Az elhízás vagy orvosi nyelven obezitás korunk jóléti társadalmainak népbetegsége

Az elhízás vagy orvosi nyelven obezitás korunk jóléti társadalmainak népbetegsége

Az elhízás vagy orvosi nyelven obezitás korunk jóléti társadalmainak népbetegsége, mely a magyar gyermekek nem kis hányadát érinti. Sajnos ma statisztikai tény, hogy minden 4. gyermek túlsúlyos. Azonban emögött a tényszerű megállapítás mögött sokkal több kóros állapot, rizikófaktor áll, mint az „egyszerű” esztétikai probléma. Sőt, mivel társadalmunk bizonyos szempontból egyre elfogadóbb a gyermekek túlsúlyos állapotával szemben („olyan cuki kis gömbölyű”, „nem kövér, csak van benne anyag”, „formás” halljuk nap, mint nap), az esztétikai probléma bizonyos korosztályokban meg sem jelenik problémaként. A kóros egészségi állapotok azonban annál inkább jelen vannak, már egészen fiatal életkorban is.

Az első találkozás során a szakorvos részletesen kikérdezi a beteget, majd fizikális vizsgálatok következnek a túlsúly, elhízás tényének megállapítása, az azt kiváltó lehetséges okok kiderítése érdekében.

A kikérdezés során a kezelőorvos kitér arra, hogy mikortól figyelhető meg a súlygyarapodás, a betegnek milyen étkezési, mozgási szokásai vannak, milyen munkát végez. Fontos tudni a korábbi és a jelenlegi betegségekről, műtétekről, gyógyszer- és vitaminszedésről, illetve hogy a családban korábban előfordult-e elhízás vagy egyéb betegségek. A fizikális vizsgálat részét képezi a testmagasság, a testsúly, valamint a haskörfogat megmérése. Meghatározzák a testzsír arányát, megmérik a vérnyomást, a pulzust és az oxigéntelítettséget. Az orvos meghallgatja a szívet és a tüdőt, megtapintja a páciens hasán keresztül a belső szerveket.

A tartós fogyáshoz nem szigorú fogyókúra kell, hanem hosszú távon is fenntartható életmódváltás és a belső egyensúly kialakítása.

A kontrollvizsgálatoknak kiemelt jelentősége van a túlsúly kezelésébe, mivel ezek során lehet megbizonyosodni arról, hogy hogyan halad az életmódváltás, fellépett-e valamilyen panasz a diéta vagy a gyógyszeres kezelés kezdete óta.  A kontrollvizsgálatok pszichológiai szempontból is komoly szerepet töltenek be az állandó motivácó, a megfelelő pszichés támogatás biztosítása céljából.

Amennyiben családjában, környezetében túlsúlyos, vagy hízásra hajlamos gyermek él, kérjük jöjjenek el gyermekorvosunkhoz, Dr. Szamos Tamáshoz, és beszéljék át a gyermek étkezési szokásait. Mert nincs nagyobb kötelessége a szülőnek, mint gyermeke egészségére odafigyelni! 

 


Online bejelentkezés felnőtteknek


Comments for this post are closed.

A herezacskó bőrének elváltozásai

A herezacskó bőrének elváltozásai jellemzően jóindulatúak, rosszindulatú elváltozás ritkának számít. Ezek az …

Tétlenül tűrik a magyarok, hogy rosszak az éjszakáik – 5 egyszerű módszer ami segít

Az alváshiány gyakori oka, hogy anyagi gondokon feszülünk. A szundi nem helyettesíti a alvást, de rövid távon segíthet …

Téli alvás – nehéz álom

A korai sötétedés, a borús napok és a hideg jelentős hatással vannak az alvásunkra is. A téli lehangoltság, esetenként …

A mobiltelefonozás káros következményei a gyerekeknél

Jelentősen megnőtt a gyermekek okostelefon használata. A nemzetközi tanulmányokat a hazai tapasztalatok is megerősítik: …

Tudta, hogy most van a látás hónapja?

Világszintű felmérések alapján az emberek több mint 50%-ának lenne szüksége valamilyen látás korrekcióra, ezzel …

Óraátállítás 2022

Egy nemzetközi felmérés alapján, aki 40-45 éves koráig belenyugszik abba, hogy nem alszik jól vagy eleget, az élethossza …