A szem a lélek tükre

A szem a lélek tükre

Mikor volt utoljára szemvizsgálaton ?

Az ember hozzászokik a látás fokozatos romlásához. Így fordulhat elő, hogy akár 50%-os látásromlás mellett sem érzi szükségét egy szemészeti kivizsgálásnak vagy egy új szemüvegnek.  Lehet, hogy már az Ön látása sem 100%-os ?

Tudta, hogy a környezetünkből érkező információk csaknem 90 %-át a szemünkön keresztül kapjuk? Ezért a rendszeres, évenkénti szemészeti kontroll vizsgálaton panasz nélkül, tünetmentesség esetén is javasolt résztvenni. Gyakori, hogy a szemészeti problémák hátterében más jellegű tünetek, például szédülés, fejfájás állnak.  A szemészeti elváltozások többsége hatékonyan kezelhető, gyógyítható, szakorvos segítségével pedig a legtöbb esetben a látás romlása is megállítható.

Látásromlás esetén mindenképpen szükséges szemész szakorvos felkeresése, mert a látás romlása negatívan befolyásolja az életminőséget, akadályozhat a mindennapi tevékenység végzésében.

A szemészeti vizsgálatokat 6 hónapos kortól végezzük. Az általános szemészeti vizsgálat alkalmával az orvos felméri a szem egészségi állapotát, sor kerül a látásélesség vizsgálatra és diagnosztizálja az esetleges látászavarokat.

Miután orvosa elvégezte a szükséges vizsgálatokat, tájékoztatja Önt az eredményekről és javaslataikról. A vizsgálat során amennyiben szükséges pupillatágító szemcseppet is adunk, melyek pár másodpercig tartó szúró érzést okozhatnak. A pupillatágító szemcsepp 2 – 6 órán keresztül kissé homályos látást okozhatnak, valamint a fókuszálást is nehezíthetik, ezért a gépjárművezetés kerülendő a vizsgálatot követően.


Online bejelentkezés


Hogyan történik a szemészeti vizsgálat?

A szemorvosi vizitkor első lépésben a panaszok kikérdezését követően a látás élesség vizsgálata következik. A szem fénytörését automata (computeres) refractométerrel mérik, így meghatározható a tényleges dioptria szükséglet. Ha szemüvegre van szükség, az életvitelhez szükséges szemüveg felírás következik . Vizsgálják a szem különböző funkcióit – távoli, közeli látásélesség, szemmozgások, pupilla, színlátás. Mérik a szemnyomást , réslámpás-mikroszkópos vizsgálattal a szem különböző mélységeinek vizsgálata történik erős nagyításban, sérülések, gyulladások helyét határozzák meg, a szembe került idegentest eltávolítását végzik. Idegrendszeri megbetegedések esetén, zöldhályogos betegeknél automata periméterrel látótér vizsgálatot végeznek , szürkehályog műtét előtt UH biometriávala behelyezendő lencse tervezéséhez kapnak információt. Érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, idegrendszeri elváltozások, fejfájás esetén szemfenék vizsgálata szükséges – ha a szemfenék megítélése nehezített, pupillatágításra van szükség.

De mi a különbség? Mit nyújt az egyik és mit a másik? Lássuk hát…

A szemészeti vizsgálat : csak diplomával rendelkező szemész által végezhető (orvosok és optometristák), olyan szakemberek által akik sok éves egyetemi, főiskolai tanulmányokat végeztek. A szemészeti vizsgálat nem csak a távoli és közeli korrekció meghatározását jelenti, hanem feladata a szemészeti eltérések, betegségek felderítése is. (pl. szürkehályog, zöldhályog, szemfenéki eltérések, stb.) Tehát egy komplex, a szem egészét alapul vevő vizsgálatot takar, szükség esetén gyógyszeres terápia kiegészítésével is.

A látásvizsgálat : a távoli és közeli éles látást biztosító korrekció meghatározását jelenti csupán. Tehát olyan szemüveg felírását, amivel távolra vagy közelre nézve élesen látunk.
Mindkét vizsgálat nagyon komoly műszerezettséget igényel, de a műszerek sok esetben önmagában nem elegendő!

Comments for this post are closed.

Has és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …

Kivételes év végi nőgyógyászati szűrőcsomag

Az év végi nőgyógyászati szűrőcsomag kiemelt fontosságú a nők egészségének megőrzése szempontjából, mivel …

Aranyér gyűrűzés 90 százalékos hatékonysággal

Az aranyeres panaszok magyarországon is rengeteg embert érintenek, szinte népbetegségről beszélünk...

Egészségmegőrzés és korai betegség felismerés ultrahang segítségével

Az ultrahangvizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes...

Kardiovaszkuláris betegségek korai felismerése

A szűrés amely segít az időben történő beavatkozásban, a megfelelő kezelések elindításában és az életmódváltások …

Gyermek és felnőtt ortopédiai szűrés

A gyermek és felnőtt ortopédia szűrés alapvető fontosságú a mozgásszervi problémák megelőzésében és az egészséges …