Már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít!

Már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít!

Az új hipertóniás irányelv szerint már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít majd, szemben a világ többi részén még mindig érvényben lévő 140/90-es értékkel. A változtatás célja, hogy a még nem kirívóan magas vérnyomású, de már veszélyeztetett betegeket figyelmeztessék a magas vérnyomás veszélyeire, és még azelőtt életmód változtatásra buzdítsák őket, hogy gyógyszeres kezelésre szorulnának.

Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association; AHA) és az Amerikai Kardiológiai Kollégium (American College of Cardiology; ACC) magas vérnyomás mérésére, megelőzésére és kezelésére vonatkozó irányelvei és javaslatai megváltoznak – adta hírül a PharmaOnline. Korábbi tudományos vizsgálatok eredményeire alapozva a szakmai szervezetek úgy vélik, hogy számos betegnél az életmódváltoztatást és az esetleges antihipertenzív gyógyszeres terápiát már korábban, alacsonyabb vérnyomás értékeknél meg kellene kezdeni, mint korábban. Ezzel összhangban az eddigi 140/90 Hgmm helyett 130/80 Hgmm lesz a vérnyomásban a limitérték. Az ACC és AHA irányelvei és a vérnyomás-kategóriák ennek megfelelően megváltoznak.

Vérnyomás-kategóriák

  • normális vérnyomás: 120/80 Hgmm alatt
  • emelkedett vérnyomás: szisztolés érték 120-129 Hgmm és a diasztolés kevesebb, mint 80 Hgmm
  • 1. stádium: szisztolés érték 130–139 Hgmm vagy a diasztolés 80-89 Hgmm
  • 2. stádium: szisztolés érték legalább 140 Hgmm vagy a diasztolés legalább 90 Hgmm
  • hipertenzív krízis: szisztolés érték 180 Hgmm fölött és/vagy diasztolés érték 120 Hgmm fölött

Minél alacsonyabb, annál jobb

Mint az a SPRINT-vizsgálat két éve publikált eredményeiből kiderül, a hipertóniások 120 Hgmm-re csökkentett szisztolés vérnyomása jelentősebb védelmet nyújt a szívinfarktussal, a koronáriás kórképekkel és a szív- és érrendszeri elhalálozással szemben, mint a korábbi célértéknek megfelelően 140 Hgmm-re redukált érték. Közel egyharmadával csökkent ezen betegségek esélye. A kardiovaszkuláris ok miatt bekövetkező halálozási kockázat is negyedével lett kisebb a 140-es szisztolés célértékhez képest. Hasonló eredményeket hozott a 75 éves és annál idősebbek vizsgálata is.

Ugrásszerűen megnő a hipertóniások száma

Az irányelvek és a limitértékek változtatásával egy csapásra 72 millióról 103 millióra nő az arteriális hipertóniában szenvedő amerikai lakosok száma. Ez azt is jelenti, hogy a felnőtt lakosság 46 százalékának magas a vérnyomása. Az 55 és 74 év közöttiek körében – az új irányelvek alapján – a hipertónia négyből három embert érint. A 20 és 44 éves korosztályban pedig a nőknél a korábbi 10 százalékról 19 százalékra, míg a férfiaknál 11 százalékról 30 százalékra emelkedik a hipertónia diagnózisának gyakorisága. Ennek ellenére mindkét szakmai szervezet (ACC és AHA) hangsúlyozza, hogy a gyógyszeresen kezelendők aránya csak kis mértékben nő.

Mindez azt jelenti, hogy a 65 éven felüliek háromnegyede magasvérnyomás-betegnek fog számítani, és a fiatalabbaknál is jelentősen változnak így az arányok:

  • a 20-44 év közti férfiak 30 %-a, a nők 19 %-a,
  • a 45-54 év közti férfiak 50 %-a, a nők 44 %-a,
  • az 55-64 közti férfiak 70 %-a, a nők 63 %-a tekintendő ezután magasvérnyomás-betegnek.

(Korábban a 65 éven aluliaknál a 140-es szisztolés értéktől számították a magas vérnyomást, az ennél idősebbeknél pedig a 150-től.)

Az 1. és a 2. stádiumban nincs szükség azonnal megkezdett gyógyszeres kezelésre. Korábban akkor folyamodtak gyógyszeres kezeléshez esetükben, ha a javasolt életmódbeli változtatások nem hozták meg a várt eredményt. Az új irányelvek szerint az elkövetkező 10 évben várható kardiovaszkuláris rizikó becslése szolgál alapul a gyógyszeres terápia megkezdésének javasolására az 1. és a 2. stádiumokban.

Nincsenek életkortól függő határértékek

További viták kiindulópontja lehet az, hogy az új irányelvekben nincsenek megadva külön hipertónia limitértékek az idősebb korosztályra vonatkozóan. Az új irányelv alapján a 65 év fölöttiek esetében is a 130/80 Hgmm-es határ- és célérték a mérvadó.

Ne feledjük! A magas vérnyomásértékek növelik az agyi betegségek kialakulásának kockázatát, így a stroke-ét, az Alzheimer-betegségét, és a kognitív károsodásét a nem kielégítő véráramlás miatt.

Kérjen mielőbb konzultációs és/vagy kivizsgálási időpontot kardiológus szakorvosainktól! Amerikai szakorvosok kutatásai szerint a 130/80-as érték magasvérnyomásnak számít!!!!

Szakorvosaink: Dr. Menyhárt Orsolya,


Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Júliusban alszunk a legjobban

Ma már objektív módszerekkel is megállapítható, hogy mennyire pihentető az alvásunk. Az alvás közbeni regenerációnk …

Vélemény az óraátállításról

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a nyári és a téli időszámításról, és az ezekkel kapcsolatos …

Polarisol fényterápia

Kevesen tudják, hogy a polarizált fénnyel a természetben is találkozhatunk égi, föld – és vízfelszíni fajtájában …

Végbéltáji panaszok

Az anális fájdalom nem minden esetben aranyér, okozhatja a végbél berepedése is. A végbélberepedés (fissura ani) …

Nem fáj, de öl – pajzsmirigydaganat

Egyre gyakoribb a pajzsmirigydaganat….. Másfél-kétszeresére nőtt az elmúlt évtizedben a pajzsmirigy rosszindulatú …

Tippek az eredményes fogyáshoz

Egyre többeket érint a túlsúly, és az ezzel együtt járó egészségügyi panaszok garmadája. Magyarország a világ …