Eldugul, cseng, zúg?

Eldugul, cseng, zúg?

Úszást, strandolást követően fellépő kifejezett fülfájdalom, füldugulás és halláscsökkenés… Ezekkel a panaszokkal nyáron gyakran jelentkeznek a páciensek fül-orr-gégészeti szakrendelésen. A fenti tünetek hátterében általában külső hallójárati gyulladás, azaz a külső hallójárat belső bőrborításának gyulladása áll.

Az úszás során a fülbe kerülő víz, hogy ha sokáig a hallójáratban marad, akkor annak bőrborítását felpuhítja, így megkönnyíti a kórokozók bekerülését, amelyek számára a vizes környezet amúgy is kedvező élettér. A kórokozók behatolását a hámsérülés, például fültisztítás során véletlenül okozott sérülés, tovább segíti. A folyamat kialakulását szintén elősegíti a fülben lévő fülzsír, amely felszívva a vizet megduzzad, elzárja a hallójáratot, amelyben a fenti vizes, törmelékes váladék pangása alakul ki a bőr felpuhítását, irritációját okozva. Ha a vizes fül huzatot kap, akkor szintén nagy eséllyel kialakul a külső hallójárat gyulladása. Bizonyos általános anyagcsere megbetegedések, például a cukorbetegség, úgyszintén fokozott rizikót jelentenek a folyamat kialakulása tekintetében.

Külső hallójárati gyulladás esetén mindig a fül gondos kitisztítása az első lépés, amely szemmel való ellenőrzés, vagy szükség esetén mikroszkópos nagyítás alatt finom műszerek és vegyszerek segítségével történik. Ezt követően különböző helyi gyulladásgátló kezelést végzünk, rendszerint gyógyszerekkel átitatott gézcsíkot vezetünk a fülbe, amelyet a gyulladásos  folyamat lefolyása szerint többször is megismételhetünk. Kifejezett gyulladás esetén akár párakötés, vagy általános gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat a fájdalomcsillapítás mellett.

A külső hallójárati gyulladás megelőzése érdekében célszerű a nyári szezon előtt fül-orr-gégészeti szakrendelésen a külső hallójárat kitisztítását kérni. Úszáskor, fürdéskor figyeljünk, hogy a fülbe lehetőleg víz ne kerüljön! Ha a fülbe mégis víz kerül, úgy úszást követően azt finoman ki kell itatni, a huzatot kerülni kell! Ismételten fellépő külső hallójárati gyulladások esetén úszáskor egyéni uszodai védő fülilleszték használata ajánlott. Ez egy egyedi lenyomat alapján készülő, a külső hallójárat alakjának megfelelő, speciális szilikon védő füldugó.

Amennyiben azonban a fenti tünetek mégis fellépnek, úgy a hatékony kezelés megkezdése érdekében mielőbb fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni!Comments for this post are closed.

A scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …