Eltolódott a fiatalok alvásideje, komoly egészségügyi következményei lehetnek

Eltolódott a fiatalok alvásideje, komoly egészségügyi következményei lehetnek

A Magyar Alvás Szövetség elnöke felhívta rá a figyelmet, hogy egyre súlyosabb problémát jelent a fiatalok körében az alvásbetegség. A 18 év alattiak körében a szakemberek minimum 8 óra alvást javasolnak, de az ideális a 10 óra lenne. A valóság azonban legalább 3 órával marad el az optimálistól, ráadásul már a 7-8 éves korosztálynál is komoly gondok vannak – mondta a Magyar Alvás Szövetség elnöke az Infostartnak.

G. NÉMET GYÖRGY FELHÍVTA RÁ A FIGYELMET, HOGY A FIATALOK ALVÁSIDEJE ELCSÚSZOTT: KÉSŐN FEKSZENEK LE, ÉS KORÁN KELNEK.

Mint azt a portálnak elmondta, szeretnék elérni, hogy az iskolákban ne kezdődjön a tanítás fél 9 előtt. Nyolc és kilenc között a gyerekek éppen ébredeznek az iskolapadokban, ezért a teljesítményük gyakorlatilag használhatatlan.

A szakember a szülők felelősségére is felhívta a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy az iskolai szünetekben és a hétvégéken sem szabad kompromisszumot kötni. Szerinte már két-három hosszabbra nyúlt este is káros hatással lehet a fiatalokra, hiszen ilyenkor gyengül a gyerekek immunrendszere, ezáltal sokkal fogékonyabbak lesznek a megbetegedésekre. Emellett a kialvatlanság vérnyomás- és cukorproblémákat is okozhat.

A MAGYAR ALVÁS SZÖVETSÉG ELNÖKE KIEMELTE: A SZAKORVOSI VIZSGÁLATOKON EGYRE TÖBB FIATALNÁL DIAGNOSZTIZÁLNAK ALVÁSBETEGSÉGET.

A szakember példaként említette az úgynevezett „nyugtalanláb-szindrómát”, amikor a kisgyerek lába indokolatlanul rángatózik. Alvásbetegség az apnoe is, aminek tünete, hogy a betegek nem kapnak levegőt, aminek következménye lehet a horkolás.

  • az ágyat,
  • a matracot,
  • a sötétítést,
  • a folyadékfogyasztást,
  • illetve az étkezési szokásokat is.

A szakértő tanácsa szerint este hét után már nem ajánlatos ennie a gyerekeknek, mert ez nagyban ronthatja az alvás minőségét.

forrás: index.hu

Comments for this post are closed.

Tétlenül tűrik a magyarok, hogy rosszak az éjszakáik – 5 egyszerű módszer ami segít

Az alváshiány gyakori oka, hogy anyagi gondokon feszülünk. A szundi nem helyettesíti a alvást, de rövid távon segíthet …

Téli alvás – nehéz álom

A korai sötétedés, a borús napok és a hideg jelentős hatással vannak az alvásunkra is. A téli lehangoltság, esetenként …

A mobiltelefonozás káros következményei a gyerekeknél

Jelentősen megnőtt a gyermekek okostelefon használata. A nemzetközi tanulmányokat a hazai tapasztalatok is megerősítik: …

Tudta, hogy most van a látás hónapja?

Világszintű felmérések alapján az emberek több mint 50%-ának lenne szüksége valamilyen látás korrekcióra, ezzel …

Óraátállítás 2022

Egy nemzetközi felmérés alapján, aki 40-45 éves koráig belenyugszik abba, hogy nem alszik jól vagy eleget, az élethossza …

Ortopédia gyermekeknek

Hány éves korban és milyen ortopédiai problémák jelentkezhetnek gyermekünknél? Három-négyéves kor körül rendszeresen …