Leggyakoribb mozgásszervi panaszok gyerekeknél

Leggyakoribb mozgásszervi panaszok gyerekeknél

Születésük után gyakran előfordulnak lábdeformitások a csecsemőknél. Ennek az oka lehet a méhen belüli esetleges kóros helyzet vagy helyszűkéből adódó lábelváltozások. Súlyosabb esetben örökletes az elváltozás, például a dongaláb. Sokszor már a születés előtti ultrahang felvételeken is észlelhetik, de ez nagyon nehéz. Súlyosabb lábdeformitások esetén a gyógytorna nem mindig elegendő sokszor ki kell egészíteni különböző terápiákkal, mint például gipszes rögzítés, sínek illetve speciális szandálokkal, cipőkkel. Amennyiben idejében észrevesszük akkor ezek a problémák nagyon jól korrigálhatok. Az elváltozásokat, hogy idejében észre vegyük  elengedhetetlen az ortopédiai szűrés.

A gyermek fejlődése során minden fejlődési szakasznak megvannak az arra az életkorra jellemző ortopédiai problémái. Ezekre kiemelten figyelni kell a megelőzés, valamint a hatékony kezelés szempontjából.

Csecsemőkor: születés után a veleszületett csípő és lábtartási rendellenességek szűrése zajlik. Az első vizsgálaton születés után pár nappal átesik a gyermek. A következő kötelező szűrés 3-6 hetes korban a csípőszűrés, melynek során a veleszületett csípőficam, vagy az esetleges csípőízület-érési elmaradás kiszűrése

Kisgyermekkor:  a járás kezdetétől kisgyermekkorról beszélünk. Ilyenkor kiemelt figyelmet kell fordítani a lábdeformitás megjelenésére. A járás- és mozgásképéből az izomzat és az idegrendszer  betegségeire is következtetni lehet. Ez a vizsgálat nagyon fontos, mivel, ha a csípőficam kezeletlen marad, az fiatal felnőttkori csípőízületi kopásához vezethet. A csecsemő számára nem okoz semmilyen fájdalmat. A vizsgálat alkalmával egyéb elváltozások szűrése is zajlik, mint pl.: befelé forduló lábfej, vagy a dongaláb. Csecsemőkorban ezen elváltozások is jó eredménnyel korrigálhatók.

Kisiskolás kor: 6-11 éves korban főként az alsó- és felső végtag deformitásaira (pl.: lúdtalp), tengelyeltéréseire (O-láb és X-láb), végtaghossz-különbségre, a gerincferdülés korai típusaira, a csípő- és térd betegségeire összpontosít kiemelten a gyermeket vizsgáló ortopédus.

Kamaszkor: serdülőkorban (11-14 év) a gerinc eltérései kerülhetnek előtérbe: gerincferdülés, hanyag tartás, Scheuerman-betegség. Az idejében felismert gerincferdülés hatékonyan korrigálható. A kamaszkorban jellemzően előforduló panaszok lehetnek továbbá a különféle csontosodási zavarok, valamint a mellkas deformitásai (tölcsérmell, tyúkmell). A gyermek ortopédia feladata e mozgató- és támasztószervek, a csontok, ízületek, csigolyák, izmok és a körülöttük lévő lágy részek elváltozásának időbeni felismerése és hatékony kezelése.

Panaszok melyek esetén érdemes felkeresni gyermek ortopédiai rendelést

 • csecsemőknél ha sokáig nem fordul meg, illetve nem kezd el mászni
 • rendellenes lábtartás
 • rendellenes testtartás
 • csípőficam gyanú
 • nyakizmok merevsége
 • gerincoszlop oldalirányú görbülete
 • hátfájdalom és/vagy derékfájdalom
 • kezek-lábak beszűkült mozgásterjedelme
 • nyakizmok merevsége
 • púpos hát, előredomborodó has
 • talp, vagy térd fájdalom

Online bejelentkezésComments for this post are closed.

Has és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …

Kivételes év végi nőgyógyászati szűrőcsomag

Az év végi nőgyógyászati szűrőcsomag kiemelt fontosságú a nők egészségének megőrzése szempontjából, mivel …

Aranyér gyűrűzés 90 százalékos hatékonysággal

Az aranyeres panaszok magyarországon is rengeteg embert érintenek, szinte népbetegségről beszélünk...

Egészségmegőrzés és korai betegség felismerés ultrahang segítségével

Az ultrahangvizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes...

Kardiovaszkuláris betegségek korai felismerése

A szűrés amely segít az időben történő beavatkozásban, a megfelelő kezelések elindításában és az életmódváltások …

Gyermek és felnőtt ortopédiai szűrés

A gyermek és felnőtt ortopédia szűrés alapvető fontosságú a mozgásszervi problémák megelőzésében és az egészséges …