Már tudni, miért árt a stressz a szívnek!

Már tudni, miért árt a stressz a szívnek!

Az világos, hogy összefügg a stressz és a szív egészsége; az viszont még nem elég világos, hogy miért függ össze ez a két tényező. Most egy új kutatásban megállapították, hogy a magasabb stressz-szinttel élő embereknek több gyulladás van az artériáiban, ami nagyobb kockázatot jelent a szívbetegségekre.

Az új tanulmányt az Amerikai Kardiológiai Kollégium 65. Éves Tudományos Ülésszakán mutatták be, a kutatók 293 ember agyi artériáinak a képét vizsgálták meg. Azt találták, hogy stressz aktivitás az agy amygdalának nevezett területén – amely az érzelmekért felelős – összekapcsolódik azzal, hogy az illetőnek mennyi gyulladás alakul ki az artériáiban. „Ez figyelemre méltó, mert az artéria gyulladása fontos okozója az érelmeszesedésnek, ami a szívroham és a stroke fő okozója” – mondja Dr. Ahmed Tawakol, a tanulmány szerzője, aki a Massachusetts Központi Kórház kardiológiai MR, PET, CT programjának társigazgatója.

stressz02A kutatók azt állapították meg, hogy sok stresszt átélők 35%-ának alakult ki valamilyen kardiológiai eseménye a kutatási időszak öt éve alatt. A kevés stresszt elszenvedőknek mindössze 5%-a szenvedett el valamilyen szívbetegséget.

„Ez a tanulmány először mutatja be, hogy mindez előrejelzi a szívbetegség kialakulásának előrehaladását, függetlenül attól, hogy milyen kockázati tényezőket állapítottak meg korábban” – mondja Dr. Tawakol.

A tanulmány kis hatókörű volt, és további kutatások szükségesek ahhoz, hogy megerősítsék a kapcsolatot, de az eddigi bizonyítékok arra ösztönzik a kutatókat, hogy elismerjék az összefüggést a stressz és a gyulladás között, és ez lehet a jövőbeli kutatások egyik fontos szempontja. (Forrás: szivderito.hu)

Orvosi központunkban lehetőség van a teljes körű kardiológiai kivizsgálás mellett stresszkezelésre is.


Bejelentkezés

 

Comments for this post are closed.

Egynapos sebészet, vajon kinek köszönhetjük?

PROKTOLÓGIA – Ön biztos kezekben van nálunk, tapasztalt szakorvos végzi a  vizsgálatot  és a kezelést – …

COVID óvintézkedés

Kedves pácienseink tájékoztatjuk Önöket, hogy a járványhelyzet miatt rendelőnkben fokozottan figyelünk a tisztaságra …

Szemünk fénye!

Nagyon fontos, hogy időben felismerjük, ha a gyermek az egyik, vagy mindkét szemével gyengébben lát, mert a látás …

TÜDŐGYÓGYÁSZAT!

A pulmonológia, más néven tüdőgyógyászat az orvostudomány azon szakterülete, amely a légutak és a tüdő megbetegedéseivel …

Pajzsmirigy ultrahang

A pajzsmirigyzavarok pontos diagnózisához nem elég a laborvizsgálat, ugyanis ultrahanggal a szerv szerkezetéről, állapotáról …

Hagyományos Kínai Orvoslás

A hazánkban is elismert természetgyógyászati módszerek között megtalálható a hagyományos kínai orvoslás is, mely …