Hogyan alszanak a világon 2022-ben? És Magyarországon?

Hogyan alszanak a világon 2022-ben? És Magyarországon?

Alvatlanság, álmatlanság világszerte. Hogyan alszanak a világon 2022-ben? És Magyarországon?

(A Magyar Alvás Szövetség júliusi jelentése.)

Kétségtelen, hogy amennyiben a világ jelenlegi „közérzetéről” beszélünk, a Föld lakosságának az egészségi állapotát tekintjük ebben a vonatkozásban meghatározónak, ezen belül is kifejezetten az alvásról van szó, nem állunk jól. Az elmúlt évek globális történései, válságai, járványai következtében rosszabbul alszunk, minta korábbi évtizedekben, az alvatlansági mutatók jelentősen romlottak az utóbbi három évben.

Magyarországon is rosszabbodott az emberek alvás helyzete. A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis egészségkutató közös országos felmérése – amelynek eredményeit nemzetközi alvás konferencián hoztak nyilvánosságra a Magyar Tudományos Akadémián – is ezt támasztotta alá, nevezetesen a 2021. évhez viszonyítva kiemelkedő a nők és az idősek alvás állapotának a romlása, és a kívánatos 8 óra helyett 7-7,5 órára csökkent a napi átlag alvásidő, és nagyobb figyelmet kell fordítanunk a fiatal felnőttek, a 13-18 évesek megfelelő alvására is. „Az alvásnak az új globális hatások és a megváltozó életmód miatt jóval fontosabb szerepe van az egészségünk megőrzésében és erősítésében, mint korábban bármikor – hangsúlyozta a G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke, – ennek érdekében széles körű társadalmi, egészségügyi összefogást és együttműködést szorgalmaz a szövetség, összehangolva a nemzetközi szakmai szervezetekkel. “

Egy norvég egészségügyi csoport érdekes statisztikai módszerrel vizsgálta az országok alvási mutatóit. Kulcsszó kereső segítségével rákerestek a „nem tudok aludni” kifejezésre, hogy meghatározzák a keresési arányt az egyes országokban. Ezt a számot elosztották a népesség számával, és megszorozták 100 000-rel, hogy megtudják: az elmúlt 12 hónapban országonként 100 000 emberre vetítve mekkora volt a „nem tudok aludni” keresési aránya. A keresést az egyes országok fő nyelvére is lefordították, hogy biztosítsák az eredmények pontosságát. Számos tényező miatt, például a különböző kereső motorokat használó országok és az internet hozzáférés különböző szintjei miatt, nem minden kulcsszó eredménye teljesen pontos. Emiatt Iránt, Szudánt és Kínát kizárták találatok közül a keresőmotor-korlátozások miatt. Eredményeik között szerepelnek olyan régiók is, amelyeket sok kormány hivatalosan nem ismer el országként. Íme rövid összefoglaló a tanulmányból: Az emberek Japánban kerestek a legtöbbet a „nem tudok aludni” kifejezésre, 100 000 emberre 54 keresés jutott. 2021- ben, Norvégiában volt a legmagasabb a „melatonin”keresési arány a világon, a norvégok 100 000 emberre számítva 520-szor kerestek. Japánban, Tajvanon és Svédországban küzdenek a legnagyobb nehézségekkel az álmatlansággal, és a világ bármely más országánál jobban keresik a „nem tudok aludni” kifejezést.

Még néhány tény és adat az álmatlanságról világszerte: Szingapúr a világ legnagyobb fényszennyezettségű országa, Japánban a felnőttek mindössze 13%-ának van problémája éjszakai alvással, Svédországban alvatlanság szempontjából a világ egyik legérzékenyebb országa. A stressz, a szorongásés a depresszió az alvatlanság leggyakoribb okai.

Comments for this post are closed.

Tavaszi melanoma szűrés – készítse fel bőrét a nyárra

A melanoma a bőrben található, fekete-barna festékanyagot termelő sejtek rosszindulatú daganata, a bőrrák pedig a …

Komplex kardiológiai kivizsgálás szívultrahang vizsgálattal!

A kardiológiai vizsgálat a szívritmus zavarok, a szívbillentyű betegségek, a szívelégtelenség, a magas  vérnyomás …

Komplex hasi ultrahang vizsgálat gyermekek számára

A hasi ultrahang konkrétan csak az érintett régióra koncentrál, de ezzel a technológiával gyakorlatilag a gyermek …

Az alvás világnapja magyarországon – 2024

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március …

Benőtt köröm – hogyan tovább?

Fájdalmas állapot, amikor a köröm oldalsó széle a bőrbe nő, gyulladást és fertőzést okozva. A benőtt köröm …

Angiológiai vizsgálat, nem csak preventív célból!

Jelenleg vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Sok embert nyugtalanít az a tudat, hogy …