Leggyakoribb mozgásszervi panaszok gyerekeknél

Leggyakoribb mozgásszervi panaszok gyerekeknél

Születésük után gyakran előfordulnak lábdeformitások a csecsemőknél. Ennek az oka lehet a méhen belüli esetleges kóros helyzet vagy helyszűkéből adódó lábelváltozások. Súlyosabb esetben örökletes az elváltozás, például a dongaláb. Sokszor már a születés előtti ultrahang felvételeken is észlelhetik, de ez nagyon nehéz. Súlyosabb lábdeformitások esetén a gyógytorna nem mindig elegendő sokszor ki kell egészíteni különböző terápiákkal, mint például gipszes rögzítés, sínek illetve speciális szandálokkal, cipőkkel. Amennyiben idejében észrevesszük akkor ezek a problémák nagyon jól korrigálhatok. Az elváltozásokat, hogy idejében észre vegyük  elengedhetetlen az ortopédiai szűrés.

A gyermek fejlődése során minden fejlődési szakasznak megvannak az arra az életkorra jellemző ortopédiai problémái. Ezekre kiemelten figyelni kell a megelőzés, valamint a hatékony kezelés szempontjából.

Csecsemőkor: születés után a veleszületett csípő és lábtartási rendellenességek szűrése zajlik. Az első vizsgálaton születés után pár nappal átesik a gyermek. A következő kötelező szűrés 3-6 hetes korban a csípőszűrés, melynek során a veleszületett csípőficam, vagy az esetleges csípőízület-érési elmaradás kiszűrése

Kisgyermekkor:  a járás kezdetétől kisgyermekkorról beszélünk. Ilyenkor kiemelt figyelmet kell fordítani a lábdeformitás megjelenésére. A járás- és mozgásképéből az izomzat és az idegrendszer  betegségeire is következtetni lehet. Ez a vizsgálat nagyon fontos, mivel, ha a csípőficam kezeletlen marad, az fiatal felnőttkori csípőízületi kopásához vezethet. A csecsemő számára nem okoz semmilyen fájdalmat. A vizsgálat alkalmával egyéb elváltozások szűrése is zajlik, mint pl.: befelé forduló lábfej, vagy a dongaláb. Csecsemőkorban ezen elváltozások is jó eredménnyel korrigálhatók.

Kisiskolás kor: 6-11 éves korban főként az alsó- és felső végtag deformitásaira (pl.: lúdtalp), tengelyeltéréseire (O-láb és X-láb), végtaghossz-különbségre, a gerincferdülés korai típusaira, a csípő- és térd betegségeire összpontosít kiemelten a gyermeket vizsgáló ortopédus.

Kamaszkor: serdülőkorban (11-14 év) a gerinc eltérései kerülhetnek előtérbe: gerincferdülés, hanyag tartás, Scheuerman-betegség. Az idejében felismert gerincferdülés hatékonyan korrigálható. A kamaszkorban jellemzően előforduló panaszok lehetnek továbbá a különféle csontosodási zavarok, valamint a mellkas deformitásai (tölcsérmell, tyúkmell). A gyermek ortopédia feladata e mozgató- és támasztószervek, a csontok, ízületek, csigolyák, izmok és a körülöttük lévő lágy részek elváltozásának időbeni felismerése és hatékony kezelése.

Panaszok melyek esetén érdemes felkeresni gyermek ortopédiai rendelést

 • csecsemőknél ha sokáig nem fordul meg, illetve nem kezd el mászni
 • rendellenes lábtartás
 • rendellenes testtartás
 • csípőficam gyanú
 • nyakizmok merevsége
 • gerincoszlop oldalirányú görbülete
 • hátfájdalom és/vagy derékfájdalom
 • kezek-lábak beszűkült mozgásterjedelme
 • nyakizmok merevsége
 • púpos hát, előredomborodó has
 • talp, vagy térd fájdalom

Online bejelentkezésComments for this post are closed.

A cellulit masszázs 4 előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

Mely esetekben indokolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) számos esetben indokolt lehet, különösen akkor, ha meddőségi problémák …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …