Együnk jól, legyünk jól!

Együnk jól, legyünk jól!

Nem kérdés, hogy egészségünk megőrzésének szempontjából az egyik legfontosabb tényező a helyes táplálkozás. Sokan az egészséges táplálkozás alatt „egészséges élelmiszerek és ételek” fogyasztását értik, de ez ennél jóval összetettebb. Az „egészséges étel” nem a megfelelő kifejezés, hiszen a forgalomban lévő élelmiszerek mindegyike egészségesnek tekinthető.

Viszont vannak olyan ételek, italok, amelyek fogyasztása gyakrabban, egyeseké pedig jóval ritkábban ajánlott. Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztását jelenti.

Helyes táplálkozással számos betegség kialakulásának kockázatát minimálisra csökkenthetjük. Megelőzhető különböző, szív és érrendszeri betegségek kialakulása, daganatos betegségek, cukorbetegség, és az elhízás is.

Az ideális étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket). Együnk sok gabonafélét, gyümölcsöt és zöldségeket. Mérsékeljük a húsok és tejtermékek bevitelét. Legkevesebb mennyiségben az olajos, zsíros és cukros ételeket fogyasszunk. Próbáljunk változatosan táplálkozni minél többféle nyersanyag felhasználásával, a lehető legtöbbféle készítési módot alkalmazva. Ezzel nemcsak finom ételek kerülnek asztalunkra, hanem sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítottunk a szervezet optimális működéséhez. A megfelelő táplálkozás részeként pedig elengedhetetlen a nagy mennyiségű folyadékfogyasztás. Az ajánlott napi folyadékbevitel 2-2,5 liter. Ebbe beletartozik a az elfogyasztott ételek víztartalma is. A legjobb szomjoltó a víz, emellett remek az ásványi anyagok bevitele szempontjából is. Ihatunk még frissen préselt gyümölcs és zöldségleveket, vagy jó választás lehet a tea is.

 

Telefon

Comments for this post are closed.

Teljes kardiológiai kivizsgálás szívultrahang vizsgálattal!

A kardiológiai vizsgálat a szívritmus zavarok, a szívbillentyű betegségek, a szívelégtelenség, a magas  vérnyomás …

Komplex hasi ultrahang vizsgálat gyermekek számára

A hasi ultrahang konkrétan csak az érintett régióra koncentrál, de ezzel a technológiával gyakorlatilag a gyermek …

Az alvás világnapja magyarországon – 2024

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március …

Benőtt köröm – hogyan tovább?

Fájdalmas állapot, amikor a köröm oldalsó széle a bőrbe nő, gyulladást és fertőzést okozva. A benőtt köröm …

Angiológiai vizsgálat, nem csak preventív célból!

Jelenleg vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Sok embert nyugtalanít az a tudat, hogy …

Urológiai vizsgálati csomag ajándék D-vitamin szűréssel!

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a felnőtt magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos! A téli borongós …