Flavonoidok az egészségünk szolgálatában

Flavonoidok az egészségünk szolgálatában

A flavonoidok a növényi anyagcsere másodlagos termékei, a növényi sejtekben alapvető védelmi funkciót töltenek be. Szerepük a betegségek megelőzésében és az egészség megőrzésében megkérdőjelezhetetlen.

Mintegy 20 százalékkal ritkább a szív-és érrendszeri halálozás a növényi flavonoidokat friss zöldség és gyümölcs formájában rendszeresen fogyasztók körében – derült ki a táplálkozástudomány legtekintélyesebb folyóirata, az American Journal of Clinical Nutrition februári számában megjelent tanulmányból. A flavus latinul sárgát jelent és az először sárga színű növényekben talált, biológiailag aktív anyagokat összesítve nevezték el így. Gyógyító tulajdonságaikat már sok korábbi megfigyelés, kisebb vizsgálat is jelezte, most egy új nagyszabású tanulmány egyértelműen igazolta kedvező hatásukat. A növényekben, gyümölcsökben több ezer flavonoid lehet és a tudomány ezeknek még csak kis részét azonosította. A biológiai kutatás azt mutatta, hogy a flavonoidok szív-és érbetegségek, rosszindulatú daganatok ellen védenek és évek óta számos kísérlet utalt arra, hogy különböző állatok öregedését is lassítják.

Véd az agyi katasztrófa és az infarktus ellen. Marjorie Mc Cullough és munkatársai a rosszindulatú daganatok és a táplálkozás közötti összefüggéseket kutatják. Vizsgálatukban százezernél több amerikai egészségét követték nyomon hét éven keresztül.

Az együttműködés kezdetén igen részletes egészségügyi felmérés történt, hogy csak bizonyosan egészséges emberek kerülhessenek a hosszú ideig követett csoportba. A vizsgált személyek átlagos életkora 70 év volt. Az indulásnál 152 élelmiszerre vonatkozó kérdőívet töltöttek ki, így igen pontosan ismerték a résztvevők átlagos kosztját. A szakemberek hét év után kimutatták, hogy azok körében volt a szív-és érrendszeri halálozás a legritkább, akik a legtöbb flavonoidot ették friss zöldség és gyümölcs formájában. A férfiak számára a flavonoidok főleg az agyi katasztrófa szempontjából bizonyultak védő hatásúnak: a legkevesebb flavonoidot evőkhöz képest a zöldséget és gyümölcsöt kedvelők 37 százalékkal ritkábban kaptak szélütést. A flavonoidok a férfiak körében bekövetkezett infarktus gyakoriságát is 10 százalékkal csökkentették. A nők körében azonban ez a kedvező hatás kétszer erősebb volt. Tanácsos tehát figyelni az étkezésünkre, hogy a szervezetet mindig ellássuk, a számára fontos anyagokkal.

Forrás: webbeteg.hu

 



Comments for this post are closed.

Az alvás világnapja magyarországon – 2024

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március …

Benőtt köröm – hogyan tovább?

Fájdalmas állapot, amikor a köröm oldalsó széle a bőrbe nő, gyulladást és fertőzést okozva. A benőtt köröm …

Angiológiai vizsgálat, nem csak preventív célból!

Jelenleg vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Sok embert nyugtalanít az a tudat, hogy …

Urológiai vizsgálati csomag ajándék D-vitamin szűréssel!

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a felnőtt magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos! A téli borongós …

Kezdje a tavaszi megújulást pajzsmirigy ultrahang vizsgálattal

Bármilyen felmerülő pajzsmirigybetegség esetén érdemes pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot végeztetni. A vizsgálat …

Aranyér vizsgálat teljes proktológiai kivizsgálással

Fontos tudni, hogy a kismedence egy zárt rendszer. Erőlködés hatására a hasüregben keletkező nyomás a gyengébb …