Árpa és szaruhártya gyulladás

Árpa és szaruhártya gyulladás

Az olyan betegségek, mint a kötőhártya-gyulladás, az árpa és a szemhéj gyulladása jóval gyakoribbak, mint gondolnánk, számos lehetséges okuk van. Különösen kellemetlen és zavaró érzés, amikor a szemünk viszket,ég és bevörösödik. Ha megfelelő kezelést alkalmazunk, a szem legtöbb gyulladásos megbetegedése nagyon gyorsan gyógyítható. Azonban mivel a szemünk és arcunk nagyon érzékeny, már a gyulladás legenyhébb jele, például a viszketés vagy az égő érzés is igazi nyűg.De a jó hír az, hogy a leggyakoribb gyulladásokat nagyon egyszerűen meg lehet előzni.

Az árpa tünetei

Az érintett terület fájdalmas, jellemző a szúró érzés.Általában az alsó és a felső szemhéjat érinti de attól is függ, melyik mirigy gyulladt be.

Az árpa okai

A szemhéjszéli mirigyek gennyes gyulladása, amit bakteriális fertőzés (általában staphylococcus, ritkábban A-csoportú streptococcus) vált ki. Kinézetre egy apró gabonaszemre hasonlít, ezért kapta ezt a nevet. A fertőzésnek számos oka lehet, például a higiénia hiánya, cukorbetegség vagy a legyengült immunrendszer. Ezekben az esetekben a mirigyek nem megfelelően működnek, így a baktériumok gyorsabban el tudnak szaporodni.

Hogyan kezeljük

Sose próbáljuk saját magunk az árpát kézzel kinyomni, mivel a genny tovább terjeszti a fertőzést. Az árpa általában magától kifakad, nem igényel speciális kezelést. Mindemellett kezelésében hasznos segítség lehet az infralámpa, az antiszeptikus szemkenőcs és az antibiotikumos szemcsepp. Ha néhány napon belül az árpa nem húzódik össze, keressen fel szemészeti szakrendelést.

Hogyan előzzük meg

Az árpát bakteriális fertőzés okozza, így a megfelelő higiénia és elővigyázatosság csökkentheti a fertőzés kockázatát. Más szóval fektessen nagy hangsúlyt a rendszeres kézmosásra, különösen mielőtt a szemünkhöz érnénk. A legyengült immunrendszer szintén kockázati tényezőnek számít. Ilyen esetben mozogjunk sokat, erősítsük immunrendszerünket megfelelő táplálékokkal.

A szaruhártya-gyulladás

Tünetei nagyon eltérőek lehetnek, mivel gyakran a kötőhártya is begyullad a szaruhártya-gyulladás esetén, a szem vörös, könnyezik, vízszerű vagy gennyes váladék jelentkezik. Ép szaruhártyán a gyulladásnál általában a felszínre korlátozódik. Ilyen esetben csak a szaruhártya külső rétege válik enyhén homályossá.

Amennyiben ha az alatta elhelyezkedő réteg (stroma) is begyullad, például egy sérülés következtében, fehér folt formájában jelentős homály jelentkezik,ilyenkor a szaruhártya is megduzzadhat. Gyakran komoly fájdalommal jár,súlyosan rontja a látást.

A szaruhártya-gyulladás okai

Az elsődleges ok bakteriális fertőzés, például a kontaktlencse nem megfelelő ápolásából eredően. A tipikus baktériumok között van a pneumococcus, a staphylococcus és a streptococcus. A fertőzésének kockázatát növelik egyes betegségek, például a cukorbetegség vagy a legyengült immunrendszer. De okozhatja a gyulladást vírus is, például az adenovírus, herpes simplex és a varicella zoster (bárányhimlő). Ritka esetben akár gomba (candida albicans) is okozhatja a szaruhártya-gyulladást. A kórokozók általában idegen testtel fertőzött vízzel jutnak a szembe, például uszodában vagy kontaktlencse-ápolókkal

A nem fertőző kiváltó okok

Mechanikai behatások (sérülések, kontaktlencsék, szempillák és egyéb idegen testek),azalkoholfüggőség, a túl hosszú számítógépes munka. Ha a könnymirigy nem termel elegendő mennyiségű könnyet vagy a minősége nem elég jó, krónikus szemszárazság alakulhat ki, ami miatt a szaruhártya felszíne érdessé válik. Ezt tovább ronthatja a szemhéj deformitása.

A szaruhártya-gyulladás kezelése

  • Bakteriális fertőzés

A szaruhártya bakteriális fertőzése hatékonyan kezelhető antibiotikumos szemcseppel. A szemcsepp megállítja a kórokozó terjedését és gyors enyhülést hoz.

  • Vírusfertőzés

A vírusfertőzést általában szemkenőccsel és tablettával lehet kezelni.

  • Krónikusan száraz szem

Ilyen esetekben általában speciális szemcseppet kap a beteg, ami stabilizálja a könnyfilmet és nedvesen tartja a szemét.

A szaruhártya-gyulladás megelőzése

A szaruhártya bakteriális fertőzését leggyakrabban a kontaktlencse behelyezéséhez, eltávolításához és tárolásához kapcsolódó rossz higiéniás szokások okozzák. Így a kontaktlencse-viselők a kontaktlencse megfelelő ápolásával el tudják kerülni a bakteriális gyulladást.

Amire figyelni kell.

 • Csak a gyártó által ajánlott ideig hordják a kontaktlencsét
 • Tartsák be a tisztítófolyadék használati utasításában foglaltakat
 • Rendszeresen cseréljék a kontaktlencsetartó tokot
 • Alaposan mossanak kezet szappannal, mielőtt a kontaktlencséhez érnének
 • A lencsét ismét tisztítsák meg, ha az több mint egy hétig volt a tisztítófolyadékban
 • Sose használják újra a tisztítófolyadékot

A tünetek nagy része ártalmatlannak tűnhet de,súlyos betegségre is utalhatnak. Amennyiben kétségei illetve a tünetek súlyosbodnak, azonnal forduljon szemész szakorvoshoz a pontos diagnózis megállapítása miatt.

 

Online bejelentkezés
Comments for this post are closed.

A scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …