Gyermekeink, a gerincferdülés és a XXI. század 2. rész

Gyermekeink, a gerincferdülés és a XXI. század 2. rész

Gyermekeinknél fontos a gerincferdülések=scoliosisok minél hamarabbi diagnózisa és kezelése, mert itt is érvényes az a szabály, hogy kis probléma gyors korrekciós lehetőség és gyógyulás.

Nagy probléma esetén elhúzódóbb, komplexebb, ezért anyagilag és időben is megterhelőbb kezelések, amelyek a szülőtől és a gyermektől is több türelmet, kitartást és együttműködést igényelnek úgy, hogy a teljes gyógyulás nem minden esetben garantált. A terápiának mégis érdemes nekifogni, mert a jobb állapot elérése, megteremti a lehetőséget arra, hogy a későbbi életkorokban is kevésbé alakuljanak ki szövődmények a megváltozott anatómiai viszonyok miatt.

Kiropraktika_fbthumb
Funkcionális scoliosis esetén a megfelelő funkció (a megfelelő utasításra vagy a megfelelő segédeszközzel) a beteg vagy a vizsgáló által rögtön korrigálhat.

Funkcionális scoliosis/gerincferdülés esetén a megfelelő funkció (a megfelelő utasításra vagy a megfelelő segédeszközzel) a beteg vagy a vizsgáló által rögtön korrigálható, nincs maradandó elváltozás a csontokba és a lágyrészekben (izmok, szalagok). Ezek egy része sok esetben, a gerinc melletti izmok megerősítésével gyógyítható teljesen. Kiváltó ok lehet még ilyen eseteknél az egyik oldali alsó végtag valódi vagy látszólagos rövidülése, ami a derékszakasz és a medence anatómiai viszonyait borítja meg. A végtag hosszkülönbségének korrekciójával helyreállítható a gerincferdülés. Ha ez viszont nem történik meg időben a gerincgörbület rögzülhet, súlyos panaszokat okozva idősebb korban a páciens életében. Pont ezért érdemes megjegyezni azt a tény, hogy azért mert a görbületet a vizsgálat idején korrigálni tudjuk, nem jelenti azt, hogy ennyiben is hagyhatjuk. Ha ezzel a típussal nem kezdünk el időben, megfelelő terápiával dolgozni, akkor rögzülhet, végleges maradhat és további szövődményeket okozhat a későbbiekben.

A második nagy csoport a strukturális scoliosisok/gerincferdülések: a gerinc struktúráiban elváltozások mutathatók ki és aktívan a vizsgálatnál már nem korrigálható teljesen a kialakult görbület. A gerincgörbületek elsimulnak vagy fokozódnak, a tér mindhárom irányában elmozdulnak, így a váll, a mellkas és a csípő is egymáshoz képest elcsavarodik. A csigolyatestek is egymáshoz képest elfordulnak, deformálódnak. Ezt a háti szakaszon a bordák is követik, így a mellkas egyik oldalán púp alakul ki, a vele ellentétes oldalon pedig völgy, behúzódás jön létre (pl. félig leeresztett gumilabda). Deformálódik a csigolyák közötti tér, így korán megkezdődik a porckorongok állapotának romlása, nagyobb esélyt adva a későbbi esetleges porckorongsérv kialakulásának.

gerincferdulesA csontos elváltozásokat követik a gerinc izmainak és szalagjainak elváltozásai is. A púpos oldalon túlnyúlnak és elvékonyodnak, míg a laposabb oldalon megrövidülnek.  Ezekben az esetekben fontos a pontos és korai diagnózis felállítás, a gerincferdülés mértékének megfelelő terápia megkezdése, annak aktuális állapottól függő módosítása (Schroth-torna, fűző hordása, kórházi rehabilitáció, adott esetekben műtét) és a páciens éveken keresztüli folyamatos követése, mivel a növekedés idején rövid idő alatt is gyors állapotromlás következhet be. Amit ezzel a betegséggel kapcsolatban viszont kevesen gondolnak és hangsúlyoznak, pedig a gyógyulást jelentősen befolyásolja: itt nem elég a megfelelő segédeszköz, szakmai csapat és a gyermek megfelelő hozzáállása, hiszen a szülő is mindenütt jelen van. Az ő hozzáállása, tudatossága, gyermekével kapcsolatos szolidaritása a gyógyulás legalább annyira fontos meghatározója.

Milyen kezelések és hogyan segítik vagy rontják gyermekünk gerincének állapotát? Mire figyeljen a szülő, amivel gyermekének a gyógyulásban segíthet? Ezzel kapcsolatban adok a következő cikkben részletesebben segítséget!

Szerző: Dr. Zsiska Beáta reumatológus, holisztikus orvos

 

Comments for this post are closed.

A cellulit masszázs 4 előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

Mely esetekben indokolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) számos esetben indokolt lehet, különösen akkor, ha meddőségi problémák …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …