Csontritkulás és az endokrinológiai összefüggések I. rész

Csontritkulás és az endokrinológiai összefüggések I. rész

Az osteoporosis = csontritkulás nem más, mint a csontrendszer egészét érintő betegség, amit a csonttömeg csökkenése és a csontszövet szerkezetének romlása jellemez, emiatt a csonttörés kockázata fokozottabban fennáll.

Az időskor leggyakoribb csontbetegsége, amit akkor diagnosztizálnak, de a betegség kialakulásának gyökerei bizonyos esetekben már a gyermekkorból vagy más betegségből kifolyólag korábbi életszakaszokból is eredeztethetőek. A betegek száma évről évre emelkedik, ami nem csak a várható élettartam növekedésének és a diagnosztika fejlődésének tudható be, hanem a statisztika romlását jelentősen segíti „civilizált” (pl. mozgásszegény életmód, gyorsételek, stressz) életmódunk is. Egy ötven éves nőnek élete hátralevő részében jelenleg 17,5% esélye van csípőtáji, 15,6% csigolyatest, 16% csuklótörésre. A három típusos törés valamelyikének elszenvedésére 40% az esély, azaz szinte minden 2. nő számíthat osteoporosisból erdő csonttörésre. Férfiak esetében ez a kockázat ennek az egyharmada, de ezzel szemben 31%-ukat veszítjük el a csípőtáji törést követő egy éven belül a nők 17%-val szemben.

Mi kell az egészséges csontokhoz, amelyekre figyelemmel kell lennünk, és amikre befolyással lehetünk?

3 fő alaptényező van, amit megfelelő arányban szem előtt kell tartani már a gyermekkori indulásnál, de később a gyógyszeres terápia mellett is, különben nincs esélyünk a megfelelő csontok építésére. Ez a 3 fő elem: a kalcium, a D vitamin és a mozgás. Ha bármelyik tényező nincs jelen, vagy értéke az egészséges tartományon kívül helyezkedik el, az egyensúly felborul és eredménye bármilyen terápia mellett is csontritkulás lesz. Ha van bármilyen alapbetegség, ami a csontokra is kihathat, akkor azok mielőbbi gyógyítása a kihagyhatatlan 4. elem a terápiában.

Az oszteoporózisra hajlamosító tényezők széles körűek. Hozzájárulnak genetikai (nem, testalkat), életmóddal összefüggő (alkoholfogyasztás, dohányzás, mozgásszegénység, táplálkozási tényezők) és hormonális faktorok (menopauza, ösztrogénhiány, petefészkek vagy herék hormonális alulműködése, fokozott mellékvese működés), valamint bizonyos gyógyszerek fogyasztása (szteroidok, heparin, bizonyos görcsoldók, gyomorsavlekötők).

Szerző: Dr. László Márta reumatológusComments for this post are closed.

A scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …