Hogyan előzhetjük meg a szemölcs kialakulását?

Hogyan előzhetjük meg a szemölcs kialakulását?

Szinte mindenki találkozik élete során a közönséges szemölccsel, amely tulajdonképpen egy vírusfertőzés.

Vírusfertőzés, kiszámíthatatlan lefolyással

A szemölcsöket vírus okozza, tehát fertőzés útján kerülnek a bőrre. Gyakran összekeverik őket az anyajegyekkel és egyéb kiálló puha kocsányos növedékekkel, épp ezért is érdemes az eltávolításhoz bőrgyógyász segítségét kérni. Más fertőzésekkel szemben a szemölcsök néhány hétig, de akár évekig is megmaradhat.

A szemölcsök megjelenési formája függ a bőr állapotától, a vírus típusától és a fertőzés helytől.Felbukkanásuk egészen biztosan összefügg az immunrendszer legyengülésével, ezért betegségek után gyakrabban alakulnak ki. Ugyanakkor az összefüggés fordítva nem igaz: a szemölcs megjelenése nem utal immunzavarra.

A vírus parányi sérüléseken keresztül behatol a hámsejtbe, és ha az immunrendszer aktuális gyengesége miatt csökkent ellenállást tapasztal, a hámsejteket megfertőzve, azokat fokozott osztódásra késztetve, szemölcsképzést indít be. A kialakulást néhány más tényező is elősegítheti, mint például a bőrsérülések, a bőr felázása, a fokozott izzadás és a láb deformitásai.

Változatos formák, eltérő kezelés

A leggyakrabban előforduló típus a verruca vulgaris (közönséges szemölcs) főként a tenyéren, talpon, ujjakon,ritkábban a gyermekek térdén, könyökén fordul elő, de bármelyik testtájon megjelenhet. A talpon jelentkező, úgynevezett „befelé növő szemölcs” fájdalmassága miatt akár járásképtelenséget is okozhat.

Tipikus szemölcsnek nevezzük a  kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felülete miatt piszkos szürke, érdes, pontozott felszínű göbcsét. Ez nem viszket, nem okoz gyulladást, csak akkor fáj, ha megsérül, például bereped. Főként a gyerekekre jellemző, hogy ujjszopás vagy körömrágás miatt a köröm alatt fejlődik ki a szemölcs, ami okozhat enyhe fájdalmat is.

Az arcon, nyakon, állon és szemhéjon fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök képződhetnek. Komolyan kell venni a nemi úton terjedő, nemi szervek környékén megjelenő, kávébarna, puha kinövéseket, hiszen ezek akár a méhnyakrák kialakulásának kockázatát is növelhetik. A fogamzásgátláson kívül ezért is kiemelten fontos a kondom használata. A szemölcsök tehát testszerte megjelenhetnek, esztétikai és egészségügyi problémát, esetleg fájdalmat okozva.

Az eltávolítás történhet fagyasztással, sebészeti eltávolítással, elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolással, és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazásával egyaránt – ismerteti dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza. A megfelelő módszer kiválasztása mindig az egyedi probléma felmérése után történhet meg.

6 tanács a megelőzéshez:

  • Fürdés után töröljük szárazra a bőrt, főleg a lábujjközöket.
  • Vegyünk mindennap tiszta pamut zoknit, amely magába szívja az izzadtságot. A vírusok ugyanis könnyebben bejutnak a felázott bőrbe.
  • Ne használjunk közös törölközőt, vizes helyiségekben is mindenkinek legyen saját papucsa.
  • Hordjunk jól szellőző lábbelit, sportoláshoz pedig sportcipőt.
  • A cipőket rendszeresen fertőtlenítsük.
  • Ha már kialakult a szemölcs, ne piszkáljuk!

Forrás: napidoktor.hu

 Comments for this post are closed.

Tavaszi melanoma szűrés – készítse fel bőrét a nyárra

A melanoma a bőrben található, fekete-barna festékanyagot termelő sejtek rosszindulatú daganata, a bőrrák pedig a …

Komplex kardiológiai kivizsgálás szívultrahang vizsgálattal!

A kardiológiai vizsgálat a szívritmus zavarok, a szívbillentyű betegségek, a szívelégtelenség, a magas  vérnyomás …

Komplex hasi ultrahang vizsgálat gyermekek számára

A hasi ultrahang konkrétan csak az érintett régióra koncentrál, de ezzel a technológiával gyakorlatilag a gyermek …

Az alvás világnapja magyarországon – 2024

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március …

Benőtt köröm – hogyan tovább?

Fájdalmas állapot, amikor a köröm oldalsó széle a bőrbe nő, gyulladást és fertőzést okozva. A benőtt köröm …

Angiológiai vizsgálat, nem csak preventív célból!

Jelenleg vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Sok embert nyugtalanít az a tudat, hogy …