Egyszerű nátha helyett allergia? (Prick-teszt)

Egyszerű nátha helyett allergia? (Prick-teszt)

Orrdugulás, vizes orrváladékozás, tüsszögés, könnyezés, szem-, orr-, torokviszketés, köhögés, esetleg nehézlégzés…. Amennyiben ezek a tünetek szezonálisan visszatérnek, vagy az egész év folyamán változó intenzitás mellett fennállnak, úgy nagy valószínűséggel allergiás nátha állhat a háttérben.

Az allergiás nátha diagnózisa leginkább bőrteszt, Prick-teszt segítségével történik. Ez egy nagyon érzékeny vizsgálati módszer, amelynek során a leggyakoribb légúti allergéneket (különböző pollenek, állati szőrök, toll, házipor atka, penészgomba) tartalmazó kivonatokat cseppentünk az alkar bőrére. A cseppeknek megfelelően picit megkarcolva a bőrfelszínt az allergént a bőrbe juttatjuk. Ezt követően mintegy 20-25 perc múlva, amennyiben allergia áll fent az adott anyagra, akkor egy vérbő udvarral körülvett, viszkető csalángöb jelenik meg a bőrterületen. A teszt kiértékelésekor ezen bőrreakció nagyságát, hevességét olvassuk le.

Mikor érdemes elvégezni a Prick tesztet?

Leginkább tünetmentes időszakban célszerű elvégezni. A bőrteszt előtt legalább két héttel az antihisztamin típusú antiallergiás gyógyszerek szedését fel kell függeszteni! Felső légúti hurut, nátha, valamint várandósság esetén nem végezhető el a vizsgálat. Gyermekeknél mintegy 4-5 éves kortól viszont már alkalmazható a bőrteszt. Alternatív vizsgálati módszer a légúti allergia diagnózisának felállításához a vérvételes vizsgálat. Itt az adott légúti allergénnel szemben termelődött ellenanyag szintjét határozzuk meg a vérben. Ezen utóbbi vizsgálat antihisztamin gyógyszer szedése mellett is elvégezhető, azonban kevésbé érzékeny, mint a Prick-teszt.

Az allergiás nátha hatékony, személyre szabott kezeléséhez mindenképp elengedhetetlen a korrekt, megbízható allergológiai kivizsgálás, valamint emellett a részletes fül-orr-gégészeti szakvizsgálat. Alsó légúti panaszok esetén pulmonológiai szakvizsgálat is szükséges lehet.

Amennyiben a fenti tünetek jelentkeznek, úgy a hatékony, célzott terápia kialakítása, a tünetek mielőbbi csökkentése, ezáltal a megfelelő életminőség visszahozása és az esetleges szövődmények elkerülése céljából mielőbb fül-orr-gégészeti és allergológiai kivizsgálás szükséges!



Comments for this post are closed.

A scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …