Dohányzik? Vegyen részt urológiai szűrésen!

Dohányzik? Vegyen részt urológiai szűrésen!

Összefüggés van a dohányzás az urológiai daganatok közt – állítják amerikai kutatók.

Ráadásul ez az összefüggés erősebben érinti a dohányzó nőket, akiknél nem csak az előfordulás gyakoribb, de a prognózis is rosszabb. dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa a megfelelő kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

A nőknek még veszélyesebb a dohányzás

A dohányzás jelentősen növeli a komoly urológiai karcinóma kialakulásának kockázatát, sőt, emeli az emiatt történő halálozás esélyét is – különösen a nőknél. A Weill Medical College of Cornell University és a New York-i Presbiteriánus Kórház közös kutatásába 864 pácienst vontak be, hogy ezt a tétel bizonyíthassák.

Az 553 férfi és 311 nő mindegyike részt vett már urológia daganat miatti műtéten. Kiderült, hogy a cigarettázó nőknél jóval nagyobb a rák kiújulásának veszélye, mint a férfiaknál. A kemény dohányosok közt ugyanis a nőknek 70 százalékkal nagyobb volt az esélye, hogy kiújuljon a betegségük, és kétszer annyian haltak is bele a rákba, mint a férfiak. Ugyanakkor mindkét nemnél bebizonyosodott, hogy azoknál, akik több, mint 10 éve felhagytak a dohányzással, ugyanakkorára csökkent a végzetes kimenetel esélye, mint a nem dohányzóknak.

Vagyis bár nem ismertek a nemek szerint esetlegesen eltérő biológiai mechanizmusok, úgy tűnik, a nőknél különösen hangsúlyos a dohányzásról való leszokás, illetve a prevenció. Ők ugyanis így jóval nagyobb eséllyel kivédhetik a halálos kimenetű húgyhólyag-, húgyvezeték- és vesemedence-daganatot.

Nem csak a felfázás lehet ok a vizitre

Sok nő csak az úgynevezett felfázás esetén fordul urológushoz. Ez tulajdonképpen érthető is, hiszen a nők közel 80 százaléka élete során legalább egyszer átesik az ún. „felfázásos” tüneteken, vagyis görcsös vizelési ingeren, amely azonban nem jár vizelettel.

Előfordulhat, hogy csak pár csepp ürül, erős égő, szúró fájdalom kíséretében, előrehaladott állapotban időnként vérvizelés is lehetséges. Ha a fertőzés felszálló gyulladásként a vesét is érinti, úgy láz, nagyfokú elesettség is jelentkezik.  Így mindenképpen ajánlatos idejében orvoshoz fordulni – hangsúlyozza dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa.

Az urológia tehát nem csak a prosztatabetegségek felismerésére és kezelésére szolgáló szakterület, hiszen ilyen szakrendelést kell keresnünk, ha vese-, hólyag-, hereproblémákkal , gyulladásokkal, kövekkel vagy akár inkontinenciával küzdünk.

Milyen tünetek esetén forduljunk urológushoz?

Többek közt figyelmeztető jel lehet a:

  • gyakori vizelési inger
  • fájdalmas vizelés
  • hólyagtáji fájdalom
  • alhasi diszkomfort
  • vizelet-visszatartási nehézség
  • nem mozgásszervi eredetű derékfájdalom.

A visszatérő, krónikus fájdalmakat és tüneteket feltétlenül érdemes kezeltetni, hiszen kezeletlenül ezek akár komolyabb következményekkel is járhatnak.

Szakszerű urológiai vizsgálat a Benyovszky Orvosi Központban!Comments for this post are closed.

A scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …