Már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít!

Már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít!

Az új hipertóniás irányelv szerint már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít majd, szemben a világ többi részén még mindig érvényben lévő 140/90-es értékkel. A változtatás célja, hogy a még nem kirívóan magas vérnyomású, de már veszélyeztetett betegeket figyelmeztessék a magas vérnyomás veszélyeire, és még azelőtt életmód változtatásra buzdítsák őket, hogy gyógyszeres kezelésre szorulnának.

Az Amerikai Szív Társaság és az Amerikai Kardiológiai Kollégium American College of Cardiology magas vérnyomás mérésére, megelőzésére és kezelésére vonatkozó irányelvei és javaslatai megváltoznak – adta hírül a PharmaOnline. Korábbi tudományos vizsgálatok eredményeire alapozva a szakmai szervezetek úgy vélik, hogy számos betegnél az életmódváltoztatást és az esetleges antihipertenzív gyógyszeres terápiát már korábban, alacsonyabb vérnyomás értékeknél meg kellene kezdeni, mint korábban. Ezzel összhangban az eddigi 140/90 Hgmm helyett 130/80 Hgmm lesz a vérnyomásban a limitérték. Az ACC és AHA irányelvei és a vérnyomás-kategóriák ennek megfelelően megváltoznak.

Bejelentkezés

Vérnyomás-kategóriák

  • normális vérnyomás: 120/80 Hgmm alatt
  • emelkedett vérnyomás: szisztolés érték 120-129 Hgmm és a diasztolés kevesebb, mint 80 Hgmm
  • 1. stádium: szisztolés érték 130–139 Hgmm vagy a diasztolés 80-89 Hgmm
  • 2. stádium: szisztolés érték legalább 140 Hgmm vagy a diasztolés legalább 90 Hgmm
  • hipertenzív krízis: szisztolés érték 180 Hgmm fölött és/vagy diasztolés érték 120 Hgmm fölött

Minél alacsonyabb, annál jobb

Mint az a SPRINT-vizsgálat két éve publikált eredményeiből kiderül, a hipertóniások 120 Hgmm-re csökkentett szisztolés vérnyomása jelentősebb védelmet nyújt a szívinfarktussal, a koronáriás kórképekkel és a szív- és érrendszeri elhalálozással szemben, mint a korábbi célértéknek megfelelően 140 Hgmm-re redukált érték. Közel egyharmadával csökkent ezen betegségek esélye. A kardiovaszkuláris ok miatt bekövetkező halálozási kockázat is negyedével lett kisebb a 140-es szisztolés célértékhez képest. Hasonló eredményeket hozott a 75 éves és annál idősebbek vizsgálata is.

Ugrásszerűen megnő a hipertóniások száma

Az irányelvek és a limitértékek változtatásával egy csapásra 72 millióról 103 millióra nő az arteriális hipertóniában szenvedő amerikai lakosok száma. Ez azt is jelenti, hogy a felnőtt lakosság 46 százalékának magas a vérnyomása. Az 55 és 74 év közöttiek körében – az új irányelvek alapján – a hipertónia négyből három embert érint. A 20 és 44 éves korosztályban pedig a nőknél a korábbi 10 százalékról 19 százalékra, míg a férfiaknál 11 százalékról 30 százalékra emelkedik a hipertónia diagnózisának gyakorisága. Ennek ellenére mindkét szakmai szervezet (ACC és AHA) hangsúlyozza, hogy a gyógyszeresen kezelendők aránya csak kis mértékben nő.

Mindez azt jelenti, hogy a 65 éven felüliek háromnegyede magasvérnyomás-betegnek fog számítani, és a fiatalabbaknál is jelentősen változnak így az arányok:

  • a 20-44 év közti férfiak 30 %-a, a nők 19 %-a,
  • a 45-54 év közti férfiak 50 %-a, a nők 44 %-a,
  • az 55-64 közti férfiak 70 %-a, a nők 63 %-a tekintendő ezután magasvérnyomás-betegnek.

(Korábban a 65 éven aluliaknál a 140-es szisztolés értéktől számították a magas vérnyomást, az ennél idősebbeknél pedig a 150-től.)

Az 1. és a 2. stádiumban nincs szükség azonnal megkezdett gyógyszeres kezelésre. Korábban akkor folyamodtak gyógyszeres kezeléshez esetükben, ha a javasolt életmódbeli változtatások nem hozták meg a várt eredményt. Az új irányelvek szerint az elkövetkező 10 évben várható kardiovaszkuláris rizikó becslése szolgál alapul a gyógyszeres terápia megkezdésének javasolására az 1. és a 2. stádiumokban.

Bejelentkezés

Nincsenek életkortól függő határértékek

További viták kiindulópontja lehet az, hogy az új irányelvekben nincsenek megadva külön hipertónia limitértékek az idősebb korosztályra vonatkozóan. Az új irányelv alapján a 65 év fölöttiek esetében is a 130/80 Hgmm-es határ- és célérték a mérvadó.

Ne feledjük! A magas vérnyomásértékek növelik az agyi betegségek kialakulásának kockázatát, így a stroke-ét, az Alzheimer-betegségét, és a kognitív károsodásét a nem kielégítő véráramlás miatt.

Kérjen mielőbb konzultációs és/vagy kivizsgálási időpontot kardiológus szakorvosainktól! Amerikai szakorvosok kutatásai szerint a 130/80-as érték magasvérnyomásnak számít!


Bejelentkezés
Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Nemi betegség?!

A szó jelentéséről Az STD egy angol betűszó, ami a “Sexually Transmitted Diseases”, vagyis “szexuális úton …

Laborvizsgálat – Kinek?Miért?Hogyan?

A beteg számára a “legegyszerűbb” vizsgálatok közé tartoznak a laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban …

Mire jó az ultrahang?

Az ultrahangos vizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes, és azonnal …

Szívprobléma?

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a halálesetek több mint felét. A megelőzés, és az időbeni …

Vitaminhiány?!

Mire jók a vitaminok? Elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy miért van szükség vitaminok fogyasztására. Nos azért, …

Ingyenszemüveg az éles látásért – segítség mélyszegénységben élő gyerekeknek

„Andriska biztosan meggyógyul majd!” – mondta boldogan Zólyomi Tímea gyermekszemész orvos, amikor a próbakeretet …