Flavonoidok az egészségünk szolgálatában

A flavonoidok a növényi anyagcsere másodlagos termékei, a növényi sejtekben alapvető védelmi funkciót töltenek be. Szerepük a betegségek megelőzésében és az egészség megőrzésében megkérdőjelezhetetlen.

Mintegy 20 százalékkal ritkább a szív-és érrendszeri halálozás a növényi flavonoidokat friss zöldség és gyümölcs formájában rendszeresen fogyasztók körében – derült ki a táplálkozástudomány legtekintélyesebb folyóirata, az American Journal of Clinical Nutrition februári számában megjelent tanulmányból. A flavus latinul sárgát jelent és az először sárga színű növényekben talált, biológiailag aktív anyagokat összesítve nevezték el így. Gyógyító tulajdonságaikat már sok korábbi megfigyelés, kisebb vizsgálat is jelezte, most egy új nagyszabású tanulmány egyértelműen igazolta kedvező hatásukat. A növényekben, gyümölcsökben több ezer flavonoid lehet és a tudomány ezeknek még csak kis részét azonosította. A biológiai kutatás azt mutatta, hogy a flavonoidok szív-és érbetegségek, rosszindulatú daganatok ellen védenek és évek óta számos kísérlet utalt arra, hogy különböző állatok öregedését is lassítják.

Véd az agyi katasztrófa és az infarktus ellen. Marjorie Mc Cullough és munkatársai a rosszindulatú daganatok és a táplálkozás közötti összefüggéseket kutatják. Vizsgálatukban százezernél több amerikai egészségét követték nyomon hét éven keresztül.

Az együttműködés kezdetén igen részletes egészségügyi felmérés történt, hogy csak bizonyosan egészséges emberek kerülhessenek a hosszú ideig követett csoportba. A vizsgált személyek átlagos életkora 70 év volt. Az indulásnál 152 élelmiszerre vonatkozó kérdőívet töltöttek ki, így igen pontosan ismerték a résztvevők átlagos kosztját. A szakemberek hét év után kimutatták, hogy azok körében volt a szív-és érrendszeri halálozás a legritkább, akik a legtöbb flavonoidot ették friss zöldség és gyümölcs formájában. A férfiak számára a flavonoidok főleg az agyi katasztrófa szempontjából bizonyultak védő hatásúnak: a legkevesebb flavonoidot evőkhöz képest a zöldséget és gyümölcsöt kedvelők 37 százalékkal ritkábban kaptak szélütést. A flavonoidok a férfiak körében bekövetkezett infarktus gyakoriságát is 10 százalékkal csökkentették. A nők körében azonban ez a kedvező hatás kétszer erősebb volt. Tanácsos tehát figyelni az étkezésünkre, hogy a szervezetet mindig ellássuk, a számára fontos anyagokkal.

Forrás: webbeteg.hu

 



Comments for this post are closed.

Emlő- és hónalj ultrahang – a korai felismerés kulcsa

Az emlő- és hónalj ultrahang ma már nem csupán diagnosztikai vizsgálat, hanem a női egészségmegőrzés alapvető …

Viszlát nehézláb-érzés – visszerek kezelése szkleroterápiával

Egyre többen küzdenek visszértágulatokkal és seprűvénákkal: a nehézláb-érzés, feszülés, éjszakai görcsök …

Nemi herpesz – Megelőzés és/vagy kezelés?

A nemi betegségek tekintetében az ember megtesz minden tőle telhetőt, hogy védekezzen ellenük. Azonban azt is érdemes …

Sok férfit érint – fitymaszűkület és a rövid fitymafék

A fitymaszűkület és a rövid fitymafék sok férfi életét megnehezíti, mégis kevesen mernek róla beszélni. Gyakran …

Fáradtság, hízás, szapora pulzus? A pajzsmirigy-labor megmondja, miért.

A pajzsmirigy-labor korán jelzi az eltérést, segít megelőzni a szövődményeket (pl. szívritmuszavar, csontritkulás, …

Jóindulatú szemkörnyéki elváltozások eltávolítása

A szemhéjon és a szemkörnyéken gyakran jelennek meg jóindulatú bőrelváltozások, nem csupán esztétikailag kellemetlenek, …