Globális alvásveszteség

Globális alvásveszteség

A világméretű melegedés emelkedésével az egy főre jutó alvás mennyisége jelentősen csökken, évente körülbelül 44 óra alvásba kerül, az alváshiányos éjszakák száma 13-15 éjszakával nő, aminek élettani következményeit nem szabad figyelmen kívül hagynunk - figyelmeztet a Magyar Alvás Szövetség a Koppenhágai Egyetem nemzetközi alvás kutatásait értékelve.

A dán tudósok mintegy 7,41 millió éjszakai alvást követtek nyomon és megállapították: még a melegebb éghajlatú földrajzi zónákban is kevesebbet alszanak az emberek, és nehezen tudnak alkalmazkodni az alvási hőmérséklet mérsékelt emelkedéséhez. A pusztító megrázkódtatások mellett, mint az aszályok és az árvizek, az éghajlatváltozás olyan terheket rónak ránk, amelynek alvásmegvonási következményei egyre súlyosabbak;  új krónikus stresszforrás alakul ki, amely az egészségünket veszélyezteti. Ezek a terhek a Föld hőmérsékletének emelkedésével várhatóan növekedni fognak. Ha a szén-dioxid-kibocsátás nagyjából a jelenlegi szinten marad, akkor a század végére évi 50 óra alvást veszíthetünk el.

Az éghajlatváltozás okozta alvásveszteség nem a jövőről szól, ezt már a ma is szenvedjük - hangsúlyozta G, Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke -, a  jó alvás elengedhetetlen része általános egészségnek. Enélkül számos egészségügyi probléma fenyeget, a hangulati rendellenességektől és a szívproblémáktól kezdve az elhízásig és a cukorbetegségig számos káros következménye van. Ezért is fontos a jó éjszakai pihenés.

Alvászavarok, alvásbetegségek szakszerű kezelése a Budapesti AlvásközpontbanComments for this post are closed.

Moxa vagy köpölyözés?

A moxaterápia és a köpölyözés a hagyományos kínai orvoslás (TCM) két ősi terápiája. Mindkettő a test energiaáramlását, …

Hasi és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …

Szívultrahang Teljes Kardiológiával

A kardiológiai szűrés rendkívül fontos mindkét nem esetén, mert segít azonosítani az esetleges szívproblémákat, …

Prosztata – amikor számít a méret

A prosztata méretének megváltozásából eredő panaszokkal a kór előrehaladtával egyre több férfi küzd. Sajnos …

Mesterséges intelligencia a jó alvásért

Az életmódhoz kapcsolódó mesterséges intelligencia alkalmazások egyre szélesebb körben...

Duzzanat, fájdalom, ülési nehézség? Van megoldás!

Azoknak, akik aranyérrel vagy más végbél- és végbél körüli problémákkal küzdenek, vagy egészségmegőrzés és …