Gyermekeink, a gerincferdülés és a XXI. század 2. rész

Gyermekeink, a gerincferdülés és a XXI. század 2. rész

Gyermekeinknél fontos a gerincferdülések=scoliosisok minél hamarabbi diagnózisa és kezelése, mert itt is érvényes az a szabály, hogy kis probléma gyors korrekciós lehetőség és gyógyulás.

Nagy probléma esetén elhúzódóbb, komplexebb, ezért anyagilag és időben is megterhelőbb kezelések, amelyek a szülőtől és a gyermektől is több türelmet, kitartást és együttműködést igényelnek úgy, hogy a teljes gyógyulás nem minden esetben garantált. A terápiának mégis érdemes nekifogni, mert a jobb állapot elérése, megteremti a lehetőséget arra, hogy a későbbi életkorokban is kevésbé alakuljanak ki szövődmények a megváltozott anatómiai viszonyok miatt.

Kiropraktika_fbthumb
Funkcionális scoliosis esetén a megfelelő funkció (a megfelelő utasításra vagy a megfelelő segédeszközzel) a beteg vagy a vizsgáló által rögtön korrigálhat.

Funkcionális scoliosis/gerincferdülés esetén a megfelelő funkció (a megfelelő utasításra vagy a megfelelő segédeszközzel) a beteg vagy a vizsgáló által rögtön korrigálható, nincs maradandó elváltozás a csontokba és a lágyrészekben (izmok, szalagok). Ezek egy része sok esetben, a gerinc melletti izmok megerősítésével gyógyítható teljesen. Kiváltó ok lehet még ilyen eseteknél az egyik oldali alsó végtag valódi vagy látszólagos rövidülése, ami a derékszakasz és a medence anatómiai viszonyait borítja meg. A végtag hosszkülönbségének korrekciójával helyreállítható a gerincferdülés. Ha ez viszont nem történik meg időben a gerincgörbület rögzülhet, súlyos panaszokat okozva idősebb korban a páciens életében. Pont ezért érdemes megjegyezni azt a tény, hogy azért mert a görbületet a vizsgálat idején korrigálni tudjuk, nem jelenti azt, hogy ennyiben is hagyhatjuk. Ha ezzel a típussal nem kezdünk el időben, megfelelő terápiával dolgozni, akkor rögzülhet, végleges maradhat és további szövődményeket okozhat a későbbiekben.

A második nagy csoport a strukturális scoliosisok/gerincferdülések: a gerinc struktúráiban elváltozások mutathatók ki és aktívan a vizsgálatnál már nem korrigálható teljesen a kialakult görbület. A gerincgörbületek elsimulnak vagy fokozódnak, a tér mindhárom irányában elmozdulnak, így a váll, a mellkas és a csípő is egymáshoz képest elcsavarodik. A csigolyatestek is egymáshoz képest elfordulnak, deformálódnak. Ezt a háti szakaszon a bordák is követik, így a mellkas egyik oldalán púp alakul ki, a vele ellentétes oldalon pedig völgy, behúzódás jön létre (pl. félig leeresztett gumilabda). Deformálódik a csigolyák közötti tér, így korán megkezdődik a porckorongok állapotának romlása, nagyobb esélyt adva a későbbi esetleges porckorongsérv kialakulásának.

gerincferdulesA csontos elváltozásokat követik a gerinc izmainak és szalagjainak elváltozásai is. A púpos oldalon túlnyúlnak és elvékonyodnak, míg a laposabb oldalon megrövidülnek.  Ezekben az esetekben fontos a pontos és korai diagnózis felállítás, a gerincferdülés mértékének megfelelő terápia megkezdése, annak aktuális állapottól függő módosítása (Schroth-torna, fűző hordása, kórházi rehabilitáció, adott esetekben műtét) és a páciens éveken keresztüli folyamatos követése, mivel a növekedés idején rövid idő alatt is gyors állapotromlás következhet be. Amit ezzel a betegséggel kapcsolatban viszont kevesen gondolnak és hangsúlyoznak, pedig a gyógyulást jelentősen befolyásolja: itt nem elég a megfelelő segédeszköz, szakmai csapat és a gyermek megfelelő hozzáállása, hiszen a szülő is mindenütt jelen van. Az ő hozzáállása, tudatossága, gyermekével kapcsolatos szolidaritása a gyógyulás legalább annyira fontos meghatározója.

Milyen kezelések és hogyan segítik vagy rontják gyermekünk gerincének állapotát? Mire figyeljen a szülő, amivel gyermekének a gyógyulásban segíthet? Ezzel kapcsolatban adok a következő cikkben részletesebben segítséget!

Szerző: Dr. Zsiska Beáta reumatológus, holisztikus orvos

 

Comments for this post are closed.

Has és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …

Kivételes év végi nőgyógyászati szűrőcsomag

Az év végi nőgyógyászati szűrőcsomag kiemelt fontosságú a nők egészségének megőrzése szempontjából, mivel …

Aranyér gyűrűzés 90 százalékos hatékonysággal

Az aranyeres panaszok magyarországon is rengeteg embert érintenek, szinte népbetegségről beszélünk...

Egészségmegőrzés és korai betegség felismerés ultrahang segítségével

Az ultrahangvizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes...

Kardiovaszkuláris betegségek korai felismerése

A szűrés amely segít az időben történő beavatkozásban, a megfelelő kezelések elindításában és az életmódváltások …

Gyermek és felnőtt ortopédiai szűrés

A gyermek és felnőtt ortopédia szűrés alapvető fontosságú a mozgásszervi problémák megelőzésében és az egészséges …