Az aranyér változatai 2. rész

Az aranyér változatai 2. rész

Külső aranyér

A külső aranyér a végbél külső részén jelenik meg ez a kitüremkedő visszértágulat. Dörzsölésre érzékeny, emiatt általában fájdalmas is, hiszen közvetlen hatásoknak van kitéve, amikor ülsz. A negyedik fokú aranyeresség a külső aranyér megjelenése: ez az végbél külső részén megjelenő vénás elváltozás.

Általában fájdalmas, mert jóval több érző ideg található itt. Vércsomó kialakulhat, de ez a trombózistípus nem okoz embóliát.Mivel folyamatos irritációnak, dörzsölésnek van kitéve, általában nem tünetmentes, főleg kemény széklet esetén vagy ülőmunkáknál kifejezetten fájdalmassá válhat. Égés, csípő érzés, valamint vérzés jelzi a megjelenését.A székelés utáni panaszok akár órákig is eltarthatnak, egyeseket pedig már pusztán az aranyér látványa nagyon zavarja (pontosabban a tudat, hogy ezt szexuális partnerük adott esetben láthatja ezt az esztétikailag nem kívánt állapotot).

Mivel a kizáródó visszértágulatban vérrög alakulhat ki, jó minél hamarabb orvoshoz fordulni vele. A vérrögös kitüremkedés nyomásra fájdalmas, de rosszabb, hogy kigyulladhat, kifekélyesedhet. Mivel a kötőszövet megnyúlása már nem változik, még a legjobb esetben is bőrkitüremkedés marad utána, tehát a már vissza nem húzódó külső aranyeret nem tüntetik el kenőcsök vagy kúpok. Mindenképpen mutasd meg szakembernek, mert további, súlyosabb betegséget előzhetsz meg, valamint a kezelés is hatékonyabb lesz.


Bejelentkezés

Comments for this post are closed.

Akiknek fontos a jó alvás

A Magyar Alvás Szövetség újévi levele azokhoz, akiknek fontos a jó alvás, és ezért tudnak, szeretnének és képesek …

Az alvás és a pandémia

Számos megfigyelés és tapasztalat, amely ma már a kutatók rendelkezésére áll világszerte, arra enged következtetni, …

Terhesgondozás fontossága

A teljes körű terhesgondozás (a terhesség észlelésétől kezdve a szülésig). A terhesgondozás magában foglalja …

Szundi napközben – karantén helyzetben

A karantén miatt otthon töltött időben sokak számára teljesen megváltozott a korábban megszokott napi életritmusuk, …

Korántsem minden, amit a refluxról tudni érdemes

Napjainkban az egyik leggyakoribb nyelőcsövet érintő kórkép, amely a magyar lakosság ~30 százalékát érinti a reflux …

Alvás COVID-járvány idején

A Magyar Alvás Szövetség elmúlt hat hónapban végzett megfigyelései és tapasztalatai megerősítik a nemzetközi trendeket: …