Már tudni, miért árt a stressz a szívnek!

Már tudni, miért árt a stressz a szívnek!

Az világos, hogy összefügg a stressz és a szív egészsége; az viszont még nem elég világos, hogy miért függ össze ez a két tényező. Most egy új kutatásban megállapították, hogy a magasabb stressz-szinttel élő embereknek több gyulladás van az artériáiban, ami nagyobb kockázatot jelent a szívbetegségekre.

Az új tanulmányt az Amerikai Kardiológiai Kollégium 65. Éves Tudományos Ülésszakán mutatták be, a kutatók 293 ember agyi artériáinak a képét vizsgálták meg. Azt találták, hogy stressz aktivitás az agy amygdalának nevezett területén – amely az érzelmekért felelős – összekapcsolódik azzal, hogy az illetőnek mennyi gyulladás alakul ki az artériáiban. „Ez figyelemre méltó, mert az artéria gyulladása fontos okozója az érelmeszesedésnek, ami a szívroham és a stroke fő okozója” – mondja Dr. Ahmed Tawakol, a tanulmány szerzője, aki a Massachusetts Központi Kórház kardiológiai MR, PET, CT programjának társigazgatója.

A kutatók azt állapították meg, hogy sok stresszt átélők 35%-ának alakult ki valamilyen kardiológiai eseménye a kutatási időszak öt éve alatt. A kevés stresszt elszenvedőknek mindössze 5%-a szenvedett el valamilyen szívbetegséget.

„Ez a tanulmány először mutatja be, hogy mindez előrejelzi a szívbetegség kialakulásának előrehaladását, függetlenül attól, hogy milyen kockázati tényezőket állapítottak meg korábban” – mondja Dr. Tawakol.

A tanulmány kis hatókörű volt, és további kutatások szükségesek ahhoz, hogy megerősítsék a kapcsolatot, de az eddigi bizonyítékok arra ösztönzik a kutatókat, hogy elismerjék az összefüggést a stressz és a gyulladás között, és ez lehet a jövőbeli kutatások egyik fontos szempontja.

Forrás: szivderito.huComments for this post are closed.

A scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …