevékenység végzésében.

A szemészeti vizsgálatokat 6 hónapos kortól végezzük. Az általános szemészeti vizsgálat alkalmával az orvos felméri a szem egészségi állapotát, sor kerül a látásélesség vizsgálatra és diagnosztizálja az esetleges látászavarokat.

Miután orvosa elvégezte a szükséges vizsgálatokat, tájékoztatja Önt az eredményekről és javaslataikról. A vizsgálat során amennyiben szükséges pupillatágító szemcseppet is adunk, melyek pár másodpercig tartó szúró érzést okozhatnak. A pupillatágító szemcsepp 2 – 6 órán keresztül kissé homályos látást okozhatnak, valamint a fókuszálást is nehezíthetik, ezért a gépjárművezetés kerülendő a vizsgálatot követően.


Online bejelentkezés


Hogyan történik a szemészeti vizsgálat?

A szemorvosi vizitkor első lépésben a panaszok kikérdezését követően a látás élesség vizsgálata következik. A szem fénytörését automata (computeres) refractométerrel mérik, így meghatározható a tényleges dioptria szükséglet. Ha szemüvegre van szükség, az életvitelhez szükséges szemüveg felírás következik . Vizsgálják a szem különböző funkcióit – távoli, közeli látásélesség, szemmozgások, pupilla, színlátás. Mérik a szemnyomást , réslámpás-mikroszkópos vizsgálattal a szem különböző mélységeinek vizsgálata történik erős nagyításban, sérülések, gyulladások helyét határozzák meg, a szembe került idegentest eltávolítását végzik. Idegrendszeri megbetegedések esetén, zöldhályogos betegeknél automata periméterrel látótér vizsgálatot végeznek , szürkehályog műtét előtt UH biometriávala behelyezendő lencse tervezéséhez kapnak információt. Érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, idegrendszeri elváltozások, fejfájás esetén szemfenék vizsgálata szükséges – ha a szemfenék megítélése nehezített, pupillatágításra van szükség.

De mi a különbség? Mit nyújt az egyik és mit a másik? Lássuk hát…

A szemészeti vizsgálat : csak diplomával rendelkező szemész által végezhető (orvosok és optometristák), olyan szakemberek által akik sok éves egyetemi, főiskolai tanulmányokat végeztek. A szemészeti vizsgálat nem csak a távoli és közeli korrekció meghatározását jelenti, hanem feladata a szemészeti eltérések, betegségek felderítése is. (pl. szürkehályog, zöldhályog, szemfenéki eltérések, stb.) Tehát egy komplex, a szem egészét alapul vevő vizsgálatot takar, szükség esetén gyógyszeres terápia kiegészítésével is.

A látásvizsgálat : a távoli és közeli éles látást biztosító korrekció meghatározását jelenti csupán. Tehát olyan szemüveg felírását, amivel távolra vagy közelre nézve élesen látunk.
Mindkét vizsgálat nagyon komoly műszerezettséget igényel, de a műszerek sok esetben önmagában nem elegendő!

Comments for this post are closed.