Hasonlóságok a hagyományos gyógyászatban és az akupunktúrában I. rész

Hasonlóságok a hagyományos gyógyászatban és az akupunktúrában I. rész

Nem csak az akupunktúra ismeri, hogy belső szervi problémák jelei, tőle távoli helyeken is észlelhetőek. Az idegrendszer komplex működése kapcsán, a bőrön Head zónák találhatóak, az izmok területén pedig Mackenzie, melyek kapcsolatban vannak a belső szervekkel.

Egy tapasztalat, hagyományos orvoslásban jártas szakember is olvasni tud ezekből a jelekből. Ami sokszor a problémát jelenti, hogy páciensek sokszor nem is gondolják, hogy egyszerű mozgásszervi panaszaik mögött, más belső szervek betegsége kapcsán kialakult kisugárzó fájdalmak is állhatnak. Az összefüggésre azért nem gondolnak sok esetben, mert nincs hasi vagy mellkasi fájdalom vagy a kivetülő fájdalom erősebb, mint az eredeti probléma, esetleg a szerv és a kivetülő fájdalom területe nem egyértelműen összeköthetőek. Hiszen ki gondolná, hogy általában olyan területre sugárzik ki a zsigeri fájdalom, amelyhez közel helyezkedett el korábban azaz embrionális szövet, amelyből aztán, az érintett belső szerv kifejlődött. Ugyanis a sejtek indulási helye és a differenciálódás során elért végleges helye, a fejlődés végére egészen máshová eshet. Ilyen esetekben fordulhat elő, hogy a szedett fájdalomcsillapító elnyomva a jelző tüneteket, késlelteti a megfelelő diagnózis felállítását és annak optimális időben történő megfelelő ellátását, kezelését.

Nyakban jelentkező kisugárzó fájdalom hátterében meghúzódhat a rekeszizom területéről kiinduló fájdalom. Bal vállba, lapockába, karba sugárzó fájdalmat provokálhat a szívinfarktus és a szíverek keringési zavara, de a bal váll területén jelentkezhet még a gyomor fájdalma is. Jobb váll és lapocka környékének fájdalmát az epe utak betegségei okozhatják. Háti fájdalom léphet fel a szív, tüdő gyomor és hasnyálmirigy betegségei esetén. Azonos oldali derékfájdalmat a vesebetegségek okozhatnak. Diffúz deréktáji és/vagy keresztcsonti fájdalom a kismedencei szervek gyulladása, daganatos megbetegedései hatására alakulhat ki. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben a fájdalom mozgásszervi eredetű, akkor azt a mozgás, mozgatás provokálja, nyugalomban csökken vagy megszűnik. Kisugárzó fájdalmak esetén viszont a fájdalom általában állandó, mozgás vagy nyugalmi helyzet nem befolyásolja, a fájdalom az okozó belső szerv megnyomásával provokálható.

Testünk karbantartása és a megelőzés hihetetlenül fontos, hiszen ahogy a belső szervek kihatással vannak az izmokra és bőrre, úgy ez a hatás visszafele is érvényes. Az akupunktúra ezt az elvet használja ki. Egészséges ember esetén rendszeres, szakemberrel végeztetett masszázs pont a hasonló elvek miatt preventív lehet. Ha már időszakos panaszok lépnek fel érdemes azt reumatológussal kivizsgáltatni és csak az ok feltárása után masszőrhöz fordulni.Comments for this post are closed.

Teljes kardiológiai kivizsgálás szívultrahang vizsgálattal!

A kardiológiai vizsgálat a szívritmus zavarok, a szívbillentyű betegségek, a szívelégtelenség, a magas  vérnyomás …

Komplex hasi ultrahang vizsgálat gyermekek számára

A hasi ultrahang konkrétan csak az érintett régióra koncentrál, de ezzel a technológiával gyakorlatilag a gyermek …

Az alvás világnapja magyarországon – 2024

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március …

Benőtt köröm – hogyan tovább?

Fájdalmas állapot, amikor a köröm oldalsó széle a bőrbe nő, gyulladást és fertőzést okozva. A benőtt köröm …

Angiológiai vizsgálat, nem csak preventív célból!

Jelenleg vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Sok embert nyugtalanít az a tudat, hogy …

Urológiai vizsgálati csomag ajándék D-vitamin szűréssel!

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a felnőtt magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos! A téli borongós …