Cukorbetegségben szenvedők többsége nem elégedett a szexuális életével

Cukorbetegségben szenvedők többsége nem elégedett a szexuális életével

A diabeteszes betegeknek nem csak a vércukorszintjükkel, hanem a szexuális életük zavaraival is meg kell küzdeniük, hisz előbb-utóbb legtöbbjük kénytelen ezzel a problémával is szembesülni.

Az egyik leggyakoribb népbetegség, a diabétesz leggyakoribb szövődménye a szexuális működés zavara. Thomas Haak a mergentheimi (Németország) diabétesz központ vezetője szerint a már több éve diabéteszben szenvedő férfiak legalább 50%-ának merevedési problémái vannak. Az ejakuláció hiánya, a késői vagy elmaradó orgazmus és a balanitis gyakori a diabeteszes férfiakban, kevésbé ismertek viszont a nők problémái, hisz ők még inkább hajlamosak e tabutémával nem foglalkozni.

Egy diabeteszes és nem diabeteszes 40-80 éves hölgyek nemi életét összehasonlító amerikai tanulmány rávilágított, hogy a cukorbetegségben szenvedők többsége nem elégedett a szexuális életével. Minél idősebb a beteg, minél régebbi a diabétesze, annál kevesebb örömöt okoz neki a testi kapcsolat.

A megemelkedett vércukorszint károsítja az idegrendszert, így a péniszhez és a klitoriszhoz vezető idegeket is, így a betegek nem reagálnak a korábbi, normális módon a szexuális ingerekre. A férfiak erekciós és ejakulációs problémákkal küszködnek, a nők örömérzete és orgazmus képessége csökken. Nőkben a magas vércukor-koncentráció a nyálkahártya vérátáramlását is károsan befolyásolja, a csökkent perfúzió hüvelyszárazsághoz és közösülés közbeni fájdalomhoz vezethet, továbbá növeli a bakteriális és gomba eredetű fertőzések veszélyét is.

Az erektilis diszfunkció miatt orvoshoz forduló betegekben sokszor ez a szexuális működészavar hívja fel a figyelmet a háttérben húzódó érbetegségre, melynek talaján később arterioszklerózis alakulhat ki. Ha az artériák rugalmatlanná válnak és meszesednek, kevesebb vér jut a hímivarszervbe, és a merevedési zavar már gyakran a betegség kezdeti stádiumában kialakul. A magasvérnyomás és a magas vérzsírszint (amelyek gyakran a cukorbetegség velejárói) szintén hatnak a vérerekre. A szexuális zavarokkal való foglalkozás, azok gyógyítása tehát egyben a keringési és szívproblémák kezelésére is alkalmas. (Forrás: otszonline.hu, Dr. N. J.)

A férfiak merevedési problémája, illetve a hölgyek hüvely-szárazsága, illetve a mindkét nemet érintő vizeletürítési panaszok igen sokféle módon orvosolhatóak.

Érdemes mielőbb felkeresni urológus (Prof. Dr. Répássy Dénes, Dr. Varga Imre) illetve nőgyógyász (Dr. Bakó Erika) szakorvosainkat, hiszen tablettákkal vagy kisebb beavatkozásokkal a probléma orvosolható.

Comments for this post are closed.

Légzésfunkciós vizsgálat másnéven spirometria

A légzésfunkciós vizsgálat funkciója Invazív eljárás, amely a légzés minőségének, a tüdő térfogatának, gázcseréjének …

A prosztatarák a korai stádiumban sikerrel gyógyítható!

A prosztatarák is azon betegségek közé tartozik, amelyek a korai fázisban még tünetmentesek. A később jelentkező …

A méhnyakrák tünetei – vannak-e korai figyelmeztető jelek?

A méhnyakrák tünetei jelentősen eltérnek a betegség korai és késői stádiumában. Korai stádiumban a méhnyakrák …

Új élet születik!

Az egyik legnagyobb élmény egy leendő édesanya életében amikor reggel végre megjelenik az a várva várt második …

Pánikbetegség.

A pánikbetegség egy szorongással járó pszichés zavar, amelynek rokonbetegsége az általános szorongás, a fóbia …

A prosztatarák nem válogat!

Ben Stiller filmszínész-rendező most először beszélt arról, hogy a prosztatarák különösen agresszív verzióját …