Amit az alvásgyógyászatról tudni érdemes

Amit az alvásgyógyászatról tudni érdemes

Az alvásgyógyászat során arra keressük a válaszokat, hogy hogyan változik a testi, és szellemi állapotunk az éjszakai alvás alatt?; hogyan kezelhető az alvászavar?; mi tekinthető egyáltalán alvászavarnak? A kérdések sokaságát lehetne a témában megfogalmazni, azonban mindannyiunk vágya, hogy mély alvásból reggel kipihenten, frissen ébredve az egész napot teljes testi és lelki egészségben töltsük.  Ehhez azonban szükséges, hogy az alvás harmonikus és tökéletes legyen.

Alvászavar oka

Az alvászavar mögött legtöbbször az áll, hogy az érintett nem képes úrrá lenni mindennapi problémáin, és esténként nem zárja le magában a napközben történteket, tehát a legtöbb esetben nem organikus problémáról van szó. Az alvászavarok átlagosan kétszer annyi nőt fenyegetnek, mint férfit. Melyek az alvászavar leggyakoribb típusai és mik az alvászavar tünetei? Az alvászavarok leggyakoribb, de ugyanakkor igen nehezen kezelhető része a pszichés alvászavarok csoportja, amire intézetünkben speciális terápiát fejlesztettünk ki. A sikerhez egyaránt szükséges a mi szakértelmünk, az Ön bizalma és aktív együttműködése. Itt nem betegként, hanem partnerként kezeljük Önt!

Rémálmok 

Mindenkinek vannak rémálmai olykor, azonban egyes esetekben ezek a rémálmok annyira életszerűek és gyakoriak, hogy már kóros állapotról beszélünk. A rémálmok leggyakrabban az alváshiánytól, a stressztől, és egyes gyógyszerek mellékhatásaként alakulnak ki.

Alvászavar kezelése

A Benyovszky Alvásdiagnosztikai Központ magas minőségű követelményeknek felel meg, és rendelkezik az Európai Orvosi Minősítési Szakmai Akkreditációval. Szakrendeléseinken orvosaink az alvásgyógyítás teljes körű ellátására vállalkoznak, kiemelt feladatuknak tekintik az alvászavar kezelését.

Megoldások a tökéletes alvásra:
Alvásklinikánkon elkészítjük az Ön alvásállapotának elemzését, majd mérlegelve, hogy terápiával vagy egyéb orvosi beatvakozással gyógyítható az Ön állapota, tovább irányítjuk.

Az alvási apnoé súlyos alvásbetegség.  A diagnózis alapján a legmodernebb diagnosztikai eszköz megszerzésében és megvásárlásában is segítséget nyújtunk.

Lehetőségeink

  • szomnológiai, neurológiai szakvizsgálat
  • mérőműszeres vizsgálat – poliszomnográf
  • pszichiátriai vizsgálat és kezelés
  • alvásterápia
  • horkolás gyógyítás fül-orr-gégész szakorvossal

A leggyakoribb alvásproblémák, alvászavarok pszichoszomatikus eredetűek. Egyedülálló terápiás módszerünkkel nálunk Ön újra megtanul jól aludni!

Helyreállító alvás

A rendszeres és elegendő alvás hiányában a szervezet nem lenne képes regenerálódni. Az esti pihenés szakaszait vizsgáló kutatások arra a megállapításra jutottak, hogy több alvásfázis különböztethető meg. Az alvás első fázisában megfigyelhető NREM, vagyis az ún. gyors-szemmozgás-nélküli időszakban elsősorban a test fizikai állapotában frissül fel. Ugyancsak az alvás első fázisában indul termelődésnek a növekedési hormon, illetve lezajlik a sejtek regenerálódása is. Az ezt követő alvásfázis a REM fázis a mentális szükségleteket elégíti ki. A gyors szemmozgás közben az agy aktivitása növekszik, míg a szervezet működése minimálisra vált.

REM alvás a fejlődő agyért

A kutatások során kiderült, hogy a szemmozgás nélküli szakaszban a neuronok növekedéséért és erősödéért felelős hormonok termelődnek. Az alvás evolúciójának elméleteként számon tartott vizsgálatok rámutattak arra, hogy az alvásigény kielégítése az agyműködés szempontjából kiemelkedően fontos a később életünkben.

Az alvásigény

Egy másik elmélet szerint az alvás alatt dolgozza fel agyunk az aznap megszerzett információkat. A rendszeres, és nyugodt alvás, a mindennapi alvásigény kielégítése nélkül nem lenne képes a hosszú távú memóriába kerülni az új tudás. Másrészt az éjszakai alvás lehetővé teszi, hogy a szervezet felkészüljön a következő nap történéseire. Ismét regenerálódjon a teljes test, beleértve az izmokat, és az agyi tevékenységet is.

Online bejelentkezésComments for this post are closed.

Teljes kardiológiai kivizsgálás szívultrahang vizsgálattal!

A kardiológiai vizsgálat a szívritmus zavarok, a szívbillentyű betegségek, a szívelégtelenség, a magas  vérnyomás …

Komplex hasi ultrahang vizsgálat gyermekek számára

A hasi ultrahang konkrétan csak az érintett régióra koncentrál, de ezzel a technológiával gyakorlatilag a gyermek …

Az alvás világnapja magyarországon – 2024

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március …

Benőtt köröm – hogyan tovább?

Fájdalmas állapot, amikor a köröm oldalsó széle a bőrbe nő, gyulladást és fertőzést okozva. A benőtt köröm …

Angiológiai vizsgálat, nem csak preventív célból!

Jelenleg vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Sok embert nyugtalanít az a tudat, hogy …

Urológiai vizsgálati csomag ajándék D-vitamin szűréssel!

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a felnőtt magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos! A téli borongós …