Aludjon jól, ébredjen kipihenten, dolgozzon fókuszáltan!

Aludjon jól, ébredjen kipihenten, dolgozzon fókuszáltan!

A jó alvás tanítható: Alvásbarát Program a minőségi alvás jegyében

Tudta, hogy életünk egyharmadát alvással töltjük, így ez a jelentős időtartam egyáltalán nem mindegy hogyan telik? A minőségi alvás a jó egészség egyik alapja, hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, az egészség megőrzéséhez, a (ki)pihent ember jobban teljesít a munkahelyén és a mindennapokban. Az elmúlt másfél év azonban alapjaiban rengette meg alvási szokásainkat, aminek rövid és hosszú távon súlyos következményei lehetnek privát életünkben és a munka világában is.

COVID-19 mindenkinek az alvására negatív hatással van

Már a vírus megjelenése előtt emberek milliói, Nyugat-Európa és Magyarország lakosságának 25-30%-a szenvedett valamilyen alvászavarban vagy alvásbetegségben, a járvány azonban új, eddig ismeretlen kihívást jelent azok számára is, akiknek korábban nem voltak alvási gondjaik.

A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató tavaly végzett reprezentatív felmérése szerint a magyar lakosság alvásminőségi mutatói eddig sem voltak megfelelőek, melyet a pandémia időszaka csak tovább súlyosbított. A járvány miatti rossz hangulat, valamint a szociális ingerek visszaszorulása rontja az alvás minőségét, az elalvási és ébredési idő is későbbre tolódik, ez pedig az alvás minőségére, a munka teljesítményére és hatékonyságára is negatív hatással van.

Az alvásminőség javításával nemcsak a sérülések, a balesetek, vagy az anyagi károk kockázata csökkenthető, hanem a munkavégzés teljesítménye és minősége is fokozható, illetve emelhető. Ezért különösen fontos a pandémia időszakában, hogy a munkahelyek a foglalkozásegészségügy keretében vállalaton belüli alvásminőség-javító programokkal segítsék és nyújtsanak megoldást dolgozóiknak a hatékonyabb munkavégzés és balesetvédelem érdekében.  Soha nem volt még időszerűbb az alvás népszerűsítése, a jó alvás feltételeinek megteremtése mint napjainkban!

A Magyar Alvás Szövetség, a Budapesti Alvásközpont és a Benyovszky Orvosi Központ segítségét kéri azoknak a cégeknek, vállalatoknak, akik számára fontos, hogy munkatársaik egészségesek, kiegyensúlyozottak és kipihentek legyenek, elkerülve a munkahelyi baleseteket.

 

Legyen az Ön cége is egyike Magyarország alvásbarát cégeinek

Az Alvásbarát/Sleepfriendly Company Program az egészséges életmód alapvető funkciójára, az egészséges és pihentető alvás feltételeinek a megismertetésére és kialakítására irányul. Az ismert 120-féle alvásbetegség időben történő felismerése fontos, mert közöttük található olyan betegség is, amelyek halálos kimenetelűek is lehetnek. Hiszünk abban, hogy a megelőzés, a megfelelő gyógyítás lehetőségeinek a kommunikálásával, a pozitív példák erősítésével, és mindenekelőtt a szakszerű tájékoztatással, tanácsadással, tréningekkel hozzájárulhatunk az emberek minőségi alvásának megteremtéséhez.

A Sleepfriendly Company Program alvás szakmai koordinátora a Magyar Alvás Szövetség és a Budapesti Alvásközpont, valamint a Benyovszky Orvosi Központ, a hazai alvásgyógyítás egyik meghatározó centruma. Munkatársaink nemzetközileg elismert alvásgyógyítók, orvosok, pszichológusok, pszichiáterek. Az intézmény által kidolgozott módszerek és eszközök alkalmasak az alvás körülményeinek, eszközeinek a minősítésére és javítására.

A programban résztvevők számára az alvástréning, tanfolyam és életmód tanácsadás segítségével elsajátíthatóak az elalvási technikák és megszüntethetőek az alvászavarok – gyógyszerek mellőzésével. Mindezt egy alvásteszt előzi meg, amely feltárja a munkatársak alvásproblémáit, amire célzott megoldásokat tudunk nyújtani.
Az alvásbarát felmérésre egyeztetett időpontban a munkahelyen, vagy kihelyezett helyszínen kerülhet sor, amelynek időtartama 45-60 perc. A kiértékelés eredményéről és a további diagnosztikai illetve gyógyulási lehetőségekről személyesen kapnak információt a résztvevők.

Az esetleges további vizsgálatokat, illetve a kezeléseket korszerű alváslaboratóriumunkban végezzük, a rászorulók számára várólista nélkül, azonnal. Amennyiben szükséges, az enyhébb alvászavarban szenvedőknek (általában a stressz okozta átmeneti alvászavarban szenvedőknek) kihelyezett alvás terápiás foglalkozásokat tartunk a munkahelyen, vezető alváspszichológusok és alvásterapeuták közreműködésével, igen jó hatásfokkal.

 

 

Akik már gondoskodtak munkatársaikról

Az alvásdiagnosztikai és- terápiás programunkban eddig közel 1.000 dolgozó vett részt, az ország különböző területén és különböző foglalkozási ágazatokból, többek között az Országos Mentőszolgálat, a Paksi Atomerőmű és a MOL dolgozói és L’Oréal munkatársai. A visszajelzéseik egyértelműen pozitívak és a kezelések is igen kedvező eredményt hoztak.

Amennyiben szeretne bővebb információt kapni a programról, illetve az alvásbarát felmérésben részt venni, kérjük forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén. Csatlakozzon az Egészségtudatos vállalatokhoz!


G. Németh György
Magyar Alvás Szövetség elnöke

Comments for this post are closed.