Ingyenszemüveg az éles látásért – segítség mélyszegénységben élő gyerekeknek

Ingyenszemüveg az éles látásért – segítség mélyszegénységben élő gyerekeknek

Andriska biztosan meggyógyul majd!” – mondta boldogan Zólyomi Tímea gyermekszemész orvos, amikor a próbakeretet feladta a Heves megyei Átány községből érkezett kilenc éves kisfiúra. A súlyos kancsalsággal küzdő gyerek beteg bal szeme ugyanis azonnal reagált, tekintete láthatóan a helyes irány felé mozdult. Andriska mélyszegénységben él, 14 testvére van, és valószínűleg soha sem kapott volna szemüveget, ha nem vehetett volna részt az InDaHouse Egyesület és a Szociális Innováció Alapítvány által szervezett akcióban.

Az Ingyenszemüveg kezdeményezés keretében a józsefvárosi Benyovszky Orvosi Központban 18 Peréről, Herándszentandrásról, és Átányból érkezett gyermeket vizsgált meg Zólyomi  Tímea doktornő. A magánintézmény vezetője, G. Németh György még arról is gondoskodott, hogy a gyerekek ne maradjanak étlen-szomjan a vizsgálat alatt, illetve, hogy utána még játszóházba is eljussanak.

Az InDaHouse Egyesület 2014 óta mélyszegénységben élő borsodi gyermekeknek fejlesztő foglalkozásokkal és tanodai ellátással segít abban, hogy a tanulásban eredményesek legyenek, olyan felnőtté váljanak, akik egyszer képesek lesznek arra, hogy sorsukat felelősen kezükbe vegyék. Az egyesület, amely az encsi kistérségben 40 óvodás és 60 iskolás számára tart foglalkozásokat, az elmúlt hónapokban alapos szűréssel választotta ki a 18 gyereket, akiknek látásával gond van. Őket egy hűvös februári napon két mikrobusszal és egy gépkocsival az egyesület önkéntesei hoztak el józsefvárosba Tímea doktornőhöz. A gyerekek a vizsgálat alapján ingyenesen kapnak szemüveget egy olyan – szintén kerületi – adományozótól, aki névtelenségét őrizni akarja. Azért segít, hogy ezzel a teljes értékű élethez segítse hozzá azokat a gyerekeket, akiknek szülei nem tudnának szemüveget venni. Pénzük sem lenne rá, de az óvodások, kisiskolások egy része képzett gyermekszemészhez sem jut el soha.

Sajnos a kamaszok között most is akadt olyan, akiknek teljes gyógyulásra már nincs esélyük. A 8-10 dioptriás szemüveg – ha fegyelmezetten hordják – valamit segít, de ha már kialakult náluk a tompalátás, mindkét szemük már sohasem lesz teljes értékű. A 8 éves Vanessza, akinek édesanyja egyedül nevel négy gyermeket és a 9 esztendős Andriska Hevesből azonban még jókor jutott el a Benyovszky központba.

Comments for this post are closed.

A cellulit masszázs 4 előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

Mely esetekben indokolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) számos esetben indokolt lehet, különösen akkor, ha meddőségi problémák …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

MD orvosi kollagén terápia

Az MD orvosi kollagén terápia egy olyan prémium injekciós kúra, mely a gyulladás során fellépő mozgásszervi fájdalmat …