Együnk jól, legyünk jól!

Együnk jól, legyünk jól!

Nem kérdés, hogy egészségünk megőrzésének szempontjából az egyik legfontosabb tényező a helyes táplálkozás. Sokan az egészséges táplálkozás alatt „egészséges élelmiszerek és ételek” fogyasztását értik, de ez ennél jóval összetettebb. Az „egészséges étel” nem a megfelelő kifejezés, hiszen a forgalomban lévő élelmiszerek mindegyike egészségesnek tekinthető.

Viszont vannak olyan ételek, italok, amelyek fogyasztása gyakrabban, egyeseké pedig jóval ritkábban ajánlott. Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztását jelenti.

Helyes táplálkozással számos betegség kialakulásának kockázatát minimálisra csökkenthetjük. Megelőzhető különböző, szív és érrendszeri betegségek kialakulása, daganatos betegségek, cukorbetegség, és az elhízás is.

Az ideális étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket). Együnk sok gabonafélét, gyümölcsöt és zöldségeket. Mérsékeljük a húsok és tejtermékek bevitelét. Legkevesebb mennyiségben az olajos, zsíros és cukros ételeket fogyasszunk. Próbáljunk változatosan táplálkozni minél többféle nyersanyag felhasználásával, a lehető legtöbbféle készítési módot alkalmazva. Ezzel nemcsak finom ételek kerülnek asztalunkra, hanem sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítottunk a szervezet optimális működéséhez. A megfelelő táplálkozás részeként pedig elengedhetetlen a nagy mennyiségű folyadékfogyasztás. Az ajánlott napi folyadékbevitel 2-2,5 liter. Ebbe beletartozik a az elfogyasztott ételek víztartalma is. A legjobb szomjoltó a víz, emellett remek az ásványi anyagok bevitele szempontjából is. Ihatunk még frissen préselt gyümölcs és zöldségleveket, vagy jó választás lehet a tea is.

Egy szó mint száz, megfelelő tápanyagokra mindenkinek szüksége van, de az egyéni igény sok mindentől függ. Például nemtől, életmódtól, testtípustól és az aktuális egészségügyi állapottól is. Mindenkinek föl kell mérnie jelenlegi szokásait, és megtalálnia a megfelelő utat az egyedi étrendjének kialakításához. Az személyre szabott étrend elkészítésében megfelelő segítséget nyújthat dietetikusunk Dudás Ágnes. Tanácsadását heti két alkalommal van lehetőség látogatni a Benyovszky Orvosi Központban.

 

Bejelentkezés
Comments for this post are closed.

Miért forduljunk endokrinológushoz?

Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek leginkább a pajzsmirigy mellékpajzsmirigyek mellékvese és a hasnyálmirigy …

Akiknek fontos a jó alvás

A Magyar Alvás Szövetség újévi levele azokhoz, akiknek fontos a jó alvás, és ezért tudnak, szeretnének és képesek …

Az alvás és a pandémia

Számos megfigyelés és tapasztalat, amely ma már a kutatók rendelkezésére áll világszerte, arra enged következtetni, …

Terhesgondozás fontossága

A teljes körű terhesgondozás (a terhesség észlelésétől kezdve a szülésig). A terhesgondozás magában foglalja …

Szundi napközben – karantén helyzetben

A karantén miatt otthon töltött időben sokak számára teljesen megváltozott a korábban megszokott napi életritmusuk, …

Korántsem minden, amit a refluxról tudni érdemes

Napjainkban az egyik leggyakoribb nyelőcsövet érintő kórkép, amely a magyar lakosság ~30 százalékát érinti a reflux …