Kiújuló húgyúti fertőzések

Kiújuló húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzés nyomán a hólyag falába hatolt, nyugvó állapotban lévő E. coli baktériumokat a hüvelyben felszaporodó Gardnerella baktériumok reaktiválják és folyamatosan kiújuló infekciót váltanak ki.

A húgyúti fertőzés a nők leggyakoribb bakteriális fertőzései közé tartozik, ami az antibiotikumos kezelés ellenére rendszeresen kiújul. Minden negyedik nőnél a kezdeti megbetegedés után hat hónapon belül ismételt fertőzés alakul ki. Ennek kórokozói legtöbbször azok az E. coli baktériumok, amelyek a kezdeti fertőzés során hatolnak be a húgyhólyag falának sejtjeibe, ahol hosszú időt töltenek nyugvó állapotban.

Sok nő állítja, hogy minden szexuális együttlét után húgyúti fertőzést kap. Amanda Lewis amerikai kutatóorvos szerint ennek az lehet az oka, hogy a hüvelyben található baktériumok, mint a Gardnerella, az aktus során a húgyutakba kerülnek. Az ismétlődő húgyúti fertőzéseket antibiotikum-kezelése nyomán gyorsan kialakulnak a rezisztens törzsek. Új kezelési mód az lehetne, hogy a hüvelyflóra összetételét ellenőrzik, és a – normál hüvelyflórában kis mennyiségben jelenlevő Gardnerella vaginalis felszaporodását idejében megakadályozzák – ez történhetne probiotikus, tejsav-baktériumokat tartalmazó kúpokkal, vagy speciálisan a Gardnerellát célzó antibiotikumokkal.

Amanda Lewis (Washington University School of Medicine, St. Louis) kutatása

Amanda Lewis és kutató-orvosteam csapata a PLoS Pathogens-ben publikált tanulmányukban arra a kérdésre keresték a választ, hogy egy akut, E. coli okozta húgyúti fertőzés után a Gardnerella baktériumok rövid ideig tartó jelenléte a húgyhólyagban reaktiválhatja-e ezeket a kórokozókat. A kísérleteiket olyan egereken végezték, melyeknél az E. coli baktériumok négy héttel a kísérleti fertőzés után a húgyhólyag sejtjeibe ágyazódtak. Az egyik csoport egereinek húgyhólyagjába egy hét különbséggel kétszer injektáltak Gardnerella baktériumokat. A másik csoportban a beadott injekció az egészséges hüvelyflórában is előforduló Lactobacillus crispatus tejsavbaktériumot tartalmazott. Mindkét beinjektált mikroba 12 óra múlva csaknem teljesen eltűnt az állatok húgyhólyagjából. A vizsgálatok szerint a Gardnerella rövid jelenléte elegendő volt, hogy az E. coli baktériumokat szaporodásra ösztönözze. Ezzel szemben a tejsavbaktériumok nem váltottak ki ilyen hatást. Ugyanígy az elpusztított Gardnerella baktériumok is hatástalanok voltak. Az élő kórokozók azonban károsították a húgyhólyag falát. A kutatók szerint ez lehet az E. coli baktériumok reaktivitásának kiváltója. Néhány esetben az E. coli olyan nagymértékben elszaporodott, hogy a fertőzés a veséket is károsította, vagy akár életveszélyes szepszist okozott.

Bejelentkezés

Az eredmények más olyan fertőzésekkel kapcsolatban is fontosak, amelyeknél a kórokozók inaktív állapotba kerülnek, és csak később aktiválódnak. Lewis példaként említi a tuberkulózist. Világszerte minden harmadik ember tüdejében megtalálható a betegség kórokozója nyugalmi állapotban, a betegség azonban csak kis százalékuknál tör ki. Nem lehet kizárni, hogy ebben a folyamatban is más, a tüdőbe ideiglenesen bejutó baktériumoknak is szerepe van, amelyek reaktiválják a kórokozókat.

Amennyiben azt veszi észre, hogy folyton vizeletürítési problémája van, ráadásul viszket, ég és csíp, joggal aggódhat, hogy ezek a tünetek sajnos húgyúti fertőzésre utalnak.

Kérjen időpontot urológus szakrendelésre (Prof. Dr. Répássy Dénes és Dr. Varga Imre) valamelyikéhez, szakértelmük segítségével tünetmentesekké, rendszeres ellenőrzés mellett gyógyultakká válnak!

Comments for this post are closed.

Légzésfunkciós vizsgálat másnéven spirometria

A légzésfunkciós vizsgálat funkciója Invazív eljárás, amely a légzés minőségének, a tüdő térfogatának, gázcseréjének …

A prosztatarák a korai stádiumban sikerrel gyógyítható!

A prosztatarák is azon betegségek közé tartozik, amelyek a korai fázisban még tünetmentesek. A később jelentkező …

A méhnyakrák tünetei – vannak-e korai figyelmeztető jelek?

A méhnyakrák tünetei jelentősen eltérnek a betegség korai és késői stádiumában. Korai stádiumban a méhnyakrák …

Új élet születik!

Az egyik legnagyobb élmény egy leendő édesanya életében amikor reggel végre megjelenik az a várva várt második …

Pánikbetegség.

A pánikbetegség egy szorongással járó pszichés zavar, amelynek rokonbetegsége az általános szorongás, a fóbia …

A prosztatarák nem válogat!

Ben Stiller filmszínész-rendező most először beszélt arról, hogy a prosztatarák különösen agresszív verzióját …