Vajon megelőzhető-e a “felfázás”?

Vajon megelőzhető-e a “felfázás”?

Szinte évente, menetrendszerűen megjelennek azok a kellemetlen alhasi panaszok, amelyeket a köznyelv egyszerűen csak “felfázásként” emleget. Elkerülhetők ezek egyáltalán? Sajnos, igen gyakran nehezítik meg a nők életét olyan alhasi tünetek, kellemetlenségek, amelyeket a köznyelv leginkább “felfázásként” ismer.

Valójában a hólyag nyálkahártyájának megbetegedéséről, hólyaghurutról, hólyaggyulladásról van szó. Sűrűn kell vécére menni, akkor is sürgető az inger, amikor gyakorlatilag üres a hólyag, alhasi fájdalom, görcs jelentkezik.

Cikkünkből kiderül, hogy mit kell tudnunk ahhoz, hogy enyhítsük ezt a kellemetlenséget, vagy ha már kialakult, akkor mit tehetünk, hogy mihamarabb túlessünk rajta.

Sajnos előbb-utóbb minden nőt utolér

A felfázásnak is nevezett hólyaghurut, vagyis a heveny hólyaggyulladás és annak idült változata hasonló tünetcsoporttal jelentkezik. Ez a tünetcsoport a nők életének egy bizonyos szakaszában minden nőt elér, és megfelelő kezelés hiányában akár hosszú ideig is eltarthat. Jellemző, hogy a serdülőkor utáni időszaktól az idős korig kiszámíthatatlanul, bármikor előfordulhat.

A hólyagnyálkahártya megbetegedése – vérbővé válása – gyakoribb vizelési ingert okoz, amelyeket nehezebb visszatartani. A gyakori ürítés vizeléskor csípő vagy égő érzéssel, a vizelés végén pedig görcsös alhasi fájdalommal is járhat. Az ilyen esetekben, a bakteriális hólyaggyulladás kialakulásakor minden esetben rövidtávú, nagy dózisú széles spektrumú, gyorsan ható antibiotikumra van szükség, még akkor is, ha szerencsés esetben az orvoshoz jutásig bő folyadékfogyasztással a tünetek csökkenthetők. Semmiképp nem érdemes kísérletezni otthoni praktikákkal ilyen esetekben ugyanis, a baktérium könnyen megtelepedhet a hólyagban, ezáltal visszatérő hólyaggyulladásokat idézhet elő!

Idült hólyaggyulladás: azaz a visszatérő probléma

A hólyagban már jelenlevő baktérium minden olyan hatásra, amely alhasi vérbőséget okoz, szaporodni kezd, így gyorsan kialakuló, kínos panaszok lépnek fel. Sokféle ok, például hideg hatás, forró fürdő, nemi együttlét, hastánc, nagyon csípős fűszeres ételek (vizeletben kiválasztódva) fellobbanthatják a hólyaggyulladást. A tüneteket, különösen a véres vizeletet nagyon komolyan kell venni. A vizeletben lévő vér ugyanis, mindig olyan nyálkahártya-sérülést jelez, amely a kórokozó baktériumok megtelepedésének kedvez, ez pedig nem kívánt, hosszú távú “eljegyzés” lehet egy húgyúti infekcióval. Minden esetben törekedni kell a baktérium laboratóriumi kimutatására, azonosítására, mert a megbetegedések újbóli jelentkezésének elkerülése hosszabb távon csak ennek birtokában lehetséges.

Megelőzhető-e hólyaghurut?

A válasz sajnos kétségtelenül: nem. Kétféle nő létezik akit már elért ez a betegség és akit el fog. Azonban egyáltalán nem mindegy, milyen gyakran és milyen súlyos formában támad. A bő folyadékfogyasztás, a réteges öltözködés, az extrém hideg kerülése, a higiénés szabályok betartása jelentősen javíthatja esélyeinket a kórokozókkal szemben.

Enyhébb felfázásos tüneteket lehet kezelni gyógynövénnyel, teával, bő folyadékkal, de ha egy nap alatt nem múlnak el, mindenképpen keresse fel szakorvosunkat. Fontos megemlíteni és leszögezni, hogy a baktérium nem kívülről támad, hanem a szervezetünkben élő baktérium kerül rossz helyre! Amennyiben ideális környezetet talál – ilyen lehet a PH érték módosulása, az átmeneti vérbőség, tápanyagok, például cukor jelenléte – egy bizonyos csíraszám után heveny gyulladásos reakciót vált ki. A lázas állapot már minden esetben szövődményt jelent. Fennállhat a vesemedence-gyulladás kialakulásának veszélye is: ez akár egy-két napon belül létrejöhet.

Forrás: hazipatika.hu

Ha bármelyik tünetet észleli magán, és egy napon belül nem enyhülnek a panaszai, akkor előzze meg a szövődmények kialakulását, és keresse fel urológusunkat


Online bejelentkezés felnőtteknek
Comments for this post are closed.

A scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …