Férfiak STD betegségei

Férfiak STD betegségei

STD (Sexually Transmitted Diseases) a szexuális úton terjedő betegségek rövidítése. Az STD szűrővizsgálatokkal ezeket a betegségeket okozó kórokozók mutathatóak ki. Ez a szűrővizsgálat a betegségek korai felismerésében és a tovább terjedésének megakadályozásában játszik fontos szerepet.

Szexuálisan terjedő betegségek (STD) kórokozói férfiaknál:

 • Ureaplazma urealyticum
 • Mycoplasma hominis
 • Neisseria Gonorrhoeae
 • Chlamydia trachomatis

A férfiak genitális felépítettségéből eredően sokkal kisebb hányaduknál jelentkeznek a szexuális úton terjedő betegségek tünetei, ami azonban nem jelenti azt, hogy nem áll fenn fertőzöttség. Esetükben a húgycső, végbélnyílás, ondó és toroknyálkahártya mintavételére van lehetőség, amelyeket tovább küldünk laboratóriumi-, valamint speciális PCR vizsgálatokra. A szűrővizsgálat elvégezése járhat ugyan kisebb kellemetlenséggel, fájdalommal azonban semmiképpen sem.

A szexuálisan terjedő betegségek tünetei. Számos esetben nem érzékel a páciens semmilyen kellemetlen tünetet, ha azonban mégis fellépnek, fertőzéstől függően a következő formában jelennek meg.

 • vizeléskor égető fájdalom,
 • fájdalmas, duzzadt herék,
 • tiszta, áttetsző váladékozás a húgycsőből,
 • sárgás-zöldes váladékozás a húgycsőből,
 • megtermékenyítései zavar (meddőség)
 • égő, viszkető bőrfelület a hímvesszőn, vagy a végbéltájékon

 

A fertőzés mindkét nem esetében húgyúti betegségeket, ízületi gyulladást okozhat, kezeletlenül pedig komoly szövődmények léphetnek fel. Férfiak esetében prosztatagyulladást és húgycsőgyulladást idéz elő.  A tünetek a fertőzést követő néhány héten belül jelentkezhetnek, de akár évekig lappanghat a szervezetben, majd hirtelen fellángol. Férfiaknál a húgycső, végbélnyílás, torok nyálkahártyájáról nyerjük a vizsgálatokhoz szükséges váladékot. A vérből a vérbaj, másnéven szifilisz, illetve a HIV meghatározása történik.

 • A váladékvizsgálat esetén a húgycsőváladékot vékony pálcákkal vesszük le, ami néhány másodperces kellemetlenséggel jár.
 • HPV vizsgálat során a makk és a fityma bőréről apró kefével veszünk hámkaparékot, mely enyhe kellemetlenséggel jár, de nem fájdalmas.

Mit ne tegyen a vizsgálat előtt?
2 órán belül ne vizeljen, mert a vizelet kimossa a vizsgálandó váladékot és a mintavétel eredménytelen lesz.

Fontos: Ha  a nemi szerven bármilyen elváltozást észlel, azonnal keressen fel szakorvost. Ha felismeri a betegségedet, azonnal értesítse a partnerét, vagy a korábbi partnereit, hogy ők is időben fel tudják venni a harcot a betegséggel. Bármelyik tünetet is tapasztalja, feltétlenül forduljon orvoshoz!

Chlamydia trachomatis

A Chlamydia trachomatis nevű baktérium bizonyos típusai húgy-ivarszervi megbetegedéseket okoznak. Az egyik leggyakoribb STD. A szexuálisan aktív fiatal felnőttek 1/3-a egyszer vagy többször átesik a fertőzésen. A fertőzött személlyel való együttlét után 4-28 nappal a férfi vizelés közben égető érzést tapasztalhat a húgycsövében. A hímvessző általában váladékozni kezd, mely lehet átlátszó vagy homályos, hasonló, de általában hígabb, mint gonorrea (lásd később) esetén. Reggel a húgycső nyílása vörös lehet, szélei a beszáradt váladéktól összetapadnak. A betegség néha hevesebben, fájdalmas és gyakori vizelési kényszerrel, valamint a húgycsőből való gennyes váladékozással kezdődik. A nők nagy része panaszmentes (vagy csak kevés tünet jelentkezik), azonban előfordulhat gyakori vizelési kényszer, fájdalmas vizelés, alhasi fájdalom, közösüléskor fellépő fájdalom és a hüvely sárgás, nyákos és gennyes váladékozása. A fertőzött partnerrel folytatott anális és orális nemi élet végbél- és garatfertőzéshez vezethet, ami szintén fájdalommal és sárgás, nyákosgennyes váladékozással jár. Kezelés nélkül a betegek néhány hét múlva tünetmentesekké válhatnak, de ilyen esetekben gyakori a hosszabb-rövidebb idő után fellépő visszaesés, így a fertőzés krónikussá (hosszú távúvá) válik. Ezt okozhatja akár a nem megfelelő antibiotikus kezelés, vagy a partnertől történő újrafertőződés. Magas a súlyos szövődmények előfordulási aránya (kismedencei tályog, meddőség, méhen kívüli terhesség, sterilitás). A hatásos terápia érdekében a partnerek kezelését is minden esetben el kell végezni!

Neisseria Gonorrea (kankó, tripper)

A gonorrhoea egy klasszikus, szexuális úton terjedő betegség. Kórokozója a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium, mely szexuális együttlét (beleértve az orális és anális szexet), illetve szülés útján terjed. Utóbbi esetben a fertőzött anya kezelés hiányában, természetes szülés során megfertőzheti az újszülöttet, akinél gennyes szemgyulladás alakulhat ki (ezt megelőzendő minden újszülött szemcseppet kap). A fertőzés a nemi szervek, a húgyutak és a garat (orális szex esetén) gyulladását okozza. Az első tünetek néhány nappal a fertőzött személlyel történő együttlét után jelennek meg. Férfiaknál égető érzéssel kísért véres, gennyes húgycsőfolyás tapasztalható. Felléphet ezen kívül láz, ami nők esetében ritka. A hölgyek többsége tünetmentes, így náluk a betegségre gyakran a partner tünetei hívják fel a figyelmet. Nőknél előforduló tünetek lehetnek a húgycső- és hüvelyfolyás. A fő problémát a hölgyeknél az okozza, hogy a tünetmentesség ellenére a gyulladás jelen van. Kezelés nélkül a gyulladás krónikussá válik, aminek következtében meddőség is kialakulhat.


A megelőzés legbiztosabb módja a megbízható monogám párkapcsolat. Az óvszer csak limitált védelmet nyújt, mert csak a nemi szerveket védi a fertőzéstől!

 Trichomoniázis

Trichomonas vaginalis nevű ostoros egysejtű okozza. Általában nemi érintkezés útján terjed, de akár közös fürdővíz-, szivacs-, törülközőhasználat útján is átkerülhet emberről emberre. Előfordulása nőknél gyakori, majdnem minden ötödik nő átesik élete során ilyen fertőzésen. Hüvely- és húgycsőgyulladással jár, melynek tünetei a viszketés, fehér, habos hüvelyi folyás, illetve a fájdalmas vizeletürítés. Férfiak általában tünetmentesek, náluk húgycső- és prosztatagyulladás alakulhat ki.

Ureaplasma urealiticum, Ureaplasma parvum, Mycoplasma hominis és Mycoplasma genitalium
A fertőzés mindkét nem esetében húgyúti betegségeket, ízületi gyulladást okozhat, kezeletlenül pedig komoly szövődmények léphetnek fel. Férfiak esetében prosztatagyulladást és húgycsőgyulladást idéz elő. A tünetek a fertőzést követő néhány héten belül jelentkezhetnek, de akár évekig lappanghat a szervezetben, majd hirtelen fellángol. A mintavétel a húgycső váladékából történik.

A szexuálisan aktív, nem állandó párkapcsolatban élő felnőtteknek legalább évente egyszer részt kell(ene) venniük szűrésen. Mert a leggyakoribb  szexuális úton terjedő fertőzések közé tartozó chlamydia és a gonorrhoea az esetek 50-70 százalékában tünetmentes, ám a baktériumot ilyenkor is tovább tudjuk adni


Online bejelentkezés felnőtteknekComments for this post are closed.

A cellulit masszázs 4 előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

Mely esetekben indokolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) számos esetben indokolt lehet, különösen akkor, ha meddőségi problémák …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …