Az STD (Sexually Transmitted Diseases) szűrés fontossága!

Az STD (Sexually Transmitted Diseases) szűrés fontossága!

Élete során legalább egyszer szinte mindenki elkap valamilyen szexuális úton terjedő betegséget, de korai felismeréssel kivédhető, hogy a fertőzések hosszú távon méhnyakrákot vagy meddőséget okozzanak.

A 16 és 35 év közötti korosztály a leginkább veszélyeztetett, a közelgő nyári időszak pedig különösen kedvez a fertőzések terjedésének.  Ebben az évszakban felszabadultabbak és kevésbé óvatosak az emberek, gyakoribbak az alkalmi kapcsolatok, ami érzékelhető a szexuális úton terjedő fertőzésekkel emelkedésében is

Bárkit érinthet STD, aki szexuális életet él. Érdemes tudni, hogy több mint 30 féle kórokozó (amelyek között baktériumokat, vírusokat, gombákat, egysejtűeket és élősködőket egyaránt találunk) terjedhet szexuális együttlét kapcsán.

A szexuálisan aktív, nem állandó párkapcsolatban élő felnőtteknek legalább évente egyszer részt kellene venniük szűrésen.

Azért is fontos, mert a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzések közé tartozó chlamydia és a gonorrhoea például az esetek 50-70 százalékában tünetmentes, ám a baktériumot ilyenkor is tovább tudjuk adni

Hosszabb távon mindkét fertőzés meddőséghez vezethet, mivel hegesedést okoznak, hatásukra összenövések alakulhatnak ki a nemi szervekben. Ha mégis jelentkeznek tünetek, akkor ez a nők esetében főként a méhnyak vagy a kismedence gyulladását jelenti. Férfiaknál a chlamydia és a gonorrhoea is általában húgycsőgyulladást okoz, ami a húgycső váladékozásával, illetve fájdalmas vizeléssel jár. A fel nem ismert szifilisz hosszú évek alatt keringési és szívproblémákat, idegrendszeri károsodást is okozhat, korai stádiumban pedig jellegzetes bőrtünetekkel jár, így nagyobb eséllyel jut el orvoshoz a páciens, mint egy tünetmentes fertőzéssel

Hogyan vesszük észre, hogy megfertőződtünk?

Amennyiben a fertőzés többnyire a nemi szervek területére korlátozódik, előfordulhat kóros váladékozás, folyás, sebek, kiütések, hólyagok, viszketés, fájdalom. A lappangási idő eltérő lehet – gonorrhoea esetén együttlét után néhány nappal jelentkeznek a tünetek, chlamydia infekció esetén néhány héttel, míg HPV okozta nemi szervi szemölcsök hónapokkal később jelentkeznek.

Előfordulhat az is, hogy hosszabb ideig semmiféle tünetet nem észlelünk, holott már fertőzést kaptunk, és azt tovább is tudjuk adni. Ezekben az esetekben speciális vizsgálatokkal (vérvizsgálat, nemi váladékok vizsgálata) már megállapítható a fertőzöttség, mielőtt még tünetek, panaszok jelentkeznének.

Gyakori a viszketés és a fájdalom (lokálisan, vizeléskor, nőknél alhasi-, férfiaknál here-, prosztatafájdalom). Vannak azonban olyan fertőzések is, melyek a test egyéb területein kiütéssel, lázzal, nyirokcsomó megnagyobbodással esetleg hasmenéssel, hányással járnak. Előfordulhat az is, hogy a fertőződés ellenére hosszabb ideig semmiféle tünetet nem észlelünk, így azt könnyedén továbbadhatjuk. Sajnos néhány fertőzés teljesen tünetmentes maradhat, miközben a fertőzőképesség megmarad.

Gyógyíthatóak ezek a betegségek?

A nemi úton terjedő fertőzéseket sokféle kórokozó okozhatja. Vannak ezek között baktériumok, vírusok, gombák, és egyéb mikrobák.
A fertőzések nagy része tökéletesen meggyógyítható, különösen, ha a beteg időben szakorvoshoz kerül és minden kezelési utasítást pontosan betart.
A vírusok által kiváltott STD-k közül jó néhány mindmáig kezelési problémát okoz, mert a sejten belül szaporodó vírusokra nagyon nehéz gyógyszerekkel hatni. Ezért ezen betegségek sok esetben nem gyógyíthatóak, csupán kezelhetőek.

Mi történik akkor, ha nem kezelnek minket?

A tökéletesen meggyógyítható STD-k kezelése annál eredményesebb, minél hamarabb fordul orvoshoz. Ezért fontos, hogy esetleg még tünetmentes, de már fertőződött partnere is Önnel tartson a vizsgálatra, és részt vegyen a kezelésben. Kezeletlen esetben ezek a betegségek szövődményekhez vezetnek. A kórokozók megbetegíthetik a belső nemi szerveket, amelyek mind a férfi mind a nő részéről kulcsfontosságúak a megtermékenyítésben, ezért a krónikus fertőzés meddőséghez vezethet. Amennyiben a terhesség létrejön, a születendő magzatra nézve is veszélyeket hordoz, ha szülei STD-ben szenvednek, ugyanis a terhesség,a szülés illetve a szoptatás közben anyáról magzatára, illetve gyermekére terjedhetnek a fertőzések.
Emellett némelyik szexuális úton terjedő kórokozóval történő fertőződés másodlagosan ízületi, szemészeti gyulladásokat, illetve bőrbetegségeket is okozhat, amiket még nehezebb gyógyítani. Ma már azt is tudjuk, hogy a méhnyakrák kialakulása összefügg egy szexuális érintkezéssel átvihető kórokozó, a humán papillomavirus (HPV) bizonyos típusaival történő fertőzéssel.

Mi történik az orvosi vizsgálaton?

Az orvosi vizsgálaton a doktor megkérdezi, milyen panaszai vannak, azok mióta állnak fenn. A betegség által érintett bőr- és nyálkahártya területeket megtekinti, a környéki nyirokcsomókat megtapogatja. Váladékot és/vagy vért vesz, melynek mikroszkópos, tenyésztéses, illetve egyéb speciális (PCR) vizsgálatára van szükség ahhoz, hogy pontosan kiderüljön, mi a baj.

A pontos kivizsgálás elengedhetetlen ahhoz, hogy célzottan, ne vaktában történjen a kezelés. Ugyanilyen lényeges, hogy a kezelés utáni ellenőrző vizsgálatokat is elvégezzék, ugyanis a panaszok, tünetek enyhülése, megszűnése nem feltétlenül jelent egyet a fertőzés megszűnésével. Ezért fontos, hogy esetleg még tünetmentes, de már fertőződött partnere is Önnel tartson a vizsgálatra, és részt vegyen a kezelésben. Kezeletlen esetben ezek a betegségek szövődményekhez vezetnek. A kórokozók megbetegíthetik a belső nemi szerveket, amelyek mind a férfi mind a nő részéről kulcsfontosságúak a megtermékenyítésben, ezért a krónikus fertőzés meddőséghez vezethet.
Comments for this post are closed.

Moxa vagy köpölyözés?

A moxaterápia és a köpölyözés a hagyományos kínai orvoslás (TCM) két ősi terápiája. Mindkettő a test energiaáramlását, …

Hasi és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …

Szívultrahang Teljes Kardiológiával

A kardiológiai szűrés rendkívül fontos mindkét nem esetén, mert segít azonosítani az esetleges szívproblémákat, …

Prosztata – amikor számít a méret

A prosztata méretének megváltozásából eredő panaszokkal a kór előrehaladtával egyre több férfi küzd. Sajnos …

Mesterséges intelligencia a jó alvásért

Az életmódhoz kapcsolódó mesterséges intelligencia alkalmazások egyre szélesebb körben...

Duzzanat, fájdalom, ülési nehézség? Van megoldás!

Azoknak, akik aranyérrel vagy más végbél- és végbél körüli problémákkal küzdenek, vagy egészségmegőrzés és …