Levegőt!

Levegőt!

A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség (vagy obstruktív – légzési nehezítettséggel járó – bronchitis-emphysema) angol nevének (Chronic Obstuctive Pulmonary Disease) rövidítése, a légzőrendszer lassan és fokozatosan súlyosbodó, lényegében visszafordíthatatlan betegsége.

Mi okozza:

A hörgőknek az összeszűkülését két tényező okozza. Az egyik az, hogy begyullad a belső felszínüket borító nyálkahártya, ezt krónikus bronchitisznek, tehát egy állandóan fennálló hörghurutnak lehet nevezni. A másik kiváltó tényező a hörgők falában lévő simaizmok összehúzódása. A szűkület miatt a levegő kifújásánál sípoló hangot lehet hallani, ebben hasonlít az asztmára is.

A betegség okai közül a külső tényezők hatása miatt gyakori a betegség poros, szennyezett, mérgező gázokkal telt levegőjű munkahelyen dolgozók, például bányászok, vegyiparban dolgozók között.

 

A COPD kialakulásának kedvez, ha valaki gyermekkorban gyakran kapott el légúti fertőzéseket. Előfordulása általában 45 éves kortól jelentkezik

A tényezők között azonban a dohányzásnak mindenképpen kiemelkedő szerepe van. Erre utal az is, hogy a COPD-s betegek 85-90 százaléka dohányos, és csak a maradék kerül ki a nem dohányzók közül.

 

Tünetei:

Nehézlégzés: A beteg úgy érzi, hogy mellkasa, tüdeje nyomás alatt áll, ezért nehézlégzés jelentkezik.

Köpetürítés :Fokozott váladék termelődik ez a szervezet védekező és tisztuló mechanizmusa miatt van. Legtöbbször reggel ébredés után jelentkezik ilyenkor bő váladékot ürít a betegségben szenvedő egyén. Amennyiben ez a tünet hónapokon keresztül, minden reggel előfordul, akkor az egy biztos jele a betegségnek.

Sípoló légzés: Ilyenkor a kilégzés nehezebbé válik és  elnyúlik ezért sípoló hang jelentkezik.

Fizikai terhelésre jelentkező fulladás

Fáradékonyság, a fizikai teljesítőképesség csökkenése.

Krónikus, kínzó köhögés: A tüdőelváltozás miatt az oxigén felvétele csökken, így a fizikai terhelésre, súlyosabb esetben nyugalmi helyzetbe nehézlégzés, és fáradékonyság jelentkezik.

Tágult mellkas : A tüdőtágulás miatt belégzéskor az alsó bordaközök behúzódnak. Kilégzéskor az ajkak csücsörítése jellemző.

 

Milyen panaszok esetén kell már szakorvoshoz fordulni?

A nehézlégzés, fulladás érzés kezdetben fizikai terhelésre jelentkezik, például lépcsőzésnél, majd később már nyugalomban is. A sípoló légzés jellegzetes tünet, ha a betegnek bronchitisze van, akkor nagyon sok váladékot termel a nyálkahártya, emiatt az egyik fő panasz a gyakori köhögés bőséges köpetürítéssel, főként a reggeli órákban, felkelés után.

 

Diagnosztizálása:

A diagnózis felállításához elengedhetetlen a pontos kórelőzmény: köhögés jelentkezésének ideje, gyakorisága, a köhögés jellege (sípoló-e), a páciens szokásai, esetleges dohányzása, a légzés nehezítettsége.

A legfontosabb vizsgálati módszer a spirometria (légzésfunkció-vizsgálat), amely a légzés különböző fizikai paramétereit képes mérni. A legfontosabb érték a FEV1, az erőltetett kilégzéskor egy másodperc alatt kilélegzett levegőtérfogat, továbbá FEV1/FVC (forced vital capacity in 1 second/ forced vital capacity), a légút szűkületét jelző érték. Az egyszerű hörghurut a normál értékekhez képest nem okoz eltérést.

A vizsgálatnak azért van jelentősége, mivel a COPD alattomosan kezdődő betegség, a mérsékelt fizikai terheléskor érezhető légszomj észlelésekor már előrehaladott. Ha a beteg a levegőt legalább 6 másodpercig képes kifújni, valamint ha ilyenkor hallgatózással sípoló hangot lehet hallani, valószínűsíthető a COPD.

COPD betegségben szenvedők elhalálozásnak oka:

A betegség az évek során előbb rokkantságot, majd halált okoz, de általában nem fulladás okozza a beteg halálát, hanem az állandó oxigénhiány miatt a létfontosságú szervei mondják fel a szolgálatot, illetve az ágyhoz kötöttség miatt tüdőgyulladás, vagy a felfekvések miatti általános fertőzések vezetnek halálhoz. A halál előtt súlyos terhet ró a szenvedő betegere is és a társadalomra is, hiszen a dolgozni, sőt magát ellátni képtelen ember sok pénzbe kerül.

LEVEGŐT!

Ne kínozza magát keresse fel tüdőgyógyászatunkat.Comments for this post are closed.

A scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …