Baktériumok és az agyunk

Baktériumok és az agyunk

Felnőtté válásunk során az emésztőrendszerünkben élő baktériumok is hatással lehettek agyunk fejlődésére, és valószínűleg később is befolyásolják hangulatunkat, viselkedésünket és érzéseinket. Foglalkozásomból eredően szkeptikus vagyok, de úgy vélem a bélben élő mikrobák is változásokat okozhatnak az agyunkban – mondta Emeran Mayer, a Kaliforniai Egyetem pszichiátere és gyógyszerészprofesszora. Mayer most több ezer önkéntes agyáról készít mágnesrezonanciás (MRI) felvételt, hogy összevesse az agyuk struktúráját és a belükben élő baktériumok típusát. A szakember úgy véli, alig hatvan vizsgálat után már meg is találta az első bizonyítékokat.

bakterium_agy2Mayer arra jött rá, hogy az agyi területek közötti kapcsolatok eltérései összefüggésbe hozhatók a vizsgált személy bélrendszerében élő domináns baktériumfajokkal. Ami persze még nem jelenti azt, hogy a mikrobák változásokat okoznak az agy felépítésében vagy az illető viselkedésében. Mások azonban már ebben is fel tudnak mutatni eredményeket. Az egyik kísérletben egerek bélflóráját változtatták meg: egy félelmet nem ismerő egér baktériumait ültették be egy ideges egérbe. Ennek hatására az állat nyugodtabb lett, mondta Stephen Collins, a kanadai McMaster Egyetem munkatársa, aki a kísérletet lebonyolító csoportot vezette. Az agresszív egerek akkor is lenyugodtak, amikor étrendváltozással, antibiotikumokkal vagy probiotikumokkal változtatták meg a bélflórájukat. A viselkedés változása mögött az állt, hogy módosult az egerek agyának kémiai összetétele többek között az érzelmeket szabályozó régióban.

bakterium_agy3Hogyan képes a bélrendszer kapcsolatot teremteni az aggyal? A kutatók a bolygóideg néven ismert idegre gyanakodtak, mert ez a bélrendszer és az agy közötti szupersztráda. Amikor egerekben elvágták a bolygóideget, az agy többé nem reagált a bélben végbemenő változásokra. A tudósok más kommunikációs módot is elképzelhetőnek tartanak, például a mikrobák módosíthatják immunrendszert, vagy saját neurotranszmittereket hozhatnak létre. A kutatás felveti annak a lehetőségét, hogy a jövőben akár a baktériumok által küldött jelekkel, a bélflóra helyreállításával is kezelni lehet majd agyi problémákat.

(Forrás: index.hu)

Amíg folynak a kísérletek a baktériumokkal történő gyógyítás kapcsán, addig is érdemes a már bevált kitapasztalt módszerek használata, aminek széles tárházát megtalálja orvosi központunkban.

Szakembereink készséggel állnak rendelkezésére. Kényelmes és gyors online bejelentkezéshez kattintson a „BEJELENTKEZEM” gombra.

Bejelentkezés

+36-1/786-3045 | +36-30/336-5161

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Október 27-én óraátállítás!

Vasárnap óraátállítás, hajnali háromkor kettőre kell visszaállítani a mutatókat. Ez azt jelenti, hogy ugyan egy …

Mi is az az aranyér?

Még mindig egy titkolt, félelemmel övezett betegség, holott gyógyítása,kezelése manapság már olyan módszereken …

Amikor számít a méret

A prosztata méretének megváltozásából eredő panaszokkal a kór előrehaladtával egyre több férfi küzd. Sajnos …

Legyen a szívügye

A szív alapesetben 65-85-öt ver percenként, 4500-at óránként, 108 ezret naponta – nem csoda, ha néha elfárad, pihenni …

Aranyér – Tabuk nélkül!

A modern kor kellemetlen vele járója a mozgásszegény életmód, az ülő munka, a gyorséttermi ételek rostszegény …

Álomszabályozás

Milyen jó lenne, ha csak kellemes, jóérzésű, édes álmaink lennének, és a lidérces nyomasztó álmok pedig elkerülnének. …