Lilu: „Minden évben megvizsgáltatom az anyajegyeimet”

Lilu: „Minden évben megvizsgáltatom az anyajegyeimet”

Nem múlik el tavasz anyajegy szűrés nélkül: Lilu életében kiemelten fontos, hogy a napos időszak beköszöntével alaposan átvizsgáltassa bőrét tapasztalt bőrgyógyásza segítségével.

Ugyan az anyajegyek többsége ártalmatlan „szépségpötty”, némelyek veszélyesek lehetnek: bőrrák (melanóma) alakulhat ki belőlük. Érdemes tehát időről időre – főleg a nyári napozás előtt – megvizsgáltatni anyajegyeinket, és erre létezik egy megbízható, fájdalommentes eljárás.

Nagyon fehér a bőröm és rengeteg anyajegyem van, akárcsak a kisfiamnak, aki „anyapöttyöknek” nevezi őket. Odafigyelünk a bőrünk egészségére, és ehhez többek között az is hozzátartozik, hogy minden tavasszal elmegyünk anyajegy-szűrésre. Évek óta ugyanahhoz a tapasztalt, profi bőrgyógyászhoz, Dr. Kriston Renátához járok, aki alaposan végignézi az anyajegyeinket, még a talpunkon és a rejtett helyeken is, majd le is fotózza azokat, hogy komplett szakvéleményt mondjonárulta el a műsorvezető, akinek már több kiálló anyajegyét is eltávolították. – „Folyamatosan dörzsölte őket a ruha vagy a melltartóm pántja, az orvosom pedig úgy gondolta, ezeknél az anyajegyeknél fennáll a melanóma kialakulásának veszélye. Azonnal vállaltam a beavatkozást, ami teljesen fájdalommentes volt, és villámgyorsan meggyógyult a seb, heg sem maradt utána.”

Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus szerint valóban érdemes eltávolítani azokat az anyajegyeket, amelyekbe gyakran beleakad a körmünk, láncunk, ruhadarabjaink, hiszen így fokozattan fennáll az irritáció és sérülés veszélye.

„Az elváltozás rosszindulatúvá is válhat, ugyanis – és ezt kevesen tudják – a bőrdaganatok leggyakoribb fajtájának számító melanóma gyakran meglévő anyajegyekből alakul ki. Akinek világos a bőre és a haja, illetve sok anyajegye van, annál a kockázat is magasabb” – magyarázta a szakember, aki kiemelte: komoly hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre.

Kerüljük a túlzásba vitt napozást, szoláriumozást, anyajegyeinket pedig lehetőleg a nyaralás előtt és után is vizsgáltassuk meg!

Ha a már meglévő anyajegyünk növekszik, színe megváltozik, széle szabálytalanná, formája aszimetrikussá válik, környékén viszketést, fájdalmat vagy vérzékenységet tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert így jó eséllyel kiszűrhetjük a gyanús képleteket. A legújabb diagnosztikus eljárások lehetővé teszik az anyajegyek teljes körű feltérképezését” – mondta el Dr. Kriston Renáta.

Az éves anyajegyszűrések mellett az is fontos, hogy mindent megtegyünk bőrünk egészségéért, és a nyaralás alatt is betartsuk a helyes napozás szabályait, ezzel is csökkentve a melanóma kialakulásának veszélyét.

„Minden helyzetben odafigyelek a bőrömre, például egyáltalán nem megyek napra, mert nagyon könnyen leégek – a nyaralás alatt is inkább az árnyékban ülve olvasok. Nyáron magasabb faktorszámú krémeket használok, tavasszal és ősszel pedig legalább 20 faktorosat” – tette hozzá az RTL csinos műsorvezetője.

Forrás: napidoktor.hu

 Comments for this post are closed.

A cellulit masszázs 4 előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

Mely esetekben indokolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) számos esetben indokolt lehet, különösen akkor, ha meddőségi problémák …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

MD orvosi kollagén terápia

Az MD orvosi kollagén terápia egy olyan prémium injekciós kúra, mely a gyulladás során fellépő mozgásszervi fájdalmat …