Fontosabb STD betegségek

Fontosabb STD betegségek

Bárkit érinthet STD, aki szexuális életet él. Érdemes tudni, hogy több mint 30 féle kórokozó (amelyek között baktériumokat, vírusokat, gombákat, egysejtűeket és élősködőket egyaránt találunk) terjedhet szexuális együttlét kapcsán.

Chlamydia

A Chlamydia trachomatis nevű baktérium bizonyos típusai húgy-ivarszervi megbetegedéseket okoznak. Az egyik leggyakoribb STD. A szexuálisan aktív fiatal felnőttek 1/3-a egyszer vagy többször átesik a fertőzésen. A fertőzött személlyel való együttlét után 4-28 nappal a férfi vizelés közben égető érzést tapasztalhat a húgycsövében. A hímvessző általában váladékozni kezd, mely lehet átlátszó vagy homályos, hasonló, de általában hígabb, mint gonorrea (lásd később) esetén. Reggel a húgycső nyílása vörös lehet, szélei a beszáradt váladéktól összetapadnak. A betegség néha hevesebben, fájdalmas és gyakori vizelési kényszerrel, valamint a húgycsőből való gennyes váladékozással kezdődik. A nők nagy része panaszmentes (vagy csak kevés tünet jelentkezik), azonban előfordulhat gyakori vizelési kényszer, fájdalmas vizelés, alhasi fájdalom, közösüléskor fellépő fájdalom és a hüvely sárgás, nyákos és gennyes váladékozása. A fertőzött partnerrel folytatott anális és orális nemi élet végbél- és garatfertőzéshez vezethet, ami szintén fájdalommal és sárgás, nyákosgennyes váladékozással jár. Kezelés nélkül a betegek néhány hét múlva tünetmentesekké válhatnak, de ilyen esetekben gyakori a hosszabb-rövidebb idő után fellépő visszaesés, így a fertőzés krónikussá (hosszú távúvá) válik. Ezt okozhatja akár a nem megfelelő antibiotikus kezelés, vagy a partnertől történő újrafertőződés. Magas a súlyos szövődmények előfordulási aránya (kismedencei tályog, meddőség, méhen kívüli terhesség, sterilitás). A hatásos terápia érdekében a partnerek kezelését is minden esetben el kell végezni!

Gonorrea (kankó, tripper)

A gonorrhoea egy klasszikus, szexuális úton terjedő betegség. Kórokozója a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium, mely szexuális együttlét (beleértve az orális és anális szexet), illetve szülés útján terjed. Utóbbi esetben a fertőzött anya kezelés hiányában, természetes szülés során megfertőzheti az újszülöttet, akinél gennyes szemgyulladás alakulhat ki (ezt megelőzendő minden újszülött szemcseppet kap). A fertőzés a nemi szervek, a húgyutak és a garat (orális szex esetén) gyulladását okozza. Az első tünetek néhány nappal a fertőzött személlyel történő együttlét után jelennek meg. Férfiaknál égető érzéssel kísért véres, gennyes húgycsőfolyás tapasztalható. Felléphet ezen kívül láz, ami nők esetében ritka. A hölgyek többsége tünetmentes, így náluk a betegségre gyakran a partner tünetei hívják fel a figyelmet. Nőknél előforduló tünetek lehetnek a húgycső- és hüvelyfolyás. A fő problémát a hölgyeknél az okozza, hogy a tünetmentesség ellenére a gyulladás jelen van. Kezelés nélkül a gyulladás krónikussá válik, aminek következtében meddőség is kialakulhat.

Szifilisz (vérbaj, lues)

A szifilisz nemi úton terjedő vagy a magzati életben elszenvedett fertőzés, melyet a Treponema pallidum nevű baktérium okoz. A fertőzés oka csaknem mindig az óvszer nélküli nemi aktus. A betegség lefolyása három fázisú: Az első fázis a fertőzést követő 10 nap-6 hét után mutatkozik meg egy ovális alakú, kemény, fájdalmatlan fekély képében, mely a fertőzés helyén a nemi szerveken, végbélen vagy a szájon jelenik meg. A környéki nyirokcsomók fájdalmatlanul megnagyobbodnak. Az első fázis 4-8 hét alatt kezeletlen esetben is spontán és nyomtalanul gyógyul.

