Az elhízás vagy orvosi nyelven obezitás korunk jóléti társadalmainak népbetegsége

Az elhízás vagy orvosi nyelven obezitás korunk jóléti társadalmainak népbetegsége

Az elhízás vagy orvosi nyelven obezitás korunk jóléti társadalmainak népbetegsége, mely a magyar gyermekek nem kis hányadát érinti. Sajnos ma statisztikai tény, hogy minden 4. gyermek túlsúlyos. Azonban emögött a tényszerű megállapítás mögött sokkal több kóros állapot, rizikófaktor áll, mint az „egyszerű” esztétikai probléma. Sőt, mivel társadalmunk bizonyos szempontból egyre elfogadóbb a gyermekek túlsúlyos állapotával szemben („olyan cuki kis gömbölyű”, „nem kövér, csak van benne anyag”, „formás” halljuk nap, mint nap), az esztétikai probléma bizonyos korosztályokban meg sem jelenik problémaként. A kóros egészségi állapotok azonban annál inkább jelen vannak, már egészen fiatal életkorban is.

Az első találkozás során a szakorvos részletesen kikérdezi a beteget, majd fizikális vizsgálatok következnek a túlsúly, elhízás tényének megállapítása, az azt kiváltó lehetséges okok kiderítése érdekében.

A kikérdezés során a kezelőorvos kitér arra, hogy mikortól figyelhető meg a súlygyarapodás, a betegnek milyen étkezési, mozgási szokásai vannak, milyen munkát végez. Fontos tudni a korábbi és a jelenlegi betegségekről, műtétekről, gyógyszer- és vitaminszedésről, illetve hogy a családban korábban előfordult-e elhízás vagy egyéb betegségek. A fizikális vizsgálat részét képezi a testmagasság, a testsúly, valamint a haskörfogat megmérése. Meghatározzák a testzsír arányát, megmérik a vérnyomást, a pulzust és az oxigéntelítettséget. Az orvos meghallgatja a szívet és a tüdőt, megtapintja a páciens hasán keresztül a belső szerveket.

A tartós fogyáshoz nem szigorú fogyókúra kell, hanem hosszú távon is fenntartható életmódváltás és a belső egyensúly kialakítása.

A kontrollvizsgálatoknak kiemelt jelentősége van a túlsúly kezelésébe, mivel ezek során lehet megbizonyosodni arról, hogy hogyan halad az életmódváltás, fellépett-e valamilyen panasz a diéta vagy a gyógyszeres kezelés kezdete óta.  A kontrollvizsgálatok pszichológiai szempontból is komoly szerepet töltenek be az állandó motivácó, a megfelelő pszichés támogatás biztosítása céljából.

Amennyiben családjában, környezetében túlsúlyos, vagy hízásra hajlamos gyermek él, kérjük jöjjenek el gyermekorvosunkhoz, Dr. Szamos Tamáshoz, és beszéljék át a gyermek étkezési szokásait. Mert nincs nagyobb kötelessége a szülőnek, mint gyermeke egészségére odafigyelni! 

 Comments for this post are closed.

Horkolásvizsgálat

A horkolást gyakran kísérik légzéskihagyások melyek veszélyeit legtöbben nem ismerik. Az alvás közben fellépő …

Inzulinrezisztencia

Amikor a sejtek csökkent érzékenységet mutatnak az inzulin iránt, így a szervezet nehezen tudja hatékonyan felhasználni …

Fül-orr-gégészeti panaszok hatékony megoldása

Komplex fül-orr-gégészeti vizsgálatok és hatékony megoldások a legmodernebb lézersebészeti...

Ádám és Éva urológiai szűrőcsomag az egészséges életmód fenntartásához

A prosztatarák gyakran lappangó formában kezdődik, és tünetek nélkül fejlődik ki. Az éves urológiai szűrés során …

Teljes proktológia kivizsgálás végbélrák és rákmegelőző állapot szűrésével!

Képzeljen el egy hűtőszekrény ajtót , az alján található gumicsík hasonló mint a belső aranyér, mindkettő a …

Ön komolyan veszi a magas vérnyomást?

A magas vérnyomás az emberek számára egyáltalán nem ismeretlen fogalom, ennek ellenére mégsem fordítanak rá kellő …