Inkább tornázzunk

Inkább tornázzunk

A hátfájás az egyik leggyakoribb panasz, de sajnos a gyógyszerek kevéssé csillapítják a fájdalmat, ezért célszerű többirányú, nem gyógyszeres megoldásokat keresni.

A hátfájás a hát- és gerinctáj izmainak, idegeinek, csontjainak illetve egyéb struktúráinak fájdalmából ered. Az emberek 85 %-a legalább életében egyszer szenved tőle, a nőkben és az (iskolázottság, foglalkozás és jövedelem alapján definiált) alacsony szociális státuszú személyekben kissé gyakrabban fordul elő, mint férfiakban és magas szociális státuszúakban. A tünetek többnyire (90 %-ban) 6 hét alatt megszűnnek, az esetek 10 %-ában azonban tartósan fennmaradnak, sőt ilyenkor 65%-ban még egy év múlva sem múlnak el. 

Jelentkezzen be ortopéd szakorvosunkhoz!

A gyógyszerek nem igazán hatékonyak

A fájdalommal küszködők leggyakrabban nem-szteroid gyulladásgátlókat és paracetamolt kapnak, de egyéb fájdalomcsillapítók, izomlazítók, antidepresszánsok, opiodok, szisztémás kortikoszteroidok és benzodiazepinek is felírásra kerülnek.

Az alkalmazott szerek hatékonyságának megítélésére Dr. Roger Chou (University of Portland és munkacsoportja 46 publikáció (túlnyomó részt metaanalízis) eredményeit értékelte, meglehetősen kiábrándító következtetést levonva:

Egy nagy placebo-kontrollált tanulmányban a paracetamol nem volt hatékonyabb a placebónál. Az újabb vizsgálatokban a gyulladásgátlók kevésbé hatottak, mint a korábbi vizsgálatokban, viszont jóval több mellékhatásuk volt, mint a placebónak. Az újabb vizsgálatok megerősítették a korábbi eredményeket: az izomrelaxánsok valóban csökkentik a hátfájást és egyben nyugtató hatásúak. Sem a szisztémás kortikoszteroidok sem a benzodiazepinek hatékonysága nem bizonyított. Bár a rövid ideig alkalmazott opioidok hatásosak, de az ezzel kapcsolatos vizsgálatoknak van néhány gyengesége: a túladagolás és a függőség veszélyét nem vizsgálták, a vizsgálatokba viszonylag kevés beteget vontak be és a követési idő sem volt kellően hosszú.

Mindenképp folyamodjunk gyógyszermentes terápiákhoz

Az Amerikai Belgyógyász Társaság Chou és munkatársai ajánlása: és elsősorban tornázzunk, válasszuk az akupunktúrát, yogát, tai-chit, progresszív izomrelaxációt és kis energiájú lézerterápiát, a gyulladásgátló szereket csak ezek hatástalansága esetén tartják bevethetőnek. (Forrás: otszonline.hu, Dr.N.J.)

Ha Önnek is fáj a háta, és nem hatnak a fájdalomcsillapítók és kenőcsök a derékfájására – kérjen időpontot Dr. Dobos Márta Ilona ortopéd szakorvosunkhoz.

 

Comments for this post are closed.

Has és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …

Kivételes év végi nőgyógyászati szűrőcsomag

Az év végi nőgyógyászati szűrőcsomag kiemelt fontosságú a nők egészségének megőrzése szempontjából, mivel …

Aranyér gyűrűzés 90 százalékos hatékonysággal

Az aranyeres panaszok magyarországon is rengeteg embert érintenek, szinte népbetegségről beszélünk...

Egészségmegőrzés és korai betegség felismerés ultrahang segítségével

Az ultrahangvizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes...

Kardiovaszkuláris betegségek korai felismerése

A szűrés amely segít az időben történő beavatkozásban, a megfelelő kezelések elindításában és az életmódváltások …

Gyermek és felnőtt ortopédiai szűrés

A gyermek és felnőtt ortopédia szűrés alapvető fontosságú a mozgásszervi problémák megelőzésében és az egészséges …