A második fázis a fertőzés után kb. 9-10 héttel jelentkezik. Testszerte (a tenyéren és a talpon is!) kiütések jelennek meg. Ezek rendkívül fertőzőek. A második stádium akár egy évig is eltarthat. A nyirokcsomók kisebb-nagyobb mértékben megduzzadnak, a nyálkahártyákon továbbra is apró, fájdalmatlan, ezüstös színű fekélyek vannak. Ezen tüneteken kívül ezt a szakaszt fejfájás, csontfájdalmak, étvágytalanság, láz és gyengeség kísérheti.

A harmadik fázisban szervkárosodások jelentkeznek évekkel a fertőzés bekövetkezte után. A központi idegrendszer is károsodik, amit neuroszifilisznek nevezünk. Értelmi leépülés, érzés- és mozgászavarok, nyelési nehézségek, érzékszervi kiesések nehezítik a beteg életét. A kardiovaszkuláris szifilisz szív- és érrendszeri elváltozásokat (billentyűhibák, aorta kiboltosulások, azaz aorta aneurizma) okoz. A mirigyes szervekben tályogok keletkezhetnek. Ezek főként a bőrt, csontokat, az agyat vagy a májat szűrik be. A központi idegrendszer, a szív- és érrendszer, valamint az egyéb szövetek károsodása következtében a betegség ezen fázisban általában halálos kimenetelű. A betegség kezelésére valamennyi stádiumban elsősorban penicillint használnak. A megfelelően kezelt első és második stádiumú szifilisz tökéletesen gyógyítható. A harmadik fázisban a gyógyulás eredményessége már az érintett szervektől és a súlyosságtól függ

A megelőzés legbiztosabb módja a megbízható monogám párkapcsolat. Az óvszer csak limitált védelmet nyújt, mert csak a nemi szerveket védi a fertőzéstől!

 Trichomoniázis

Trichomonas vaginalis nevű ostoros egysejtű okozza. Általában nemi érintkezés útján terjed, de akár közös fürdővíz-, szivacs-, törülközőhasználat útján is átkerülhet emberről emberre. Előfordulása nőknél gyakori, majdnem minden ötödik nő átesik élete során ilyen fertőzésen. Hüvely- és húgycsőgyulladással jár, melynek tünetei a viszketés, fehér, habos hüvelyi folyás, illetve a fájdalmas vizeletürítés. Férfiak általában tünetmentesek, náluk húgycső- és prosztatagyulladás alakulhat ki.

A szexuálisan aktív, nem állandó párkapcsolatban élő felnőtteknek legalább évente egyszer részt kell(ene) venniük szűrésen. Mert a leggyakoribb  szexuális úton terjedő fertőzések közé tartozó chlamydia és a gonorrhoea az esetek 50-70 százalékában tünetmentes, ám a baktériumot ilyenkor is tovább tudjuk adniComments for this post are closed.

Tavaszi melanoma szűrés – készítse fel bőrét a nyárra

A melanoma a bőrben található, fekete-barna festékanyagot termelő sejtek rosszindulatú daganata, a bőrrák pedig a …

Komplex kardiológiai kivizsgálás szívultrahang vizsgálattal!

A kardiológiai vizsgálat a szívritmus zavarok, a szívbillentyű betegségek, a szívelégtelenség, a magas  vérnyomás …

Komplex hasi ultrahang vizsgálat gyermekek számára

A hasi ultrahang konkrétan csak az érintett régióra koncentrál, de ezzel a technológiával gyakorlatilag a gyermek …

Az alvás világnapja magyarországon – 2024

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március …

Benőtt köröm – hogyan tovább?

Fájdalmas állapot, amikor a köröm oldalsó széle a bőrbe nő, gyulladást és fertőzést okozva. A benőtt köröm …

Angiológiai vizsgálat, nem csak preventív célból!

Jelenleg vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Sok embert nyugtalanít az a tudat, hogy …