Együnk jól, legyünk jól!

Együnk jól, legyünk jól!

Nem kérdés, hogy egészségünk megőrzésének szempontjából az egyik legfontosabb tényező a helyes táplálkozás. Sokan az egészséges táplálkozás alatt „egészséges élelmiszerek és ételek” fogyasztását értik, de ez ennél jóval összetettebb. Az „egészséges étel” nem a megfelelő kifejezés, hiszen a forgalomban lévő élelmiszerek mindegyike egészségesnek tekinthető.

Viszont vannak olyan ételek, italok, amelyek fogyasztása gyakrabban, egyeseké pedig jóval ritkábban ajánlott. Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztását jelenti.

Helyes táplálkozással számos betegség kialakulásának kockázatát minimálisra csökkenthetjük. Megelőzhető különböző, szív és érrendszeri betegségek kialakulása, daganatos betegségek, cukorbetegség, és az elhízás is.

Az ideális étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket). Együnk sok gabonafélét, gyümölcsöt és zöldségeket. Mérsékeljük a húsok és tejtermékek bevitelét. Legkevesebb mennyiségben az olajos, zsíros és cukros ételeket fogyasszunk. Próbáljunk változatosan táplálkozni minél többféle nyersanyag felhasználásával, a lehető legtöbbféle készítési módot alkalmazva. Ezzel nemcsak finom ételek kerülnek asztalunkra, hanem sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítottunk a szervezet optimális működéséhez. A megfelelő táplálkozás részeként pedig elengedhetetlen a nagy mennyiségű folyadékfogyasztás. Az ajánlott napi folyadékbevitel 2-2,5 liter. Ebbe beletartozik a az elfogyasztott ételek víztartalma is. A legjobb szomjoltó a víz, emellett remek az ásványi anyagok bevitele szempontjából is. Ihatunk még frissen préselt gyümölcs és zöldségleveket, vagy jó választás lehet a tea is.

Egy szó mint száz, megfelelő tápanyagokra mindenkinek szüksége van, de az egyéni igény sok mindentől függ. Például nemtől, életmódtól, testtípustól és az aktuális egészségügyi állapottól is. Mindenkinek föl kell mérnie jelenlegi szokásait, és megtalálnia a megfelelő utat az egyedi étrendjének kialakításához. Az személyre szabott étrend elkészítésében megfelelő segítséget nyújthat dietetikusunk Dudás Ágnes. Tanácsadását heti két alkalommal van lehetőség látogatni a Benyovszky Orvosi Központban.

 

Bejelentkezés
Comments for this post are closed.

AMERIKAI ALVÁS AKADÉMIA JELENTÉSE A KORONAVÍRUS JÁRVÁNYRÓL

A „normális” azaz a karantén előtt időkben az alvás egészségre gyakorolt hatása Amerikában is közismert volt: …

A COVID-19 alvásra gyakorolt hatása-Angliai felmérések szerint

A The Sleep Charity és az Sleep Station  több mint 2700 embert érintő országos felmérése a lakosság  alvásának …

Ingyenes online tanácsadás a karanténban alváshoz – Alvás éve Magyarországon

A Magyar Alvás Szövetség, a nemzetközi szakmai világszervezet, a World Sleep Society magyarországi partnere, a hazai …

Óraátállításról, alvásról otthoni karanténban

Március 29-én hajnali 2 órakor 3 órára kell előre állítani az órákat. Az óraátállítás kérdése a korábbi …

Koronavírus – 2020

Tisztelt Pácienseink! A kialakult egészségügyi és járványügyi helyzetre való tekintettel munkatársaink és az Önök …

WSD 2020/és az Alvás éve program Magyarországon

MAGYAR ALVÁS SZÖVETSÉG ÜZENETE Ezúton is megköszönjük mindazok munkáját, akiknek fontos az alvás “ügye” …