Csontritkulás és az endokrinológiai összefüggések I. rész

Csontritkulás és az endokrinológiai összefüggések I. rész

Az osteoporosis = csontritkulás nem más, mint a csontrendszer egészét érintő betegség, amit a csonttömeg csökkenése és a csontszövet szerkezetének romlása jellemez, emiatt a csonttörés kockázata fokozottabban fennáll.

csontritkulas2
Egy ötven éves nőnek élete hátralevő részében jelenleg 17,5% esélye van csípőtáji, 15,6% csigolyatest, 16% csuklótörésre.

Az időskor leggyakoribb csontbetegsége, amit akkor diagnosztizálnak, de a betegség kialakulásának gyökerei bizonyos esetekben már a gyermekkorból vagy más betegségből kifolyólag korábbi életszakaszokból is eredeztethetőek. A betegek száma évről évre emelkedik, ami nem csak a várható élettartam növekedésének és a diagnosztika fejlődésének tudható be, hanem a statisztika romlását jelentősen segíti „civilizált” (pl. mozgásszegény életmód, gyorsételek, stressz) életmódunk is. Egy ötven éves nőnek élete hátralevő részében jelenleg 17,5% esélye van csípőtáji, 15,6% csigolyatest, 16% csuklótörésre. A három típusos törés valamelyikének elszenvedésére 40% az esély, azaz szinte minden 2. nő számíthat osteoporosisból erdő csonttörésre. Férfiak esetében ez a kockázat ennek az egyharmada, de ezzel szemben 31%-ukat veszítjük el a csípőtáji törést követő egy éven belül a nők 17%-val szemben.

Mi kell az egészséges csontokhoz, amelyekre figyelemmel kell lennünk, és amikre befolyással lehetünk?

mozgas3 fő alaptényező van, amit megfelelő arányban szem előtt kell tartani már a gyermekkori indulásnál, de később a gyógyszeres terápia mellett is, különben nincs esélyünk a megfelelő csontok építésére. Ez a 3 fő elem: a kalcium, a D vitamin és a mozgás. Ha bármelyik tényező nincs jelen, vagy értéke az egészséges tartományon kívül helyezkedik el, az egyensúly felborul és eredménye bármilyen terápia mellett is csontritkulás lesz. Ha van bármilyen alapbetegség, ami a csontokra is kihathat, akkor azok mielőbbi gyógyítása a kihagyhatatlan 4. elem a terápiában.

Az oszteoporózisra hajlamosító tényezők széles körűek. Hozzájárulnak genetikai (nem, testalkat), életmóddal összefüggő (alkoholfogyasztás, dohányzás, mozgásszegénység, táplálkozási tényezők) és hormonális faktorok (menopauza, ösztrogénhiány, petefészkek vagy herék hormonális alulműködése, fokozott mellékvese működés), valamint bizonyos gyógyszerek fogyasztása (szteroidok, heparin, bizonyos görcsoldók, gyomorsavlekötők).

Szerző:

Dr. László Márta reumatológus, holisztikus orvos

Rendelési ideje a Benyovszky Orvosi Központban: szerda:  09:00 – 12:00-ig

A Benyovszky Orvosi Központban lehetőség van endokrinológiai és reumatológiai  kivizsgálásra is.

bejelentkezes

Comments for this post are closed.

Miért forduljunk endokrinológushoz?

Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek leginkább a pajzsmirigy mellékpajzsmirigyek mellékvese és a hasnyálmirigy …

Akiknek fontos a jó alvás

A Magyar Alvás Szövetség újévi levele azokhoz, akiknek fontos a jó alvás, és ezért tudnak, szeretnének és képesek …

Az alvás és a pandémia

Számos megfigyelés és tapasztalat, amely ma már a kutatók rendelkezésére áll világszerte, arra enged következtetni, …

Terhesgondozás fontossága

A teljes körű terhesgondozás (a terhesség észlelésétől kezdve a szülésig). A terhesgondozás magában foglalja …

Szundi napközben – karantén helyzetben

A karantén miatt otthon töltött időben sokak számára teljesen megváltozott a korábban megszokott napi életritmusuk, …

Korántsem minden, amit a refluxról tudni érdemes

Napjainkban az egyik leggyakoribb nyelőcsövet érintő kórkép, amely a magyar lakosság ~30 százalékát érinti a reflux …