Hogyan előzhetjük meg a szemölcs kialakulását?

Hogyan előzhetjük meg a szemölcs kialakulását?

Szinte mindenki találkozik élete során a közönséges szemölccsel, amely tulajdonképpen egy vírusfertőzés.

Dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza szerint a kezelést érdemes szakemberre bízni, hiszen nem mindig könnyű kiválasztani a megfelelő megoldást.

Vírusfertőzés, kiszámíthatatlan lefolyással

szemolcs
A szemölcsöket vírus okozza, tehát fertőzés útján kerülnek a bőrre.

A szemölcsöket vírus okozza, tehát fertőzés útján kerülnek a bőrre. Gyakran összekeverik őket az anyajegyekkel és egyéb kiálló puha kocsányos növedékekkel, épp ezért is érdemes az eltávolításhoz bőrgyógyász segítségét kérni. Más fertőzésekkel szemben a szemölcsök néhány hétig, de akár évekig is megmaradhat.

A szemölcsök megjelenési formája függ a bőr állapotától, a vírus típusától és a fertőzés helytől.Felbukkanásuk egészen biztosan összefügg az immunrendszer legyengülésével, ezért betegségek után gyakrabban alakulnak ki. Ugyanakkor az összefüggés fordítva nem igaz: a szemölcs megjelenése nem utal immunzavarra.

A vírus parányi sérüléseken keresztül behatol a hámsejtbe, és ha az immunrendszer aktuális gyengesége miatt csökkent ellenállást tapasztal, a hámsejteket megfertőzve, azokat fokozott osztódásra késztetve, szemölcsképzést indít be. A kialakulást néhány más tényező is elősegítheti, mint például a bőrsérülések, a bőr felázása, a fokozott izzadás és a láb deformitásai.

Változatos formák, eltérő kezelés

A leggyakrabban előforduló típus a verruca vulgaris (közönséges szemölcs) főként a tenyéren, talpon, ujjakon,ritkábban a gyermekek térdén, könyökén fordul elő, de bármelyik testtájon megjelenhet. A talpon jelentkező, úgynevezett „befelé növő szemölcs” fájdalmassága miatt akár járásképtelenséget is okozhat.

Tipikus szemölcsnek nevezzük a  kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felülete miatt piszkos szürke, érdes, pontozott felszínű göbcsét. Ez nem viszket, nem okoz gyulladást, csak akkor fáj, ha megsérül, például bereped. Főként a gyerekekre jellemző, hogy ujjszopás vagy körömrágás miatt a köröm alatt fejlődik ki a szemölcs, ami okozhat enyhe fájdalmat is.

szemolcs_zokni
Vegyünk mindennap tiszta pamut zoknit, amely magába szívja az izzadtságot. A vírusok ugyanis könnyebben bejutnak a felázott bőrbe.

Az arcon, nyakon, állon és szemhéjon fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök képződhetnek. Komolyan kell venni a nemi úton terjedő, nemi szervek környékén megjelenő, kávébarna, puha kinövéseket, hiszen ezek akár a méhnyakrák kialakulásának kockázatát is növelhetik. A fogamzásgátláson kívül ezért is kiemelten fontos a kondom használata. A szemölcsök tehát testszerte megjelenhetnek, esztétikai és egészségügyi problémát, esetleg fájdalmat okozva.

Az eltávolítás történhet fagyasztással, sebészeti eltávolítással, elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolással, és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazásával egyaránt – ismerteti dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza. A megfelelő módszer kiválasztása mindig az egyedi probléma felmérése után történhet meg.

6 tanács a megelőzéshez:

  • Fürdés után töröljük szárazra a bőrt, főleg a lábujjközöket.
  • Vegyünk mindennap tiszta pamut zoknit, amely magába szívja az izzadtságot. A vírusok ugyanis könnyebben bejutnak a felázott bőrbe.
  • Ne használjunk közös törölközőt, vizes helyiségekben is mindenkinek legyen saját papucsa.
  • Hordjunk jól szellőző lábbelit, sportoláshoz pedig sportcipőt.
  • A cipőket rendszeresen fertőtlenítsük.
  • Ha már kialakult a szemölcs, ne piszkáljuk!

Forrás: napidoktor.hu

Comments for this post are closed.

Has és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …

Kivételes év végi nőgyógyászati szűrőcsomag

Az év végi nőgyógyászati szűrőcsomag kiemelt fontosságú a nők egészségének megőrzése szempontjából, mivel …

Aranyér gyűrűzés 90 százalékos hatékonysággal

Az aranyeres panaszok magyarországon is rengeteg embert érintenek, szinte népbetegségről beszélünk...

Egészségmegőrzés és korai betegség felismerés ultrahang segítségével

Az ultrahangvizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes...

Kardiovaszkuláris betegségek korai felismerése

A szűrés amely segít az időben történő beavatkozásban, a megfelelő kezelések elindításában és az életmódváltások …

Gyermek és felnőtt ortopédiai szűrés

A gyermek és felnőtt ortopédia szűrés alapvető fontosságú a mozgásszervi problémák megelőzésében és az egészséges …