Korántsem minden, amit a refluxról tudni érdemes

Korántsem minden, amit a refluxról tudni érdemes

Napjainkban az egyik leggyakoribb nyelőcsövet érintő kórkép, amely a magyar lakosság ~30 százalékát érinti a reflux betegség. A legtipikusabb tünet a gyomorégés, gyomorfájdalom, illetve a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, amit a nyelőcső alsó záróizomzatának kóros működése okoz. További panaszok: émelygés, savas szájíz. Ha ezen tünetek közül legalább kettő jelentkezik, minimum háromszor egy héten – akkor már refluxról lehet beszélni. 

Hajlamosító tényező: túlsúlyosság, várandósság, dohányzás, a “lusta gyomor” és a panaszokat a nem szteroid gyulladáscsökkentők is súlyosbíthatják.  A reflux betegség ezen felül az éjszakai pihenést is megnehezítheti, alvászavarhoz, felületes alváshoz, gyakori ébredéshez, napközbeni fáradtsághoz, alvás alatti légzészavarokhoz is vezethet. 

Hívás: +36-1-786-3045

A nem kezelt refluxnak, hosszú távon számos súlyos következménye lehet. A nyelőcső nyálkahártyáját károsíthatja a visszaáramló savas gyomortartalom, így gyulladásához, rosszabb esetben fekélyhez vezethet. De a jó hír: a reflux kezelhető betegség, melynél az egyik legfőbb teendő a visszaáramló gyomorsav semlegesítése.  Amennyiben ilyen tüneteket észlel magán, mindig kérje ki egy szakember véleményét, aki különböző vizsgálatok segítségével meg tudja állapítani, hogy mi váltotta ki a refluxot, és eldönti, hogy milyen kezelési forma lesz a megfelelő. 

  

  • diéta  
  • káros szenvedélyek elhagyása  
  • esti rutin megváltoztatása   
  • gyógyszeres kezelés  
  • természetes módszerek 

Amennyiben úgy érzi, hogy szüksége van gasztroenterológusra – a Benyovszky Orvosi Központban – Dr. Székely György gasztroenterológus főorvos, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagja látja el ezt a szakterülelet.

Online bejelentkezés felnőtteknek


Telefon

Comments for this post are closed.

Szundi napközben – karantén helyzetben

A karantén miatt otthon töltött időben sokak számára teljesen megváltozott a korábban megszokott napi életritmusuk, …

Korántsem minden, amit a refluxról tudni érdemes

Napjainkban az egyik leggyakoribb nyelőcsövet érintő kórkép, amely a magyar lakosság ~30 százalékát érinti a reflux …

Alvás COVID-járvány idején

A Magyar Alvás Szövetség elmúlt hat hónapban végzett megfigyelései és tapasztalatai megerősítik a nemzetközi trendeket: …

Nem csak felfázás!

Szinte minden negyedik ember érintett urológiai problémákkal. A nők többnyire vizelettartási problémák, főként stresszinkontinencia esetén …

Egynapos sebészet, vajon kinek köszönhetjük?

PROKTOLÓGIA – Ön biztos kezekben van nálunk, tapasztalt szakorvos végzi a  vizsgálatot  és a kezelést – …

COVID óvintézkedés

Kedves pácienseink tájékoztatjuk Önöket, hogy a járványhelyzet miatt rendelőnkben fokozottan figyelünk a tisztaságra …