A D-vitamin újabb pozitívuma

A D-vitamin újabb pozitívuma

A D-vitaminról hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak a csontritkulásban van kiemelt szerepe, pedig ennél sokkal összetettebb. Sok egyéb pozitív hatása mellett jót tesz a férfiaknak, hiszen a D-vitamin növeli a spermiumok mozgékonyságát, fürgeségét és a sikeres célba érés esélyét. A Koppenhágai Egyetem kutatóinak egy korábbi vizsgálata szerint a D-vitamin növeli a hímivarsejtjek mozgékonyságát, sebességét és a sikeres célba érés esélyét.

A vizsgálatban 300, véletlenszerűen kiválasztott férfi hímivarsejteinek minőségét vizsgálták meg a kutatók, 40 további résztvevő spermiumait pedig részletes laborvizsgálatnak is alávetették. Egyúttal mérték vérük D-vitamin-szintjét is. A vizsgálatban részt vevők csaknem felének túl alacsony, 50 nmol/l alatt volt a D-vitamin-szintje, holott a normális érték legalább 75 nmol/l. Mozgékonyságukat, fürgeségüket tekintve sokkal jobb teljesítményt nyújtottak azoknak a férfiaknak a hímivarsetjei, akiknek magasabb volt a D-vitamin-szintje.

A D-vitamin-hiányban szenvedőknél az egészséges spermiumok száma is jóval alacsonyabb volt a megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkezőkénél. Továbbá a D-vitamin-hiányosok spermiumainak kalciumfelvevő képességét is gyengébbnek találták, pedig ez a hímivarsejtnek a petesejtbe való behatolása szempontjából kulcsfontosságú. D-vitaminhoz táplálékkal és napfénnyel juthatunk hozzá. Figyeljünk azonban rá, hogy ne a kritikus 11-15 óra közötti időszakban tegyük ki testünket a napsugárzásnak. Megfigyelhető továbbá, hogy a legtöbb gyermek nyáron fogan, amikor a legmagasabb a D-vitamin koncentrációja, a legkevesebb pedig a téli hónapokan, amikor a legalacsonyabb. Érdemes tehát figyelni szervezetünk D-vitamin ellátására.

Kiváló D-vitamin források:
máj, hering, szardínia, makréla, lazac, étcsoki, tej és tejtermékek, tojás, svájci sajt, borjú, camembert, cheddar sajt.

(Forrás: origo.hu)


A D-vitamin szintet orvosi központunkban is tudja ellenőriztetni, és bármilyen férfi problémája támadna, keresse fel bizalommal urológiai, proktólógiai rendeléseinket, ahol nagy szakértelemmel állunk a rendelkezésére. Bejelentkezéshez kattintson az alábbi “bejelentkezem” gombra.

Bejelentkezés

Comments for this post are closed.

A cellulit masszázs 4 előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

Mely esetekben indokolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) számos esetben indokolt lehet, különösen akkor, ha meddőségi problémák …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

MD orvosi kollagén terápia

Az MD orvosi kollagén terápia egy olyan prémium injekciós kúra, mely a gyulladás során fellépő mozgásszervi fájdalmat …