Az alváson nem érdemes spórolni

Az alváson nem érdemes spórolni

Az alvásgörbe mikrostruktúrája segítségével úgy lehet azonosítani egy embert, mint az ujjlenyomata alapján, mindenkinek egyéni igényei vannak. Megkülönböztethetők ugyanakkor a bagoly és a pacsirta típusú alvók.  Ön vajon melyik?

Optimális esetben napunk egyharmadát alvással töltjük. Előfordul azonban, hogy nem alszunk eleget, mert nem fér ennyi pihenés a napirendünkbe, sajnáljuk az időt a szunyókálásra, vagy éppen közbeszól az insomnia, azaz a leggyakoribb alvászavar. Többek között a stresszhormonok és a mozgáshiány számlájára is írható, ha nem kezdjük frissen a napot.

Napjainkban, az alváskultúra erősödése ellenére sem kezeljük  helyén az alvást, sokan úgy tekintenek rá, hogy el lehet csippenteni az éjszakai alvás idejéből, ha közbejön valami, és nem kell törődni vele, ezt azonban nem tehetjük meg büntetlenül. Nem véletlen, hogy a nagy vallásokban a heti egy ünnepnapon nem egy opció a pihenés, hanem kötelező. Ugyanis ha csak egy lehetőség, akkor az emberek hajlamosak inkább dolgozni, ez történik ma. Magyarországon, bár heti két pihenőnap is van, mégis rengeteg olyan munkát végzünk, amely nem ad feltöltődést. Ennek az alvás szempontjából is komoly a szerepe, mivel az alvás egyik szabályozója a biológiai ritmus, legfőképp a napi ritmus.

 

Alvásteszt

 

Az alvásgörbe mikrostruktúrája segítségével úgy lehet azonosítani egy embert, mint az ujjlenyomata alapján, mindenkinek egyéni igényei vannak. Megkülönböztethetők ugyanakkor a bagoly és a pacsirta típusú alvók. Előbbiek inkább délután, este aktívak, ám ha nem fekszenek le időben, akkor másnap nehezen tudnak felkelni. Pénteken – természetes időfelhasználásuk szerint – sokáig fent maradnak, majd másnap, mivel nincs munka, tovább alszanak, de emiatt a következő nap is eltolódik. Ez olyan, mintha az ember két időzónában élne, ezért is nevezik ezt szociális jetlagnek. A bagoly ellentéte a pacsirta típus. Az emberek többsége rugalmas kronotípusú, vagyis a környezeti igények mentén változik a reggeli vagy esti preferenciája. Fiatalon például lehet valaki bagoly, idősebb korában pedig pacsirtává változhat.

 

Alvás

Az éjszaka és a nappal váltakozása a hormonrendszer működésére is hatással van, ami nem csak az anyagcserét, hanem a hangulatot és a teljesítményt is befolyásolja.

Mivel az a hormon, amely a – fizikai és emocionális – stresszre való reakciót szabályozza, döntően délelőtt a legmagasabb, ilyenkor a legjobb a reakcióképességünk, és a nap végéhez közeledve egyre csökken, ezért sportolni délelőtt érdemes. A hormonok alapján tanulni délután a legjobb, mivel a legtöbb hormon a kognitív folyamatokat késő délután teszi a legoptimálisabbá. Akárhogy is alakul a naprendünk, az optimális napi munkavégzéshez megfelelő előző éjszakai minőségi alvás szükséges. Ha ez elmarad, kihat a nappali hangulatinkra, a munkatevékenységünkre.

 

Magyar Alvás Szövetség

A Benyovszky Orvosi Központ a Magyar Alvás Szövetség központja, itt működik a Budapesti Alvásközpont is, ahol új lehetőségeket kínálunk az alvászavarok és a depresszió alternatív megközelítésű  (gyógyszerkerülő) kezelésére. A projektet speciális orvosi gyógyítói team végzi, dán és svéd orvosi szakmai tapasztalatokkal (Stockholmi Karolinska Klinika és Egyetem, Pharna Nord Dánia).

 

Az intézmény az indulását követően Európai Orvosi Szakmai Minősítési Akkreditációt nyert az alvásgyógyítás területén. Évek óta vagyunk a hazai alvásgyógyítás és ismeretterjesztés epicentruma, a Magyar Alvás Szövetség és a World Association of Sleep Medicine partnereként a magyarországi World Sleep Day központja. Tevékenységünket az alvásorvosok  világszervezete 2013-ban  Distinguished Activity Award díjjal ismerte el.

 

Rosszul alszik? Horkol?  Fáradtan ébred?
Alvásorvosi  rendelés a Benyovszky Alvásközpontban

Bejelentkezés
Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Nemi betegség?!

A szó jelentéséről Az STD egy angol betűszó, ami a “Sexually Transmitted Diseases”, vagyis “szexuális úton …

Laborvizsgálat – Kinek?Miért?Hogyan?

A beteg számára a “legegyszerűbb” vizsgálatok közé tartoznak a laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban …

Mire jó az ultrahang?

Az ultrahangos vizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes, és azonnal …

Szívprobléma?

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a halálesetek több mint felét. A megelőzés, és az időbeni …

Vitaminhiány?!

Mire jók a vitaminok? Elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy miért van szükség vitaminok fogyasztására. Nos azért, …

Ingyenszemüveg az éles látásért – segítség mélyszegénységben élő gyerekeknek

„Andriska biztosan meggyógyul majd!” – mondta boldogan Zólyomi Tímea gyermekszemész orvos, amikor a próbakeretet …