Cukorbetegségben szenvedők többsége nem elégedett a szexuális életével

Cukorbetegségben szenvedők többsége nem elégedett a szexuális életével

A diabeteszes betegeknek nem csak a vércukorszintjükkel, hanem a szexuális életük zavaraival is meg kell küzdeniük, hisz előbb-utóbb legtöbbjük kénytelen ezzel a problémával is szembesülni.

Az egyik leggyakoribb népbetegség, a diabétesz leggyakoribb szövődménye a szexuális működés zavara. Thomas Haak a mergentheimi (Németország) diabétesz központ vezetője szerint a már több éve diabéteszben szenvedő férfiak legalább 50%-ának merevedési problémái vannak. Az ejakuláció hiánya, a késői vagy elmaradó orgazmus és a balanitis gyakori a diabeteszes férfiakban, kevésbé ismertek viszont a nők problémái, hisz ők még inkább hajlamosak e tabutémával nem foglalkozni.

Egy diabeteszes és nem diabeteszes 40-80 éves hölgyek nemi életét összehasonlító amerikai tanulmány rávilágított, hogy a cukorbetegségben szenvedők többsége nem elégedett a szexuális életével. Minél idősebb a beteg, minél régebbi a diabétesze, annál kevesebb örömöt okoz neki a testi kapcsolat.

A megemelkedett vércukorszint károsítja az idegrendszert, így a péniszhez és a klitoriszhoz vezető idegeket is, így a betegek nem reagálnak a korábbi, normális módon a szexuális ingerekre. A férfiak erekciós és ejakulációs problémákkal küszködnek, a nők örömérzete és orgazmus képessége csökken. Nőkben a magas vércukor-koncentráció a nyálkahártya vérátáramlását is károsan befolyásolja, a csökkent perfúzió hüvelyszárazsághoz és közösülés közbeni fájdalomhoz vezethet, továbbá növeli a bakteriális és gomba eredetű fertőzések veszélyét is.

Az erektilis diszfunkció miatt orvoshoz forduló betegekben sokszor ez a szexuális működészavar hívja fel a figyelmet a háttérben húzódó érbetegségre, melynek talaján később arterioszklerózis alakulhat ki. Ha az artériák rugalmatlanná válnak és meszesednek, kevesebb vér jut a hímivarszervbe, és a merevedési zavar már gyakran a betegség kezdeti stádiumában kialakul. A magasvérnyomás és a magas vérzsírszint (amelyek gyakran a cukorbetegség velejárói) szintén hatnak a vérerekre. A szexuális zavarokkal való foglalkozás, azok gyógyítása tehát egyben a keringési és szívproblémák kezelésére is alkalmas. (Forrás: otszonline.hu, Dr. N. J.)Comments for this post are closed.

A scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …