Érdekességek a gerincről, amit egy derékfájósnak mindenképp tudni érdemes! 2. rész

Érdekességek a gerincről, amit egy derékfájósnak mindenképp tudni érdemes! 2. rész

A derékfájás csoportosítható a fájdalom időtartama, valamint a fájdalmat kiváltó okok alapján. A fájdalom időtartama alapján akut, subakut és krónikus derékfájdalomról beszélünk. Akut esetben (gyors gyógyulási folyamatnál) a derékfájdalom 6 hétnél kevesebb ideig tart.

Subakut esetben fájdalom 6-tól 12 hétig tart, ahol már, ha valamiért korábban elmaradt, minden esetben kell egy alapos kivizsgálás a kiváltó okokkal kapcsolatban. Krónikus esetben több mint 12 hete áll fenn a fájdalom, ami elkerülhető a legtöbb esetben, ha a kezdeti stádiumban alkalmazni tudjuk a kiváltó okoknak megfelelő kezeléseket. Ilyen elhúzódó eseteknél már az idegrendszer is érintett lehet a tartósan fennálló fájdalom miatt. Így mérlegelendő, hogy fennáll-e a páciensnél depresszió, ami a fizikális gyógyulásban további akadály lehet. Ha igen, akkor azt is mindenképpen kezelni érdemes. Idővel a fájdalom miatt a páciensek egyre kevesebbet mozognak, ami ördögi körként generálja a krónikus fájdalom ciklust. A beszűkült mozgás miatt tovább károsodik a szövetek anyagcseréje és funkciója. Ez a folyamat érinti már a szalagokat, izmokat, íz felszínt borító porcokat, porckorongokat, ízületi tokot, csontokat is. A gerinc mozgástartománya csökken, ennek hatására az izmok ereje és erő-állóképessége is csökken, amely a koordináció és az érzékelés területét is érinti, fokozva ezzel akár az esések lehetősségét. Hogy egy páciens ne jusson el idáig, ma már ilyen esetekben nem javasoljuk a teljes ágynyugalmat. Minden esetben fontos a pihenés, de mellette hangsúlyozva tehermentes állapotban fájdalom határig elvinni a lehető legtöbb alkalommal a mozgásokat. Minden esetben igyekszünk megtartani az aktivitást és azt minél hamarabb, fokozatosan visszaállítani az eredi mozgástartományokba.

A porckorongoknak nincs saját érhálózatuk, vérellátásuk. A tápanyagokat környezetükből diffúzióval veszik fel, ami egy lassú folyamat, főleg ha a szervezet dehidrált, mert a páciens kevés folyadékot iszik napközben. Ha elegendő mennyiségű folyadékot fogyasztunk és a megfelelő izommunkával átpumpáljuk a rendszert, akkor a porckorongok tápanyag felvétele és hidratáltsága is megfelelő lesz. A függőleges terhelést ellensúlyozó vízszintes testhelyzet csökkenti a porckorongokra eső terhelést, így tovább segíti a regenerációt. Ezért a mozgás és a kellő mennyiségű víz ivása mellett kiemelten fontos a napi munkát ellensúlyozó elegendő mennyiségű alvás is.


Az egyszerű húzódásos, terheléses derékfájdalmak pihenés, masszázs és esetleg krémek és gyógyszerek alkalmazása mellett a legtöbb esetben gyorsan rendeződik. A derékfájások hátterében az esetek kis százalékában komolyabb probléma is lehet. Mindenképpen sürgősséggel forduljon orvoshoz viszont, ha a következő tüneteket észleli derékfájása mellett: láz, súlyos nyugalmi fájdalom, általános betegségtünetek, fogyás, fertőzés tünetei a derékfájás mellett, izomgyengeség vagy bénulás, széklet- vagy vizelettartási probléma, impotencia! Fokozott figyelemmel kell lenni azokra a páciensekre is, akiket korábban daganatos betegséggel kezelték, laboreredményükben magas süllyedés érték van, tartósan szednek szteroidot vagy csontritkulásuk van. Figyelemfelhívó jel lehet az erősebb fájdalom, mely a szokásos fájdalomcsillapítókra rosszul reagál, a mozgás nem erősíti fel és nyugalomban ugyanúgy fennáll. A specifikus derékfájás az esetek mindössze 1-5%-át teszi ki, de ha erre van gyanú, minden eszközt meg kell ragadni a kiváltó ok tisztázására és annak kezelésére.

A derékfájdalom hátterében belső szervek kisugárzó fájdalma is állhat a háttérben, így ezekre is gondolni kell, ha a tünetek és a kiváltó okok nem egyértelműek pl.: rekeszizom és a mellhártyák gyulladása, epekövesség, gyomorfekély, nyombélfekély, vese-, hasnyálmirigy-, nőgyógyászati-, prostata- és hólyag betegségek. Ha panaszai pár héten belül nem javulnak vagy gyógyszeres terápia mellett nem változnak vagy észleli magán a fentebb felsorolt tüneteket derékfájása mellett, akkor haladéktalanul forduljon szakorvoshoz, hogy a komolyabb baj gyógyítható vagy megelőzhető legyen.Comments for this post are closed.

A scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …