A szem a lélek tükre

A szem a lélek tükre

Mikor volt utoljára szemvizsgálaton ?

Az ember hozzászokik a látás fokozatos romlásához. Így fordulhat elő, hogy akár 50%-os látásromlás mellett sem érzi szükségét egy szemészeti kivizsgálásnak vagy egy új szemüvegnek.  Lehet, hogy már az Ön látása sem 100%-os ?

Tudta, hogy a környezetünkből érkező információk csaknem 90 %-át a szemünkön keresztül kapjuk? Ezért a rendszeres, évenkénti szemészeti kontroll vizsgálaton panasz nélkül, tünetmentesség esetén is javasolt résztvenni. Gyakori, hogy a szemészeti problémák hátterében más jellegű tünetek, például szédülés, fejfájás állnak.  A szemészeti elváltozások többsége hatékonyan kezelhető, gyógyítható, szakorvos segítségével pedig a legtöbb esetben a látás romlása is megállítható.

Látásromlás esetén mindenképpen szükséges szemész szakorvos felkeresése, mert a látás romlása negatívan befolyásolja az életminőséget, akadályozhat a mindennapi tevékenység végzésében.

A szemészeti vizsgálatokat 6 hónapos kortól végezzük. Az általános szemészeti vizsgálat alkalmával az orvos felméri a szem egészségi állapotát, sor kerül a látásélesség vizsgálatra és diagnosztizálja az esetleges látászavarokat.

Miután orvosa elvégezte a szükséges vizsgálatokat, tájékoztatja Önt az eredményekről és javaslataikról. A vizsgálat során amennyiben szükséges pupillatágító szemcseppet is adunk, melyek pár másodpercig tartó szúró érzést okozhatnak. A pupillatágító szemcsepp 2 – 6 órán keresztül kissé homályos látást okozhatnak, valamint a fókuszálást is nehezíthetik, ezért a gépjárművezetés kerülendő a vizsgálatot követően.

 

Ne késlekedjen kérjen időpontot mihamarabb teljeskörű szemészeti szűrővizsgálatunkra.

 

A szűrővizsgálat tartalma :

  • fénytörés meghatározása komputeresen
  • távoli látás korrekció
  • közeli látás korrekció
  • szemmozgások vizsgálata
  • térlátás vizsgálata
  • színlátás vizsgálata
  • szemnyomás mérés
  • elülső szemfelszín állapotfelmérése réslámpával
  • törőközegek vizsgálata
  • szemfenék vizsgálata pupilla tágításban

 

Szakorvosaink : Dr. Zólyomi Tímea, Dr. Tóth Georgina Zsófia

 

Jelentkezzen MOST, hiszen sorban állás és beutaló nélkül vizsgáltathatja meg látása minőségét.

 

Ne halogassa hívását, kérjen időpontot még MA!

 

Bejelentkezés

Az ajánlat érvényessége : 2018 június 30.

 


Hogyan történik a szemészeti vizsgálat?

A szemorvosi vizitkor első lépésben a panaszok kikérdezését követően a látás élesség vizsgálata következik. A szem fénytörését automata (computeres) refractométerrel mérik, így meghatározható a tényleges dioptria szükséglet. Ha szemüvegre van szükség, az életvitelhez szükséges szemüveg felírás következik . Vizsgálják a szem különböző funkcióit – távoli, közeli látásélesség, szemmozgások, pupilla, színlátás. Mérik a szemnyomást , réslámpás-mikroszkópos vizsgálattal a szem különböző mélységeinek vizsgálata történik erős nagyításban, sérülések, gyulladások helyét határozzák meg, a szembe került idegentest eltávolítását végzik. Idegrendszeri megbetegedések esetén, zöldhályogos betegeknél automata periméterrel látótér vizsgálatot végeznek , szürkehályog műtét előtt UH biometriávala behelyezendő lencse tervezéséhez kapnak információt. Érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, idegrendszeri elváltozások, fejfájás esetén szemfenék vizsgálata szükséges – ha a szemfenék megítélése nehezített, pupillatágításra van szükség.

De mi a különbség? Mit nyújt az egyik és mit a másik? Lássuk hát…

A szemészeti vizsgálat : csak diplomával rendelkező szemész által végezhető (orvosok és optometristák), olyan szakemberek által akik sok éves egyetemi, főiskolai tanulmányokat végeztek. A szemészeti vizsgálat nem csak a távoli és közeli korrekció meghatározását jelenti, hanem feladata a szemészeti eltérések, betegségek felderítése is. (pl. szürkehályog, zöldhályog, szemfenéki eltérések, stb.) Tehát egy komplex, a szem egészét alapul vevő vizsgálatot takar, szükség esetén gyógyszeres terápia kiegészítésével is.

A látásvizsgálat : a távoli és közeli éles látást biztosító korrekció meghatározását jelenti csupán. Tehát olyan szemüveg felírását, amivel távolra vagy közelre nézve élesen látunk.
Mindkét vizsgálat nagyon komoly műszerezettséget igényel, de a műszerek sok esetben önmagában nem elegendő!

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Nemi betegség?!

A szó jelentéséről Az STD egy angol betűszó, ami a “Sexually Transmitted Diseases”, vagyis “szexuális úton …

Laborvizsgálat – Kinek?Miért?Hogyan?

A beteg számára a “legegyszerűbb” vizsgálatok közé tartoznak a laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban …

Mire jó az ultrahang?

Az ultrahangos vizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes, és azonnal …

Szívprobléma?

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a halálesetek több mint felét. A megelőzés, és az időbeni …

Vitaminhiány?!

Mire jók a vitaminok? Elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy miért van szükség vitaminok fogyasztására. Nos azért, …

Ingyenszemüveg az éles látásért – segítség mélyszegénységben élő gyerekeknek

„Andriska biztosan meggyógyul majd!” – mondta boldogan Zólyomi Tímea gyermekszemész orvos, amikor a próbakeretet …