A szívizomgyulladás

A szívizomgyulladás

A szívizomgyulladás egy vírusok, baktériumok vagy vegyszerek által kiváltott gyulladásos betegség, de lehet citosztatikus vagy autoimmun eredetű is. A gyulladás következtében a szívizom sejtjei pusztulni kezdenek, ami a szív működésében funkciózavarral jár. A központi szervünk ezt csak egy ideig képes ellensúlyozni és kiegyenlíteni, ezért a betegség a vérkeringés fokozatosan romló károsodásához vezethet.

A szívizomgyulladás előfordulása

A betegség bármely korban előfordulhat, gyerekeknél ugyanúgy, mint felnőtteknél. Kisgyerekeknél veszélyesebb, mert légzési- és keringési zavarokat is okozhat, újszülötteknél pedig az esetek fele-háromnegyede halálos kimenetelű.

 

A szívizomgyulladás okai

1A betegség okai leggyakrabban vírusos eredetűek, amit elsősorban a Coxsackie nevű enterovírus, vagy adenovírusok okoznak, amellyel együtt jár a fájdalmas mellhártyagyulladás is. A myocarditis lehet bakteriális eredetű, itt a legtöbb esetben valamilyen Streptococcus áll a háttérben, amelynek lehetnek a vesét, vagy a szívbillentyűket támadó utóbetegségei is. Kialakulhat kémiai anyag hatására, például lehet citosztatikus, ami azt jelenti, hogy daganatos betegségek gyógyszeres kezelése váltja ki. Esetenként lehet allergiás reakció része is, de okozhatják az egész szervezetet érintő gyulladásos folyamatok. Előfordul, hogy a betegség autoimmun eredetű, mikor a szervezet a saját sejtjei ellen termel ellenanyagot. Végül, a szívizom károsodása genetikai eredetű is lehet, de sokszor ismeretlenek a betegség kialakulásának okai.

A szívizomgyulladás tünetei, kórlefolyása

2A betegség eleinte gyengeséggel, sápadtsággal, fáradtsággal és általános rossz közérzettel jár, ami megtévesztő lehet, mert nem szokatlan más megbetegedéseknél sem. Ha azonban ezek a tünetek egy-két hónapig is elhúzódnak, már érdemes gyanakodni, pláne ha mindez mellkasi fájdalommal és légszomjjal jár.

A beteg ilyenkor folyamatosan légzési nehézséggel küzd, gyakori az indokolatlanul felgyorsult szívverés, a külső, myocarditis-re utaló jelek között pedig jól megfigyelhető a megduzzadt lábfej. A tünetek a szívelégtelenség jeleivel is társulnak, súlyos esetben szívritmuszavarral, ami akár halálos kimenetelű is lehet.

A statisztikák szerint a fiatal felnőttek húsz százalékának esetében a hirtelen halál hátterében szívizomgyulladás áll. Az enyhe szívizomgyulladás felnőttek esetében sokszor magától és maradéktalanul meggyógyul, de ellenkező esetben – ha a teljes gyógyulás elmarad – akár krónikussá is válhat. Ez a cardiomiopathia, mely nagyon súlyos szívizombetegség, és melynek következtében a szív izomereje annyira lecsökken, hogy nem képes kellő mennyiségű vér átpumpálására, így keringtetésére a szervezetben.

A szívizomgyulladás meg előzése

A kiváltó okok miatt a szívizomgyulladást nagyon nehéz megelőzni, legfeljebb a kialakulásának kockázatát lehet csökkenteni. Ennek alapja ugyanaz, mint minden szívbetegségnél:egészségesebb táplálkozás, testsúly, koleszterinszint és a vérnyomás folyamatos ellenőrzése, a stressz és a dohányzás kerülése, az alkohol legfeljebb kismértékű fogyasztása.

(Forrás: hazipatika.hu)

A Benyovszky Orvosi Központban átfogó és megbízható diagnózist kap állapotáról, és szükség esetén előírjuk a kívánatos gyógymódot! Minderre barátságos légkörben, sorban állás és várakozás nélkül kerül sor. A személyes konzultáció mellett a szívultrahang segítségével lehetőség van a szívbetegségek időben történő felismerésére is.

Azonnali és kényelmes online időpont foglaláshoz kattintson az alábbi “BEJELENTKEZEM” gombra.

bejelentkezes

Comments for this post are closed.

Pánikbetegség.

A pánikbetegség egy szorongással járó pszichés zavar, amelynek rokonbetegsége az általános szorongás, a fóbia …

Levegőt!

A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség (vagy obstruktív – légzési nehezítettséggel járó – bronchitis-emphysema) …

Az ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás autoimmun betegség, vagyis a szervezet saját sejtjeit, szöveteit támadja meg. Az ízületet védő …

Ambuláns sebészeti beavatkozások

Az ambuláns műtétek keretében olyan kisebb beavatkozásokat tudunk elvégezni amelyekhez nem szükséges altatás. A …

Anyajegy eltávolítás sebészeti magánrendelésen

Akár esztétikai, akár egészségügyi okból dönt az anyajegy eltávolítása mellett, fontos tudni, hogy a Benyovszky …

Nem dől össze a világ, a depresszió gyógyítható!

Általában több, egymástól részben független oka van lelki egészségünk látványos megrendülésének. A depresszió …