Alvás és sport

Alvás és sport

Havasi Gergő hétszeres magyar kajakos bajnok lett Magyarország első alvás nagykövete

Az alvás meghatározó szerepe a mindennapi életünkben közismert. A pihentető alvás – úgy is nevezhetjük, hogy a minőségi alvás – meghatározza a mindennapjainkat, annak hiánya azonban nemcsak teljesítmény csökkenéssel jár, hanem általános egészségromboló hatásával hosszabb távon az immunrendszer gyengüléséhez is hozzájárul. Ezzel a legkülönbözőbb betegségek előidézője lehet, végső soron az életkor megrövidüléséhez is vezethet. Az átlagosnál nagyobb, folyamatos napi erőkifejtés, vagyis a fizikai terhelés növekedése még inkább megköveteli a szervezettől a mindennapi értékes alvást, amely nemcsak annak hosszát, vagyis 7-9 órát kíván, hanem azt is, hogy az alvás legyen minőségi.

A cirkadián ritmus, amely az alvás fázisainak egymásra épülésével a felszínes alvás szakaszt követően egészen a mélyalvásig biztosítja a megfelelő regenerálódást a szervezet számára, meghatározója a jó alvásnak. Ezért, különösen a sportolók számára, a napi funkcionális tevékenységek során keletkező energiaveszteségek helyreállítása és pótlása nélkülözhetetlen. Annak ellenére, hogy a tapasztalatok szerint sok sportoló – különösen a fiatalok – kevesebbet alszanak a szükségesnél, ami megterheli a fiziológiai rendszerüket, hajlamosít a krónikus sérülésekre, és visszafogja az elérhető maximális sportteljesítményt. A nemzetközi és hazai kutatások és tapasztalatok igazolják, hogy az alvás hosszabbítása jótékony hatással van a sportteljesítményre. „A sporttudomány az alvás minőségének meghatározó szerepét az egészség és a csúcsteljesítmény szempontjából ugyan számon tartja - hangsúlyozza G, Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke -, azonban sokkal jobban figyelni kell arra, hogy a stresszt okozó tényezők, az alacsony erőforrások és a rossz alvási szokások negatív kombinációja rövid távon előbb-utóbb teljesítménycsökkenést, valamint hosszú távon egészségügyi következményeket okoz.”

A Magyar Alvás Szövetség szorgalmazza az egyes sportolókra szabott alvásoptimalizálás (pl. alváshosszabbítás, alváshigiénia) kidolgozását, amellyel jelentősen javítható az alvás minősége. Szükség van jó példákra, ezek megismerésére és alkalmazására. Ezt hivatott Magyarország első alvás nagykövete kinevezése: az ismert élsportoló, Havasi Gergő, hétszeres magyar bajnok kajakos példamutató eredményei és az egészséges életmód melletti elkötelezettsége alapján nyerte el a különleges címet a Magyar Alvás Szövetségtől. (Magyar Alvás Szövetség közleménye)

Comments for this post are closed.

Végbél nyomásmérés

ANORECTALIS MANOMETRIA A végbél izomzatának és beidegzésének vizsgálatát jelenti, meghatározó szerepe van a szintén …

Ambulanter 24 órás pH és Impedancia Mérés

A reflux betegség eddig ismert legpontosabb diagnózisát ill. ennek kizárását adó vizsgálati módszer. Célja a beteg …

Hüvelyi folyások

Enyhe folyás a hüvelyből, amely nem áraszt kellemetlen szagot, és nem tér el a megszokottól, teljesen normális jelenségnek …

Alvás és sport

Havasi Gergő hétszeres magyar kajakos bajnok lett Magyarország első alvás nagykövete Az alvás meghatározó szerepe …

Alvás Világnapja – Nemzetközi Alvás Konferencia a Magyar Tudományos Akadémián – 2022

A csillagászati napéjegyenlőséghez kapcsolódó nemzetközi esemény célja, hogy felhívja a nemzetek, országok, szervezetek, …

A visszerek hatékony kezelése

Hajszálerek? Seprűvénák? Lábfájdalom? Megoldás a scleroterápiás injekciós kezelés! A scleroterápia célja, hogy …