Látható visszér műtéti eltávolítása kis metszésen keresztül

Látható visszér műtéti eltávolítása kis metszésen keresztül

A kitágult kis véna felett kb 1-2 mm-es szúrást ejtünk és ezen keresztül távolítjuk el a tágult vénát. Hosszabb szegmens esetén a véna lefutásának megfelelően kb 3-4 cm-enként folytatjuk a beavatkozást.  A vénákat és a folyamat sikerességét vizuálisan és Doppler ultrahang segítségévelt tudjuk ellenőrizni. A beavatkozás után kompressziós harisnyát kell viselni, részben hogy ne keletkezzen bevérzés és csökkenjen a kiújulás lehetősége. Az ambuláns phlebectomiát ambulánsan, helyi érzéstelenítésben végzik. Az eljárás néhány perc alatt elvégezhető a visszér helyétől és mennyiségétől függően. A gyógyulás viszonylag gyors, a betegek az eljárást követő napon térnek vissza dolgozni. Az ambuláns phlebectomiát gyakran szkleroterápiával együtt végzik .A visszerek műtéti kezelésében ma a legelterjedtebb gyakorlat a főtörzs elzárás, ami lehet hagyományos eltávolítás, lézeres, rádiófrekvenciás, vagy ragasztó anyaggal való elzárás.Ezen technikák mellett is szükség lehet az oldalágak akár egy ülésben vagy egy későbbi alkalommal való ellátására. Azonban, ha a főtörzs nem beteg, de az oldalágak már kitágultak, más megoldásra is lehetőség van. Azoknál, akiknél a főtörzs nem beteg vagy csak kisfokú reflux észlelhető az ASVAL (Ambulatory selective varicose vein ablation under local anesthesia) technika, a visszerek szelektív eltávolítása helyi érzéstelenítésben ajánlott. A CHIVA technika, a másik ambuláns visszérkezelési mód, ami a tágult erek eltávolítása mellett a magas nyomású részeket is igyekszik kiiktatni. Az ASVAL technika előnye, hogy képes a kisfokú refluxot javítani, a tágult főtörzsben a nyomást csökkenteni, ezáltál a visszerességet visszafordítani.

Kiknél javasolt az ambulans phlebectomia? Amikor a főtörzs átmérője, még nem haladja meg a 6 mm-t, elsősorban fiatalok és a még nem szültek esetében.

Meg kell értenünk, hogy a műtét után az igaz, hogy el lett távolítva  a megnagyobbodott véna, de a hajlam továbbra is megmarad a kitágulásra. Ezért a műtét után intézkedéseket kell tenni a visszerek további előrehaladásának megakadályozására. Ha a munka hosszú üléssel jár, akkor ajánlott rövid szüneteket tartani a járáshoz, egyszerű gyakorlatok elvégzéséhez. Szükséges, hogy ha íróasztalnál ülünk hogy, a  lábunk egy kis dombon legyen, anélkül, hogy egyik lábát kereszteznéd a másik felett. Fogyasszunk sok vizet és kevesebb kávét, hogy hidratáltak maradjunk. Távolítsa el az étrendből a gyorsételeket és a szénsavas italokat. A lehető legtöbbet kell enni naponta ötször, kis adagokban. Érdemes lemondani a magas sarkú cipőről és az ereket szorító szoros ruházatról. A visszerek progressziójának megakadályozása érdekében hasznos lesz speciális kompressziós harisnya viselése, amelyet orvos ír fel. A fürdők vagy a szaunák látogatását kerüljük  mivel a test magas hőmérsékletétől még tágabb vénák jelenhetnek meg, melyek görcsöket, izomfájdalmak okozhatnak.

Fontos félévente felkeresni szakembert, hogy időben meghatározza a betegség előrehaladását, és időben el tudjuk kezdeni a szükséges kezeléseket

 


Comments for this post are closed.

Agyi érbetegségek – stroke-szélütés-gutaütés

Az agyi keringés fenntartása nélkülözhetetlen fontosságú az ember számára. A szervezet igen finoman szabályozza …

Hogyan alszanak a világon 2022-ben? És Magyarországon?

Alvatlanság, álmatlanság világszerte. Hogyan alszanak a világon 2022-ben? És Magyarországon? (A Magyar Alvás Szövetség …

Mikor ajánlott felkeresni ortopédiai szakrendelést

Bármilyen mozgásszervi panasz esetén ajánlott ami tartós fájdalommal és mozgásbeszűküléssel jár. Előfordulhat …

Leggyakoribb mozgásszervi panaszok gyerekeknél

Születésük után gyakran előfordulnak lábdeformitások a csecsemőknél. Ennek az oka lehet a méhen belüli esetleges …

A legjellemzőbb gyermekkori ortopédiai problémák

A szülők gyakran felfigyelhetnek a gyermekük ortopédiai problémáira, hiszen az úgynevezett lúdtalp, a hanyagtartás …

Nehezebb nyáron aludni?

Az előrejelzések szerint hosszú és forró nyárra számíthatunk. A meleg évszak egyébként is befolyásolja az alvókánkat, …