Antidepresszáns szedése terhesen?

Antidepresszáns szedése terhesen?

Antidepresszans-szedese02
A kezeletlen depresszió valós kockázatot jelent a csecsemőknek

Azok a nők akik antidepresszáns gyógyszereket szednek nagyon bonyolult választás előtt állnak, ha várandósak lesznek, kockázatot vállalnak. Az amerikai szülészeti-nőgyógyászati egyetem és a pszichiátria közös jelentésében megerősíti, hogy még mindig sokkal több a kérdés, mint a válasz ezen a téren.

“Tudjuk, hogy a kezeletlen depresszió valós kockázatot jelent a csecsemőknek. Ez nem találgatás. Tudjuk, hogy sokkal kevésbé a kapcsolódó kockázatok antidepresszáns használ. Egyértelmű, hogy további tanulmányok szükségesek. “ – mondta Charles Lockwood (OB-GYN a Yale University School of Medicine).

Ezeknek a gyógyszereknek mind a szedése, mind pedig indokolt eset ellenére hanyagolásuk több kockázatot is jelentenek: mint például az alacsony születési súly, koraszülés és vetélés. A testület kimondja: “Az antidepresszánsok hatása terhesség alatt jól ismert, de a rendelkezésre álló kutatással még nem megfelelően szabályozott.”

A testület megállapította, hogy a fokozatosan csökkentett antidepresszáns adagok és a leállítás teljesen megfelelő lehet azok számára, akik a terhesség előtt enyhe- vagy tünetmentesek voltak a megelőző hat hónapban.

Azt javasolják, hogy

  • akik már állapotosak, ne próbálkozzanak az antidepresszáns visszavonásával, ha előtte súlyos depresszióban szenvednek;
  • akik pszichésen stabilak szeretnének maradni az antidepresszánsok segítségével, a terhesség során konzultálniuk kell a pszichiáterükkel a lehetséges előnyökről és kockázatokról;
  • akik visszatérő depresszióban szenvednek, vagy akik tünetei még a gyógyszeres kezelés ellenére sem gyógyulnak, igénybe vehetik a pszichoterápiát is. (Forrás: Napidoktor.hu)
Comments for this post are closed.