Az ibuprofén csökkentheti a tüdőrák okozta halálozást

Az ibuprofén csökkentheti a tüdőrák okozta halálozást

Az ibuprofén általában fájdalomcsillapításra, és gyulladáscsökkentésre használatos. Az előnyök azonban korántsem merülnek ki ennyiben. Egy új kutatás szerint hatékonyan képes csökkenteni a tüdődaganat kialakulásának kockázatát az ex dohányosok és a jelenleg is dohányzók között.

Az Ohio State University feldolgozta az 1988 óta összegyűlt adatokat a dohányzásról és a fájdalomcsillapítók kapcsolatáról. Az eredményeik alapján a rendszeres kis dózisú gyulladáscsökkentő gyógyszer jelentősen képes csökkenti a tüdődaganat kialakulásának kockázatát. A jelen kutatás az első, mely a dohányzás, a tüdőrák és a gyulladáscsökkentő gyógyszerek közti összefüggést vizsgálta. A kutatás szerint a rendszeres ibuprofén használat csökkenti a tüdőrák kockázatát dohányzókban. A gyógyszer, ami hatékonynak bizonyult a kísérlet során egy ún. nem szteroid gyulladáscsökkentő szer (NSAID), mely mérsékli a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat. Most kiderült, hogy a tüdődaganathoz vezető gyulladást is csökkenti.

A hatás vizsgálata céljából a kutatás vezetője, Dr. Marisa Bittoni 10.735 résztvevő adatait analizálta (a Third National Health and Nutrition Examination Survey közreműködésével) 1988 és 1994 között. A kérdések a dohányzásra, az NSAID használatra és más életmódbeli szokásokra vonatkoztak. A kutatás során minden résztvevő mortalitási állapotát is megállapították a National Death Index adatai alapján. A 18 éves utánkövetés során 269 résztvevő halt meg tüdőrákban, akik közül 252-en dohányosok voltak (93,6%). Az eredmények szerint az ibuprofén rendszeres szedése 48%-kal csökkentette a tüdődaganat kialakulásának kockázatát a jelenleg, vagy a korábban dohányzók között. Az aspirin vagy az acetaminofen hatása nem bizonyult szignifikánsnak.

„Az eredmények alapján a magas kockázatú csoportok számára bizonyos NSAID-k rendszeres szedése jótékony hatásúnak bizonyultak a tüdőrák prevenciójában” – nyilatkozta Bittoni. Az eredményeket Bécsben, az IASLC 17.  World Conference on Lung Cancer (WCLC) során mutatták be.

(Forrás: medicalnewstoday.com)

 Bár az ibuprofén csökkentheti a tüdőrák kockázatát, a legtöbbet Ön teheti azzal, ha elhagyja a cigarettát. Ez nem könnyű feladat, de szakember segítségével ki lehet lépni ebből a gyilkos függőségből. Keresse bizalommal Dr. Szabó Gyöngyi doktornőt, aki hosszú tapasztalattal a háta mögött, biztosan segíteni tud majd Önnek.

Időpont foglaláshoz kattintson az alábbi “bejelentkezem” gombra:

+36-1/786-3045 | +36-30/336-5161

Comments for this post are closed.

A cellulit masszázs 4 előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

Mely esetekben indokolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) számos esetben indokolt lehet, különösen akkor, ha meddőségi problémák …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

MD orvosi kollagén terápia

Az MD orvosi kollagén terápia egy olyan prémium injekciós kúra, mely a gyulladás során fellépő mozgásszervi fájdalmat …