Inkább tornázzunk

Inkább tornázzunk

A hátfájás az egyik leggyakoribb panasz, de sajnos a gyógyszerek kevéssé csillapítják a fájdalmat, ezért célszerű többirányú, nem gyógyszeres megoldásokat keresni.

A hátfájás a hát- és gerinctáj izmainak, idegeinek, csontjainak illetve egyéb struktúráinak fájdalmából ered. Az emberek 85 %-a legalább életében egyszer szenved tőle, a nőkben és az (iskolázottság, foglalkozás és jövedelem alapján definiált) alacsony szociális státuszú személyekben kissé gyakrabban fordul elő, mint férfiakban és magas szociális státuszúakban. A tünetek többnyire (90 %-ban) 6 hét alatt megszűnnek, az esetek 10 %-ában azonban tartósan fennmaradnak, sőt ilyenkor 65%-ban még egy év múlva sem múlnak el. 

Jelentkezzen be ortopéd szakorvosunkhoz!

A gyógyszerek nem igazán hatékonyak

A fájdalommal küszködők leggyakrabban nem-szteroid gyulladásgátlókat és paracetamolt kapnak, de egyéb fájdalomcsillapítók, izomlazítók, antidepresszánsok, opiodok, szisztémás kortikoszteroidok és benzodiazepinek is felírásra kerülnek.

Az alkalmazott szerek hatékonyságának megítélésére Dr. Roger Chou (University of Portland és munkacsoportja 46 publikáció (túlnyomó részt metaanalízis) eredményeit értékelte, meglehetősen kiábrándító következtetést levonva:

Egy nagy placebo-kontrollált tanulmányban a paracetamol nem volt hatékonyabb a placebónál. Az újabb vizsgálatokban a gyulladásgátlók kevésbé hatottak, mint a korábbi vizsgálatokban, viszont jóval több mellékhatásuk volt, mint a placebónak. Az újabb vizsgálatok megerősítették a korábbi eredményeket: az izomrelaxánsok valóban csökkentik a hátfájást és egyben nyugtató hatásúak. Sem a szisztémás kortikoszteroidok sem a benzodiazepinek hatékonysága nem bizonyított. Bár a rövid ideig alkalmazott opioidok hatásosak, de az ezzel kapcsolatos vizsgálatoknak van néhány gyengesége: a túladagolás és a függőség veszélyét nem vizsgálták, a vizsgálatokba viszonylag kevés beteget vontak be és a követési idő sem volt kellően hosszú.

Mindenképp folyamodjunk gyógyszermentes terápiákhoz

Az Amerikai Belgyógyász Társaság Chou és munkatársai ajánlása: és elsősorban tornázzunk, válasszuk az akupunktúrát, yogát, tai-chit, progresszív izomrelaxációt és kis energiájú lézerterápiát, a gyulladásgátló szereket csak ezek hatástalansága esetén tartják bevethetőnek. (Forrás: otszonline.hu, Dr.N.J.)

Ha Önnek is fáj a háta, és nem hatnak a fájdalomcsillapítók és kenőcsök a derékfájására – kérjen időpontot Dr. Dobos Márta Ilona ortopéd szakorvosunkhoz.

 

Comments for this post are closed.

A mobiltelefonozás káros következményei a gyerekeknél

Jelentősen megnőtt a gyermekek okostelefon használata. A nemzetközi tanulmányokat a hazai tapasztalatok is megerősítik: …

Tudta, hogy most van a látás hónapja?

Világszintű felmérések alapján az emberek több mint 50%-ának lenne szüksége valamilyen látás korrekcióra, ezzel …

Óraátállítás 2022

Egy nemzetközi felmérés alapján, aki 40-45 éves koráig belenyugszik abba, hogy nem alszik jól vagy eleget, az élethossza …

Ortopédia gyermekeknek

Hány éves korban és milyen ortopédiai problémák jelentkezhetnek gyermekünknél? Három-négyéves kor körül rendszeresen …

Mikor kell sebészhez fordulni?

Bármely testtájat érintheti olyan betegség, ami miatt szükség van egy invazív beavatkozásra. Éppen ezért, a sebészetnek …

Kiből lehet alvásbajnok?

Felnőtt életkorban az egészséges emberek alvásigénye hét-kilenc óra éjszakánként - a nemzetközi tudományos ajánlások …