A szívizomgyulladás

A szívizomgyulladás

A szívizomgyulladás egy vírusok, baktériumok vagy vegyszerek által kiváltott gyulladásos betegség, de lehet citosztatikus vagy autoimmun eredetű is. A gyulladás következtében a szívizom sejtjei pusztulni kezdenek, ami a szív működésében funkciózavarral jár. A központi szervünk ezt csak egy ideig képes ellensúlyozni és kiegyenlíteni, ezért a betegség a vérkeringés fokozatosan romló károsodásához vezethet.

A szívizomgyulladás előfordulása

A betegség bármely korban előfordulhat, gyerekeknél ugyanúgy, mint felnőtteknél. Kisgyerekeknél veszélyesebb, mert légzési- és keringési zavarokat is okozhat, újszülötteknél pedig az esetek fele-háromnegyede halálos kimenetelű.

 

A szívizomgyulladás okai

1A betegség okai leggyakrabban vírusos eredetűek, amit elsősorban a Coxsackie nevű enterovírus, vagy adenovírusok okoznak, amellyel együtt jár a fájdalmas mellhártyagyulladás is. A myocarditis lehet bakteriális eredetű, itt a legtöbb esetben valamilyen Streptococcus áll a háttérben, amelynek lehetnek a vesét, vagy a szívbillentyűket támadó utóbetegségei is. Kialakulhat kémiai anyag hatására, például lehet citosztatikus, ami azt jelenti, hogy daganatos betegségek gyógyszeres kezelése váltja ki. Esetenként lehet allergiás reakció része is, de okozhatják az egész szervezetet érintő gyulladásos folyamatok. Előfordul, hogy a betegség autoimmun eredetű, mikor a szervezet a saját sejtjei ellen termel ellenanyagot. Végül, a szívizom károsodása genetikai eredetű is lehet, de sokszor ismeretlenek a betegség kialakulásának okai.

A szívizomgyulladás tünetei, kórlefolyása

2A betegség eleinte gyengeséggel, sápadtsággal, fáradtsággal és általános rossz közérzettel jár, ami megtévesztő lehet, mert nem szokatlan más megbetegedéseknél sem. Ha azonban ezek a tünetek egy-két hónapig is elhúzódnak, már érdemes gyanakodni, pláne ha mindez mellkasi fájdalommal és légszomjjal jár.

A beteg ilyenkor folyamatosan légzési nehézséggel küzd, gyakori az indokolatlanul felgyorsult szívverés, a külső, myocarditis-re utaló jelek között pedig jól megfigyelhető a megduzzadt lábfej. A tünetek a szívelégtelenség jeleivel is társulnak, súlyos esetben szívritmuszavarral, ami akár halálos kimenetelű is lehet.

A statisztikák szerint a fiatal felnőttek húsz százalékának esetében a hirtelen halál hátterében szívizomgyulladás áll. Az enyhe szívizomgyulladás felnőttek esetében sokszor magától és maradéktalanul meggyógyul, de ellenkező esetben – ha a teljes gyógyulás elmarad – akár krónikussá is válhat. Ez a cardiomiopathia, mely nagyon súlyos szívizombetegség, és melynek következtében a szív izomereje annyira lecsökken, hogy nem képes kellő mennyiségű vér átpumpálására, így keringtetésére a szervezetben.

A szívizomgyulladás meg előzése

A kiváltó okok miatt a szívizomgyulladást nagyon nehéz megelőzni, legfeljebb a kialakulásának kockázatát lehet csökkenteni. Ennek alapja ugyanaz, mint minden szívbetegségnél:egészségesebb táplálkozás, testsúly, koleszterinszint és a vérnyomás folyamatos ellenőrzése, a stressz és a dohányzás kerülése, az alkohol legfeljebb kismértékű fogyasztása.

(Forrás: hazipatika.hu)

A Benyovszky Orvosi Központban átfogó és megbízható diagnózist kap állapotáról, és szükség esetén előírjuk a kívánatos gyógymódot! Minderre barátságos légkörben, sorban állás és várakozás nélkül kerül sor. A személyes konzultáció mellett a szívultrahang segítségével lehetőség van a szívbetegségek időben történő felismerésére is.

Azonnali és kényelmes online időpont foglaláshoz kattintson az alábbi “BEJELENTKEZEM” gombra.

bejelentkezes

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Október 27-én óraátállítás!

Vasárnap óraátállítás, hajnali háromkor kettőre kell visszaállítani a mutatókat. Ez azt jelenti, hogy ugyan egy …

Mi is az az aranyér?

Még mindig egy titkolt, félelemmel övezett betegség, holott gyógyítása,kezelése manapság már olyan módszereken …

Amikor számít a méret

A prosztata méretének megváltozásából eredő panaszokkal a kór előrehaladtával egyre több férfi küzd. Sajnos …

Legyen a szívügye

A szív alapesetben 65-85-öt ver percenként, 4500-at óránként, 108 ezret naponta – nem csoda, ha néha elfárad, pihenni …

Aranyér – Tabuk nélkül!

A modern kor kellemetlen vele járója a mozgásszegény életmód, az ülő munka, a gyorséttermi ételek rostszegény …

Álomszabályozás

Milyen jó lenne, ha csak kellemes, jóérzésű, édes álmaink lennének, és a lidérces nyomasztó álmok pedig elkerülnének. …