Csak egy pár pohárnak indult!

Csak egy pár pohárnak indult!

Nyári bulik, kerti partik, strandolás… Szinte mindenhol megjelenik hűsítőként egy (vagy több) üveg hideg sör, pár pohár finom bor, a parton egy kívánatos koktél… Vajon hol van a határ? Egy nagyon érzékeny témát veszünk górcső alá. Megdöbbentő adatok következnek az alkohol függőségről és a kezelésről. Érdemes odafigyelni a témára, hiszen rendkívül sokan érintettek lehetnek a témában tekintve, hogy hazánk a világ vezető országai közé tartozik az alkoholfogyasztásra visszavezethető halálozásban.

alcohol2Az alkoholproblémával küzdők jelentős része nem kér orvosi segítséget, ezért, valamint mert sokszor az orvosok sem ismerik fel, hogy egy-egy tünetet, betegséget a túlzott vagy a rendszeres alkoholfogyasztás okoz, az ilyen betegek jelentős része kezeletlen marad – derül ki egy új tanulmányból.

Magyarországon mintegy félmillióra teszik az alkoholisták számát, ám a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2015-ben alig 15 és fél ezer alkoholbeteget tartottak nyilván, akik valamilyen kezelésben is részesültek. Ez azt jelenti, hogy az alkoholbetegek alig 3 százaléka kapott valamilyen speciális ellátást. Ez azonban nem magyar jelenség, különböző becslések szerint Európa-szerte jellemző, hogy az alkoholproblémákkal küzdők csupán körülbelül 10 százaléka kap kezelést. Kutatási adatok is bizonyítják, hogy a túlzott alkoholfogyasztás okozta megbetegedések (alkoholabúzus, alkoholfüggőség és egyéb problémák) jelentős része kezeletlenül marad.

Ennek az egyik oka, hogy – mint az egy, a Demográfia című szaklapban publikált tanulmányból kiderül – az alkoholbetegek jelentős része, mintegy 80 százaléka nem kér orvosi segítséget. A másik, amint a tanulmányt megalapozó reprezentatív nemzetközi vizsgálat magyar adatai mutatták, hogy az alkoholproblémát, akár még a súlyosabb formáját is, nem mindig ismerik fel a háziorvosok.

Alcoholic3Az Elekes Zsuzsanna szociológus, egyetemi tanár által jegyzett tanulmányból kiderül: a megkérdezett betegek 4,2 százaléka mondta, hogy mindennap iszik, 4,6 százalékuk számolt be arról, hogy iszik, ha problémái vannak, míg 3,3 százalékuk konkrétan alkoholfüggő volt. A háziorvosok azonban csak az érintettek mintegy harmadánál ismerték fel, hogy tüneteik hátterében jelenlegi vagy korábbi alkoholproblémák állhatnak. Ráadásul, míg a háziorvosok nagyobb arányban minősítették alkoholistának az idősebb, az alacsonyabb iskolai végzettségű, az inaktív és a munkanélküli embereket, a betegkérdőívek alapján úgy tűnik, hogy az alkoholfüggők között bizony több a fiatal és az, aki rendszeresen dolgozik. A kutatás során az észak-magyarországi és a dél-dunántúli praxisok háziorvosai sokkal nagyobb arányban diagnosztizáltak alkoholproblémát, mint más területeken élő kollégáik. A kutatók szerint nem zárható ki, hogy a háziorvosi diagnózisra hatással vannak a „tipikus alkoholistát” leíró sztereotípiák.

2A nemzetközi kutatás ugyanakkor arra is rávilágít, hogy a fel nem ismert alkoholbetegség nem magyar sajátosság. A kutatásban részt vevő országok egészét jellemző adatok is arra utalnak, hogy a háziorvosok által diagnosztizált alkoholbetegek, illetve a kérdőívek alapján az alkoholproblémával küzdőnek számítók az esetek alig egyötödében egyeznek meg.

Elképesztő adatok

A kutatás eredményei szerint az alkoholproblémát, akár még súlyosabb formáját is, nem mindig ismerik fel a háziorvosok, a beteg ritkán kér és kap segítséget a probléma kezelésére.  A WHO adatai alapján évente tízezer magyar hal meg a mértéktelen italozás következtében, elsősorban májzsugorban, hasnyálmirigy-gyulladásban, a szesz okozta rákbetegségekben és balesetekben. A szervezet ezzel együtt azt is megállapította: míg az ezredfordulón Magyarországon évi 12 liter volt az egy főre jutó elfogyasztott szeszmennyiség, 2012-re ez az érték 11,1 literre csökkent.

(Forrás: magyaridok.hu, Haiman Éva)

Ha úgy érzi, hogy Önnek, vagy a környezetében bárkinek problémái vannak az alkohollal, keresse fel pszichiátriai szakrendelésünket és Dr. Szabó Gyöngyi – pszichiáter, neurológus szakorvosunk segít feltárni a problémát, és közösen kiutat találni ebből a veszélyes függőségből. Ne habozzon felkeresni minket akkor sem, ha csak meg szeretne bizonyosodni egészségéről.

Bejelentkezés
Comments for this post are closed.

A scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …