Baktériumok és az agyunk

Baktériumok és az agyunk

Felnőtté válásunk során az emésztőrendszerünkben élő baktériumok is hatással lehettek agyunk fejlődésére, és valószínűleg később is befolyásolják hangulatunkat, viselkedésünket és érzéseinket. Foglalkozásomból eredően szkeptikus vagyok, de úgy vélem a bélben élő mikrobák is változásokat okozhatnak az agyunkban – mondta Emeran Mayer, a Kaliforniai Egyetem pszichiátere és gyógyszerészprofesszora. Mayer most több ezer önkéntes agyáról készít mágnesrezonanciás (MRI) felvételt, hogy összevesse az agyuk struktúráját és a belükben élő baktériumok típusát. A szakember úgy véli, alig hatvan vizsgálat után már meg is találta az első bizonyítékokat.

bakterium_agy2Mayer arra jött rá, hogy az agyi területek közötti kapcsolatok eltérései összefüggésbe hozhatók a vizsgált személy bélrendszerében élő domináns baktériumfajokkal. Ami persze még nem jelenti azt, hogy a mikrobák változásokat okoznak az agy felépítésében vagy az illető viselkedésében. Mások azonban már ebben is fel tudnak mutatni eredményeket. Az egyik kísérletben egerek bélflóráját változtatták meg: egy félelmet nem ismerő egér baktériumait ültették be egy ideges egérbe. Ennek hatására az állat nyugodtabb lett, mondta Stephen Collins, a kanadai McMaster Egyetem munkatársa, aki a kísérletet lebonyolító csoportot vezette. Az agresszív egerek akkor is lenyugodtak, amikor étrendváltozással, antibiotikumokkal vagy probiotikumokkal változtatták meg a bélflórájukat. A viselkedés változása mögött az állt, hogy módosult az egerek agyának kémiai összetétele többek között az érzelmeket szabályozó régióban.

bakterium_agy3Hogyan képes a bélrendszer kapcsolatot teremteni az aggyal? A kutatók a bolygóideg néven ismert idegre gyanakodtak, mert ez a bélrendszer és az agy közötti szupersztráda. Amikor egerekben elvágták a bolygóideget, az agy többé nem reagált a bélben végbemenő változásokra. A tudósok más kommunikációs módot is elképzelhetőnek tartanak, például a mikrobák módosíthatják immunrendszert, vagy saját neurotranszmittereket hozhatnak létre. A kutatás felveti annak a lehetőségét, hogy a jövőben akár a baktériumok által küldött jelekkel, a bélflóra helyreállításával is kezelni lehet majd agyi problémákat.

(Forrás: index.hu)

Amíg folynak a kísérletek a baktériumokkal történő gyógyítás kapcsán, addig is érdemes a már bevált kitapasztalt módszerek használata, aminek széles tárházát megtalálja orvosi központunkban.

Szakembereink készséggel állnak rendelkezésére. Kényelmes és gyors online bejelentkezéshez kattintson a „BEJELENTKEZEM” gombra.

Bejelentkezés

+36-1/786-3045 | +36-30/336-5161

Comments for this post are closed.

Pánikbetegség.

A pánikbetegség egy szorongással járó pszichés zavar, amelynek rokonbetegsége az általános szorongás, a fóbia …

Levegőt!

A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség (vagy obstruktív – légzési nehezítettséggel járó – bronchitis-emphysema) …

Az ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás autoimmun betegség, vagyis a szervezet saját sejtjeit, szöveteit támadja meg. Az ízületet védő …

Ambuláns sebészeti beavatkozások

Az ambuláns műtétek keretében olyan kisebb beavatkozásokat tudunk elvégezni amelyekhez nem szükséges altatás. A …

Anyajegy eltávolítás sebészeti magánrendelésen

Akár esztétikai, akár egészségügyi okból dönt az anyajegy eltávolítása mellett, fontos tudni, hogy a Benyovszky …

Nem dől össze a világ, a depresszió gyógyítható!

Általában több, egymástól részben független oka van lelki egészségünk látványos megrendülésének. A depresszió …